“To, kar nam Rupar pripravlja 1.3. in čemur Janša pravi razočarani upokojenci, je navaden miting po vzoru Miloševića” – Miskstone Mitja Kusnstelj razjezil Pavla Ruparja , ker ga je postavil ob bok Miahalju Kertesu – TOPNEWS.si

“To, kar nam Rupar pripravlja 1.3. in čemur Janša pravi razočarani upokojenci, je navaden miting po vzoru Miloševića” – Miskstone Mitja Kusnstelj razjezil Pavla Ruparja , ker ga je postavil ob bok Miahalju Kertesu

“To, kar nam Rupar pripravlja 1.3. in čemur Janša pravi razočarani upokojenci, je navaden miting po vzoru Miloševića” – Miskstone Mitja Kusnstelj razjezil Pavla Ruparja , ker ga je postavil ob bok Miahalju Kertesu

“Pridite s traktorji v Ljubljano!!! Dostojanstveno, mirno, kulturno, slovensko. Tudi za vaš ponos gre, vaše pokojnine, vaše delo! Upokojenke in upokojenci, če nimate prevoza, pridite s traktorji,” je na spletu zapisal pobudnik gibanja Glas upokojencev Slovenije Pavel Rupar.

Shod upokojencev se napoveduje za 1. marec, ob 15. uri, na Trgu republike v centru Ljubljane. Pavel Rupar poleg upokojencev pozval naj se jim pridružijo še kmetje s traktorji. V vabilu na novinarsko konferenco, ki bo potekala ta četrtek pred vrati državnega zbora, je namreč načrtovana tudi uradna napoved njihovega prihoda.

 

“Zdaj so se kriteriji spustili, ko so protestirali poklicni gasilci, ulica naenkrat ni bila več mesto za izražanje demokratičnih mnenj – še eno leto nazaj pa je bil to višek demokracije. Zdaj se pečejo na ognju, ki so ga sami kurili. Vrtijo se na ražnju, ki so ga sami postavili. Videl sem zajca, ki se vrti na ražnju, nisem pa še videl zajca, ki bi sam zakuril ogenj, na katerem se peče. To se zdaj dogaja Golobovi vladi,” je v oddaji 24ur Zvečer nekdanji premier in predsednik največje opozicijske stranke Janez Janša opisal dogajanje v času vlade Roberta Goloba.

Voditelj oddaje Uroš Slak je Janši očital, če se mu ne zdi, da se je lotil podobne taktike, kot jo ima po njegovih besedah sedanja vlada – na čelo civilne družbe, ki se zavzema za pravice upokojencev, je namreč stopil nekdanji poslanec SDS Pavle Rupar. “Upokojencev na trg ni pripeljal Pavle Rupar, ampak Robert Golob,” je odgovoril Janša, ki je prepričan, da bo čez nekaj mesecev vsem jasno, da ne gre za isto stvar. “Eno je, ko protestira razvajena ljubljanska kolesarska elita, drugo je, če protestira na sto tisoče tistih, ki so prizadeti,” je poudaril, še pred tem pa pripomnil, da nikoli ni trdil, da je Rupar apolitična oseba, po drugi strani pa dominantni mediji tudi nikoli niso izpostavljali, da je ustanovitelj Inštituta 8. marec Simon Maljevac, ki je sedaj minister za solidarno prihodnost.

Bloger Mitja Kunstelj – Mistone, ki se je kot devetnajstletnik pridružil specialni vojaški brigadi Moris, tri leta pozneje leta 1994 pa je javnosti postal znan kot eden glavnih akterjev Depale vasi, ene najodmevnejših afer v zgodovini samostojne Slovenije pa Ruparju očita, da pripravlja Miting po vzoru Miloševića, ki je z pomočjo Mihalja Kertesa organiziral “mitinge resnice” in začel  tako imenovano “antibirokratsko revolucijo” v  nekdanji Jugoslaviji.

 

Da bi razumeli težo zgodovinskega konteksta Twitta je seveda pomembno poznati kdo je bil Mihalj Kertes, ki je postal vidna osebnost, ko je v času antibirokratske revolucije v podporo Miloševićevi politiki sprožil proteste v Bački Palanki in jih vodil v Novi Sad, glavno mesto SAP Vojvodine . Dogodek, znan kot “jogurtova revolucija”, je privedel do odstopa pokrajinskega vodstva in namestitve Miloševićevih lojalistov. Njegova izjava “Kako se lahko vi Srbi bojite Srbije, ko pa se jaz, Madžar , ne bojim Srbije?” ga je posebej proslavil in njegova kariera je šla samo še navzgor, do padca Miloševičevega režima.

COMMENTS

Wordpress (0)