Vlada razrešila v. d. generalnega direktorja policije Boštjana Lindava, zamenjal ga bo Senad Jušić – TOPNEWS.si

Vlada razrešila v. d. generalnega direktorja policije Boštjana Lindava, zamenjal ga bo Senad Jušić

Vlada razrešila v. d. generalnega direktorja policije Boštjana Lindava, zamenjal ga bo Senad Jušić

Vladni ekipi se je na seji pridružil novi minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar, ki je po torkovi potrditvi v DZ-ju na položaju zamenjal Tatjano Bobnar. Predsednik vlade Robert Golob je v sredo napovedal, da bo Poklukar na seji vlade predstavil svojo ožjo ekipo, ob tem pa se po neuradnih informacijah napoveduje več kadrovskih menjav. Boštjan Poklukar, ki je po poročanju medijev že predlagal tudi razrešitev v. d. direktorja policije Boštjana Lindava

Po neuradnih informacijah naj bi Poklukar zdajšnjemu v. d.-ju generalnega direktorja policije Boštjanu Lindavu na jutranjem sestanku že sporočil odločitev o zamenjavi v vrhu policije. Menjava je sicer pričakovana, ob tem pa še ni uradno znano, kdo bo postal novi v. d. generalnega direktorja policije.

Več medijev kot kandidata za prevzem položaja pripisuje direktorju Nacionalnega preiskovalnega urada Darku Muženiču, dopoldne pa je zakrožila tudi neuradna informacija, da naj bi Poklukar za novega šefa policije imenoval Senada Jušića, ki je trenutno zaposlen na generalni policijski upravi, v preteklosti pa je bil tudi pomočnik vodje kriminalistov na Policijski upravi Koper.

Po neuradnih informacijah Večera “sta se Poklukar in Lindav razšla v korektnem duhu”. Da se napoveduje zamenjava na vrhu policije, je nakazal tudi Poklukar, ko je v torek po izvolitvi na ministrski položaj in prevzemu poslov glede usode Lindava pojasnil, da “je danes na funkciji, jutri je nov dan”. Imenovanja novega generalnega direktorja policije sicer po informacijah STA še ni na dnevnem redu seje vlade.

Po poročanju Televizije Slovenija naj bi novi notranji minister predlagal tudi zamenjavo štirih visokih uradnikov ministrstva: Slavka Koroša z direktorata za policijo in druge varnostne naloge, Aleša Jermana z direktorata za upravne in notranje zadeve in Natašo Potočnik z direktorata za migracije. Da zapušča notranje ministrstvo, pa je za Televizijo Slovenija potrdil generalni sekretar Gregor Novak.

Več bo na novinarski konferenci po seji vlade pojasnil novi minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar, ki je danes vladi tudi predstavil svojo ožjo ekipo.

Da bo novi minister za notranje zadeve na čelu policije zamenjal Boštjana Lindava, se je sicer v javnosti omenjalo dlje časa. Da se obeta menjava na vrhu policije, je nakazal tudi Poklukar, ko je v torek po izvolitvi na ministrski položaj in prevzemu poslov glede usode Lindava pojasnil, da “je danes na funkciji, jutri je nov dan”.

Lindav je sicer mandat vršilca dolžnosti nastopil na predlog Bobnarjeve ob začetku mandata aktualne vlade. Nato pa mu vlada kljub predlogu tedanje notranje ministrice Tatjane Bobnar ni podelila polnega mandata na tem položaju, kar je med drugim botrovalo njenemu odstopu decembra lani. Med razlogi za odstop je namreč Bobnar navedla domnevne politične pritiske in vmešavanje v delo policije ter dejala, da ji je dal predsednik vlade Robert Golob “jasno vedeti, da Lindav ni izpolnil pričakovanj in ni opravil čiščenja policije”.

Tudi Lindav je v svojem poročilu, ki ga je pripravil na zahtevo predsednika vlade, ocenil, da se vpliv politike na delo policije kaže predvsem pri zahtevah po kadrovanju in razreševanju določenih oseb mimo ustaljenih pravil. Golob je tedaj očitke zavrnil ter zagotovil, da nihče tako iz njegovega kroga kot tudi ne iz katerega koli kroga Gibanja Svoboda ni vplival ali poskušal vplivati na kakršne koli kadrovske posege v policiji. V sredo pa je zatrdil, da je izbira ekipe izključno v pristojnosti ministra.

COMMENTS

Wordpress (0)