Zelenski posvaril pred tretjo svetovno vojno, če (bo) Kitajska podpirala Rusijo – Kitajska izrazila zaskrbljenost glede zaostrovanja konflikta v Ukrajini – TOPNEWS.si

Zelenski posvaril pred tretjo svetovno vojno, če (bo) Kitajska podpirala Rusijo – Kitajska izrazila zaskrbljenost glede zaostrovanja konflikta v Ukrajini

Zelenski posvaril pred tretjo svetovno vojno, če (bo) Kitajska podpirala Rusijo – Kitajska izrazila zaskrbljenost glede zaostrovanja konflikta v Ukrajini

Ukrajinski predsednik Volodimir  Zelenski je posvaril pred tretjo svetovno vojno, če se bo Kitajska povezala z Rusijo. V ponedeljek se je obrnil na kitajsko vodstvo in jih “prosil, naj ne zagotavljajo nobene podpore Rusiji” v njeni vojni proti Ukrajini. “Upam, da bo vlada v Pekingu ohranila pragmatičen odnos, sicer tvegamo tretjo svetovno vojno – tega se vsi zavedamo,” je dejal Zelenskyy v intervjuju za italijanski dnevnik la Repubblica . Zelenski  je kot poroča Insider Paper  pozival Kitajsko, naj ne podpira Rusije za preprečitev 3. svetovne vojne Ukrajina ima dosledno “odlične odnose s Kitajsko” in “v interesu vseh je, da se ne poslabšajo”, je dodal.

Rusija šteje Kitajsko za enega svojih pomembnih podpornikov, vendar Kitajska do zdaj Moskvi ni ponudila nobene vojaške pomoči. Kljub temu ameriška vlada trdi, da bi lahko Kitajska kmalu dobavila orožje.Med intervjujem za televizijo CBS v nedeljo je Antony Blinken , ameriški državni sekretar, omenil, da obstajajo obveščevalni podatki, ki kažejo, da Kitajska “raziskuje možnost zagotavljanja smrtonosne pomoči” Rusiji. Na vprašanje, kaj je mislil, je Blinken odgovoril, da se nanaša predvsem na orožje.Poleg tega je ukrajinski premier kritiziral francoskega predsednika Emmanuela Macrona, ker se pogosto pogaja z Rusijo.

»To bo neuspešen dialog. Pravzaprav Macron zapravlja čas. Prišel sem do zaključka, da ne moremo spremeniti ruskega odnosa,« je dejal ukrajinski predsednik.Bidnov presenetljiv obisk v Kijevu prvič po ruski invaziji na Ukrajino Medtem je ameriški predsednik Joe Biden v ponedeljek nenadoma obiskal Kijev. Pokazal je zvestobo Amerike Ukrajini pred enoletno obletnico ruske invazije v polnem obsegu.

Njegov kratek obisk, ki ga zaradi varnostnih razlogov skrivajo, se zgodi v kritičnem trenutku vojne. Ukrajina se pripravlja na protiofenzivo in svoje zaveznike poziva, naj pospešijo prenos milijard dolarjev zahodnega orožja. Rusija je prav tako povečala svoje napade in priprave za večjo ofenzivo, čeprav je napredek do zdaj zastal. Zelenski se je Bidnu zahvalil za prihod v “najtežjem času” za Ukrajino . “Ta pogovor nas približuje zmagi,” je dejal.

Kitajski zunanji minister Qin Gang je danes dejal, da je Peking “globoko zaskrbljen” zaradi konflikta v Ukrajini, ki se stopnjuje in uhaja izpod nadzora. Kitajska že od začetka vojne v Ukrajini zagovarja nevtralno stališče in se zavzema predvsem za iskanje diplomatskih političnih rešitev za končanje konflikta.

“Minilo je že skoraj leto dni, odkar se je kriza v Ukrajini vsesplošno zaostrila, sedaj pa vse bolj uhaja izpod nadzora,” je na konferenci na temo svetovne varnosti v Pekingu dejal kitajski zunanji minister Qin Gang, ki je poudaril zaskrbljenost Kitajske.

Peking se je zavezal tudi, da bo pred prvo obletnico ruske invazije, ki bo v petek, objavil predlog za iskanje “politične rešitve” za končanje vojne. Po Qinovih besedah bodo “ponudili kitajsko modrost za politično rešitev ukrajinske krize in sodelovali z mednarodno skupnostjo pri spodbujanju dialoga, obravnavanju skrbi vseh strani in iskanju skupne varnosti”.

“Pritiski in poskusi omejevanja Kitajske, ki prihajajo od zunaj, so vse močnejši, vse hujši in predstavljajo resno grožnjo kitajski suverenosti in varnosti,” je še dodal kitajski zunanji minister, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Washington je namreč nedavno obtožil Kitajsko, da pripravlja pošiljke orožja Rusiji, kar v Pekingu odločno zanikajo. Qin je ob tem pozval “države, ki jih to zadeva, naj čim prej prenehajo prilivati olje na ogenj in naj nehajo s prstom kazati na Kitajsko”.

To je v soboto poudaril tudi kitajski visoki diplomat Wang Yi, ki se je ob robu münchenske varnostne konference srečal z ameriškim državnim sekretarjem Antonyjem Blinknom. Slednji je opozoril Kitajsko pred posledicami, če bi nudila “materialno pomoč” Rusiji v vojni proti Ukrajini.

Zunanje ministrstvo v Pekingu se je nato ostro odzvalo na Blinknove besede, češ da ne sprejemajo ameriškega kazanja s prstom na kitajsko-ruske odnose, še manj pa prisile in pritiska. “Ne Kitajska, ZDA so tiste, ki stalno pošiljajo orožje na bojišča,” je v ponedeljek dodal tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva Wang Wenbin.

COMMENTS

Wordpress (0)