“Ti imaš Janeza Janšo, ki zdaj testira svoj medijsko propagandni imperij, ki ga je gradil 30 let” – Marcel Štefančič o razlogih za padec podpore Golobovi vladi – TOPNEWS.si

“Ti imaš Janeza Janšo, ki zdaj testira svoj medijsko propagandni imperij, ki ga je gradil 30 let” – Marcel Štefančič o razlogih za padec podpore Golobovi vladi

“Ti imaš Janeza Janšo, ki zdaj testira svoj medijsko propagandni imperij, ki ga je gradil 30 let” –  Marcel Štefančič o razlogih za padec podpore Golobovi vladi

Zakaj je po skoraj enem letu aktualne oblasti vladi začela občutno kopneti podpora, kaj volivci najbolj zamerijo Robertu Golobu in njegovim političnim zaveznikom, ste legendarnega voditelja ukinjenega Studia City Marcela Štefančiča, ki je bil gost Popkasta, spraševala Metka Majer in Anže Božič.

Marcel Štefančič je ocenil, da vladajočim najbolj manjka psihološki uvid v slovensko dušo. “Slovenci ne uživajo v oblasti, ki uživa na oblasti. Slovenci uživajo, ko imajo na oblasti duhovnika. Nekoga, ki deluje kot duhovnik. Zato so imeli tako radi Janeza Drnovška in je toliko časa zdržal na oblasti.”

Twitosfero, desno seveda, predvsem pa oboževalce lika in dela Janeza Janše,  pa je Marcel Štefančič najbolj vznemiril z izjavo: “Ti imaš Janeza Janšo, ki zdaj testira svoj medijsko propagandni imperij, ki ga je gradil 30 let. Zdaj je idealna šansa, da to tu preveri ali to deluje. On močnejši medijsko propagandno, te moči medijske,  ni imel še nikoli takšne in zdaj dobesedno bo lahko testiral ali je to, bi rekel res to, kar je gradil.  In to je močno, kar vidimo sedaj, padec teh ratingov, da se vse te lestvice javnomnenjske  raziskave tresejo, da se premikajo navzdol, da se tej vladi vse premika dol, so posledica tega” .

Voditelja je zanimalo tudi  v čem je skrivnost visoke javnomnenjske podpore, ki jo kljub porazu v drugem krogu predsedniških volitev ohranja poslanec SDS Anže Logar? Štefančič ocenjuje, da se pri njem ponavlja ‘sindrom evropskih poslancev’, ko politična pasivnost pri volivcih postane politikova prednost. “Ni te tu, se ne oglašaš, ampak imaš visoko podporo. To se dogaja Logarju. Nič takšnega ne počne. Miruje, ne moti. Nihče pa ne ve čisto zares, s čim se ukvarja.”

Vse to, tako Štefančič, se dogaja v sodelovanju z Logarjevo matično SDS in njenim dolgoletnim predsednikom Janezom Janšo. “Logarja tržijo kot sprejemljivega Janeza Janšo. Kot mehkega Janeza Janšo. Ampak on se je kot minister v prejšnji vladi z vsem strinjal. Sodeloval je pri odločitvah, nikoli ni rekel ne,” poudarja sogovornik. Politično korist pri tem pripisuje obema politikoma. Prvak SDS bi z novim političnim projektom lahko znova sestavljal vlado, medtem ko se Logar lahko distancira od najbolj ostrih politik in potez svojega političnega šefa.

Marcel Štefančič se je lotil tudi “prodajanje katre”, ki se ga je v dobrodelne namene lotil nekdanji predsednik republike Borut Pahor. Vse lepo in prav, pravi Štefančič a  hkrati pri tem opozori tudi na dvoličnost takšne piarovske poteze. “On je bil premier. Imel je moč. Kot predsednik vlade bi lahko za otroke z rakom namenil milijone. Pa se je raje oprijel neoliberalnih politik, ki so denar spravljale stran od zdravstva. In od otrok z rakom,” je bil kritičen.

 

COMMENTS

Wordpress (0)