” Oj, Triglav, moj dom” – Vrhunski mix: Laibach, Severa Gjurin, Tomi Meglič, Tina Gaber in Robert Golob, ki je sinoči v Kranjski Gori z govorom v tekoči angleščini navdušil tudi zaklete kritike – TOPNEWS.si

” Oj, Triglav, moj dom” – Vrhunski mix: Laibach, Severa Gjurin, Tomi Meglič, Tina Gaber in Robert Golob, ki je sinoči v Kranjski Gori z govorom v tekoči angleščini navdušil tudi zaklete kritike

” Oj, Triglav, moj dom” – Vrhunski mix: Laibach, Severa Gjurin, Tomi Meglič, Tina Gaber in Robert Golob, ki je sinoči v Kranjski Gori z govorom v tekoči angleščini navdušil tudi zaklete kritike

V središču Kranjske Gore so sinoči slovesno odprli največji letošnji športni dogodek v Sloveniji, 43. svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju v Planici. Dogodek se je simbolno začel ob 20.23, med več kot 130 nastopajočimi so bili tudi Laibach, Ansambel Saša Avsenika in DJ Umek.

https://twitter.com/TinaHacler/status/1628120555583901715

Zbrane so nagovorili predsednik Mednarodne smučarske in deskarske zveze (Fis) Johan Elias, ki je tekmovanje tudi uradno odprl, predsednik vlade Robert Golob in predsednik Smučarske zveze Slovenije (SZS) in OK Planica Enzo Smrekar.

“Dobrodošli na nordijsko svetovno prvenstvo 2023. Planica živi in diha z nordijskim smučanjem. Spomnim se poletov lani, ko je tukaj praznovalo 60.000 navijačev. Zdaj smo tukaj pripravljeni na več. Želimo navdušiti svet in praznovati šport,” je v svojem govoru poudaril Eliasch.

Ta je najavil dva tedna izjemnih športnih dogodkov, obenem pa se je za pripravo SP zahvalil Smučarski zvezi Slovenije, njenemu predsedniku, organizacijskemu komiteju iger, vsem prostovoljcem, pa uradnim osebam, partnerjem ter članom Fisa. Na koncu je izpostavil vlogo športnikov, ki premikajo meje in bodo zdaj blesteli v dolini pod Poncami. “Športnikom želim srečo, navijačem pa odličen čas tukaj. S temi besedami razglašam prvenstvo za odprto,” je še dejal.

“Dobrodošli v Sloveniji, dobrodošli v Planici, dobrodošli doma. Na to SP smo lahko upravičeno ponosni. V naslednjih dneh se bo tukaj predstavilo 1500 športnikov, še 100-krat toliko pa obiskovalcev, ki bodo v Planico prinesli fantastično vzdušje, po katerem je znana. Verjamem, da bomo poskrbeli tudi za to, da se s tekmovanj prenese glas o Sloveniji po celem svetu. Smo športen narod in na športnike smo ponosni. Zato sem vesel, da je prvenstvo v Planici,” pa je med drugim izpostavil Golob in Slovenijo označil za zeleno srce Evrope.

https://twitter.com/vladaRS/status/1628153458908880897

https://twitter.com/vladaRS/status/1628127404991385603

“Danes pišemo novo poglavje bogate zgodovine smučarskih tekmovanj v Planici. Zahvalil bi se Fisu za zaupanje, vladi Republike Slovenije za podporo, vsem vam navijačem pa za vašo strast. V prihodnji dneh bomo priča velikim dosežkom atletov, ki bodo dali na tekmovanju od sebe vse. Dobrodošli doma, dobrodošli v Planici,” pa je dodal Smrekar.

Na prireditvi so navzoči ob glasbenih ritmih DJ Umeka pozdravili nosilce nacionalnih zastav 65 sodelujočih reprezentanc, slovensko trobojnico je nesel 30-letni smučarski skakalec Peter Prevc, najstarejši v ekipi in najuspešnejši nordijski smučar pri nas v zgodovini.

Triintrideset športnic in športnikov bo zastopalo slovenske barve. Največja pričakovanja so usmerjena v skakalni ekipi, ki sta to sezono osvojili vseh 22 stopničk nordijskih športnikov v treh disciplinah, ki so na programu SP.

Največja upa sta tretja v skupnem seštevku svetovnega pokala, Anže Lanišek in Ema Klinec. Slednja bo branila naslov s SP pred dvema letoma v Oberstdorfu. Prvi boji za skupaj 24 kompletov medalj bodo na sporedu v četrtek, 23. februarja, zastor nad tekmovanjem bo padel 5. marca.

Skupina Laibach je za slovesnost odprtja SP pripravila skladbo, ki temelji na stari slovenski pesmi Oj, Triglav, moj dom. K sodelovanju so povabili še številne druge znane glasbenike, pevko Severo Gjurin, pevca skupine Siddharta Tomija Megliča, citrarko Ireno Anžič, tolkalko Petro Vidmar, člane Zbora Slovenske filharmonije in pihalno-trobilsko sekcijo Simfoničnega orkestra RTV Slovenije.

Ansambel Saša Avsenika, vnuka legendarnega Slavka Avsenika, je zaigral slovenske klasične melodije, skladbi Slovenija, od kod lepote tvoje, in Na Golici, manjkala pa ni niti Planica, Planica. Na odru je bil tudi zborček Glasbene šole Bučar.

Glasbenim izvajalcem so se na odru pridružili še plesalci pod vodstvom Mihe Krušiča, člani folklorne skupine Emona, evropski in svetovni prvaki v hip hopu iz plesne šole Bolero ter plesalci baletnega ansambla SNG Opera in balet Ljubljana.

Slovesnost začetka prvega SP v smučanju pri nas je prenašala nacionalna televizija, scenarist in režiser je bil Miha Krušič, povezovala sta jo Igor E. Bergant in Bernarda Žarn.

Po treh neuspešnih kandidaturah so 17. maja 2018 delegati na kongresu Fisa v grškem letovišču Costa Navarino Planici vendarle dodelili izvedbo SP 2023, dobila je devet glasov, drugi kandidat, norveški Trondheim, pa šest. Slovenija je neuspešno kandidirala za prvenstva, ki so bila nato v letih 2017, 2019 in 2021.

COMMENTS

Wordpress (0)