Ukrajinska vojna: Zelenski želi srečanje s kitajskim voditeljem Ši Džinpingom glede kitajskega mirovnega načrta, ki so ga Zahodni zavezniki sprejeli mlačno ali pa so ga zavrnili – TOPNEWS.si

Ukrajinska vojna: Zelenski želi srečanje s kitajskim voditeljem Ši Džinpingom glede kitajskega mirovnega načrta, ki so ga Zahodni zavezniki sprejeli mlačno ali pa so ga zavrnili

Ukrajinska vojna: Zelenski želi srečanje s kitajskim voditeljem Ši Džinpingom glede kitajskega mirovnega načrta, ki so ga Zahodni zavezniki sprejeli mlačno ali pa so ga zavrnili

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je dejal, da se namerava srečati s kitajskim voditeljem Xi Jinpingom, da bi razpravljal o predlogih Pekinga o koncu vojne v Ukrajini. Ko je govoril ob prvi obletnici ruske invazije v polnem obsegu, je dejal, da predlog nakazuje, da je Kitajska vključena v iskanje miru. “Resnično želim verjeti, da Kitajska ne bo dobavljala orožja Rusiji,” je dejal. Kitajski načrt zahteva mirovne pogovore in spoštovanje nacionalne suverenosti.

Vendar pa dokument v 12 točkah ne navaja izrecno, da mora Rusija umakniti svoje enote iz Ukrajine, in tudi obsoja uporabo “enostranskih sankcij”, kar velja za prikrito kritiko ukrajinskih zaveznikov na Zahodu. Kitajske oblasti se doslej niso javno odzvale na poziv  Zelenskega k srečanju na vrhu z gospodom Xijem. Rusija je medtem pozdravila kitajske mirovne predloge. “Delimo stališča Pekinga,” je sporočilo zunanje ministrstvo v Moskvi.

V začetku tega tedna je ameriški državni sekretar Antony Blinken dejal, da Peking razmišlja o dobavi orožja in streliva Rusiji – trditev, ki jo je Peking odločno zanikal. Ameriški mediji so v petek znova poročali, da kitajska vlada razmišlja o pošiljanju brezpilotnih letal in topniških granat v Moskvo.

Ameriški predsednik Joe Biden je na vprašanje o kitajskem načrtu v petek za ABC News dejal: “Ruski predsednik Vladimir]Putin mu ploska, kako bi torej lahko bil kaj dober?” “V načrtu nisem videl ničesar, kar bi nakazovalo, da obstaja nekaj, kar bi koristilo komu drugemu razen Rusiji,” je dodal.

Zdi se, da je Kitajska na strani Rusije, čeprav bi rada našla način, kako rešiti predsednika Putina z ureditvijo nekakšnega mirovnega sporazuma, ki bi rešil obraz, pravi BBC-jev urednik svetovne zadeve John Simpson.

Kitajski predlogi sledijo obisku najvišjega državnega diplomata Wang Yija v Moskvi, kjer se je v sredo srečal s predsednikom Putinom in zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom. Po pogovorih je kitajska državna tiskovna agencija Xinhua citirala Wanga, ki je dejal, da je Peking pripravljen “poglobiti politično zaupanje” in “okrepiti strateško usklajevanje” z Moskvo.

Zahodni uradniki so najnovejše predloge sprejeli mlačno. Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je dejal, da Peking “nima veliko verodostojnosti”, ker “ni mogel obsoditi nezakonite invazije na Ukrajino”. Predsednik Putin je 24. februarja 2022 sprožil obsežno invazijo na Ukrajino in ruske enote so v prvih nekaj dneh znatno napredovale na severu, vzhodu in jugu Ukrajine. Toda napad na prestolnico Kijev je bil kmalu odbit in ukrajinska vojska je pozneje lahko ponovno zavzela velika območja. Konflikt – največji v Evropi po drugi svetovni vojni – je od takrat postal mučna vojna izčrpavanja.

Na dolgi tiskovni konferenci v petek v Kijevu je Zelenski tudi dejal, da nas bo zmaga “neizogibno čakala”, če bodo zavezniki “spoštovali svoje obljube in roke”.   Poljska je sporočila, da je Ukrajini že dostavila štiri nemške tanke Leopard II in da je pripravljena dostaviti še več. Nemčija je sporočila, da bo zagotovila 14 tankov Leopard, Španija in Kanada pa sta poslali tudi tanke. ZDA – daleč največji ponudnik vojaške pomoči Ukrajini – so se zavezale, da bodo poslale 31 svojih tankov M1 Abrams, Združeno kraljestvo pa bo zagotovilo 14 tankov Challenger 2.

Ukrajinski voditelj je dodal, da njegova država ni uspela dovolj sodelovati z državami v Afriki in Latinski Ameriki, potem ko so se številne države na teh celinah vzdržale glasovanja v Generalni skupščini ZN o resoluciji, ki obsoja rusko invazijo. “Dolga leta nismo delali dobro, nismo bili pozorni, mislim, da je to velika napaka,” je dejal.

Na vprašanje, ali bi lahko navedel svoj najhujši trenutek v vojni doslej, je gospod Zelenski dejal, da je Bucha, mesto zunaj Kijeva, kjer so ruske čete obtožene pobijanja civilistov v zgodnjem delu vojne. Majhno mesto je bilo pod ruskim nadzorom, dokler se ukrajinske enote aprila lani niso borile, da bi ga ponovno zavzele.

“Kar sem videl. Bilo je grozljivo,” je vidno ganjen dejal Zelensky. ZDA so obeležile leto dni od ruske invazije na Ukrajino z napovedjo novega obsega sankcij proti Rusiji in nove pomoči Ukrajini.

Najnovejše omejitve so namenjene več kot 100 subjektom v Rusiji in po svetu, vključno z bankami in dobavitelji obrambne opreme. ZDA so dejale, da želijo ustaviti tiste, ki Rusiji pomagajo pri izkoriščanju vrzeli za pridobivanje sankcioniranega gradiva.

Nov krog pomoči Bele hiše Ukrajini je vreden 12 milijard dolarjev (10 milijard funtov), ​​od tega 2 milijardi dolarjev ministrstva za obrambo, vključno s strelivom in droni, ter 10 milijard dolarjev zunanjega ministrstva, vključno s proračunsko podporo ukrajinski vladi. Nadaljnjih 550 milijonov dolarjev bo dobavljenih Ukrajini in sosednji Moldaviji za krepitev njune energetske infrastrukture. Moldavija je najrevnejša evropska država in jo je vojna močno prizadela. Njeni voditelji že več tednov opozarjajo, da Rusija načrtuje prevzem oblasti.

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)