(VIDEO) Biden je v svojem govoru na Poljskem več kot 10-krat imenoval Putina, Putin pa pred tem niti enkrat poimensko ni imenoval Bidna – TOPNEWS.si

(VIDEO) Biden je v svojem govoru na Poljskem več kot 10-krat imenoval Putina, Putin pa pred tem niti enkrat poimensko ni imenoval Bidna

(VIDEO) Biden je v svojem govoru na Poljskem več kot 10-krat imenoval Putina,  Putin  pa pred tem niti enkrat poimensko ni imenoval Bidna

Ameriški predsednik Joe Biden je v svojem govoru iz Varšave desetkrat poimensko izpostavil ruskega predsednika Vladimirja Putina in se neposredno lotil ruskega voditelja, ko je zbral svet za Ukrajino. Nasprotno pa Putin v svojem dolgem in bojevitem nagovoru v Moskvi pred tem ni niti enkrat imenoval Bidna. Biden je dejal, da je Putin sprožil “morilski napad”, ukazal tanke v Ukrajino in poskušal izstradati svet. “Strahopetna želja predsednika Putina po zemlji in oblasti bo propadla in prevladala bo ljubezen Ukrajincev do svoje države,” je dejal.

Nato je močnejši kot kadarkoli prej, je v današnjem govoru, tri dni pred prvo obletnico ruskega napada na Ukrajino, v Varšavi izjavil ameriški predsednik Joe Biden in za ta teden napovedal nov sveženj sankcij proti Rusiji. Njegov gostitelj, poljski predsednik Andrzej Duda, je pred tem pohvalil prisotnost ameriških vojakov na Poljskem.

“Resnica je, da ZDA potrebujejo Poljsko in Nato tako kot Nato potrebuje ZDA,” je v poljski prestolnici dejal Biden. Poljskemu kolegu se je zahvalil za nepopustljivo podporo Poljske Ukrajini, ki jo je označil za izjemno, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V govoru na varšavskem gradu je Biden zatrdil, da podpora Zahoda Ukrajini ne bo opešala. Ob tem je zagotovil, da bo Nato ostal enoten, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Pred enim letom se je svet pripravljal na padec Kijeva … Kijev je močan, Kijev je ponosen, stoji pokončno in kar je najpomembneje, je svoboden,” je dejal ameriški predsednik Joe Biden v govoru na Poljskem po svojem obisku v Ukrajini.

“Mislil je, da so avtokrati, kot je sam, žilavi, voditelji demokracije pa šibki, nato pa je naletel na železno voljo ZDA in narodov povsod tam, kjer niso hoteli sprejeti sveta, ki mu vlada strah,” je dejal ameriški predsednik in za ta teden napovedal nov sveženj sankcij proti Rusiji, ki jih bodo ZDA uvedle skupaj s partnerji.

Duda je pohvalil ponedeljkov obisk Bidna v Kijevu. Po njegovih besedah je ameriški predsednik s tem pokazal, da Ukrajina ni sama in da jo podpira najmočnejša vojska na svetu, poroča poljska tiskovna agencija PAP. “Naj izrazim svojo hvaležnost ZDA in Natu ter našim zaveznikom, ki krepijo varnost Poljske,” je dejal poljski predsednik in ocenil, da bo “brutalna ruska samozavest v Ukrajini kaznovana”.

Pristnost ameriških vojakov na Poljskem je Duda označil za pomemben element poljske varnosti. “Poljska je varna zaradi prisotnosti ameriških enot, zaradi prisotnosti enot držav Nata, zaradi naših prizadevanj za varnost Poljske,” je zatrdil. Po podatkih ameriškega obrambnega ministrstva je na Poljskem sicer na rotacijski osnovi prisotnih okoli 11.000 ameriških vojakov, navaja dpa.

V okviru dvodnevnega obiska v Varšavi ima predsednik ZDA na programu tudi srečanje z voditelji devetih vzhodnoevropskih članic Nata, in sicer Bolgarije, Češke, Estonije, Madžarske, Latvije, Litve, Poljske, Romunije in Slovaške. Pred obiskom v Varšavi je Biden na nepričakovanem obisku v Kijevu Ukrajini obljubil nadaljnjo vojaško pomoč v vrednosti 500 milijonov dolarjev.

Vladimir Putin je pred tem zahodne voditelje obtožil, da je krivi za vojno v Ukrajini. “Konec leta 2021 smo ZDA in Evropo uradno zaprosili za varnost, a smo bili zavrnjeni. Grožnja je naraščala in februarja 2022 je bilo vse pripravljeno za vojaške akcije v Donbasu. Vse to je bilo v nasprotju z dokumenti, ki jih je sprejel Varnostni svet ZN. Ponavljam – oni so začeli vojno, mi pa smo jo s silo zaustavili.

Na nedavni varnostni konferenci je bila napadena Rusija in pozabljeno, da je Zahod zadnjih 10 let podpihoval konflikte. Približno 900.000 ljudi je umrlo in milijoni so zbežali v vojni od leta 2021. Pokrivajo se z besedami demokracija in vrednota, njihova življenja pa niso pomembna. Pozornost želijo odvrniti od korupcije v lastnih državah in gospodarskih težav. V tridesetih letih prejšnjega stoletja so zahodne države nacistični Nemčiji odprle pot za razvoj. Zdaj so to storili z Ukrajino in kdor pozna zgodovino, ve, da ta sega vse do 19. stoletja in Avstro-Ogrske, odkar poskušajo pretrgati zgodovinske vezi z našo državo,« je poudaril Putin.

»Protiustavni državni udar leta 2014 so podprli, kot da se ni nič zgodilo. Ideološka osnova tega je bila rusofobija. Grozno je reči, da je del ukrajinske vojske poimenovan po nacistični vojaški enoti. Imajo uniforme z znaki nacistične Nemčije. Neonacisti ne skrivajo, od koga so podedovali vrednote. Mogočni si pred tem zatiskajo oči, ker jim je čisto vseeno, poskušajo se boriti z Rusijo. To pomeni, da bodo kot orožje proti Rusiji uporabili karkoli, teroriste, naciste in samega hudiča.

Desetletja so uničevali ukrajinsko industrijo, zato sta v tej državi naraščali revščina in socialna neenakost. Ta narod so spremenili v topovsko hrano. Odgovornost za tolikšno število žrtev nosita Zahod in kijevski režim. Ta režim služi interesom tujih sil. Ukrajina je trenutno poligon za zahodne sile.

Zahodne elite ne skrivajo svojih ciljev. Rusiji skušajo zadati strateški poraz – lokalni konflikt želijo spremeniti v globalnega. Tako mi to vidimo in tako se bomo tudi odzvali. Govorimo o obstoju naše države. Upoštevati morajo, da je Rusijo nemogoče premagati na bojišču. Zato ciljajo na našo mladino in nadaljujejo z lažmi in sprevračanjem zgodovinskih dejstev.

Gredo proti naši kulturi in veri. Poglejte kaj so naredili lastnemu narodu, uničujejo družine, nacionalne identitete, trpinčijo otroke, tudi pedofilija je na zahodu normalna, priznavajo istospolne poroke. Nič hudega, odrasli so, imajo pravico živeti, kot hočejo. V Rusiji smo bili vedno strpni, ne bomo se vmešavali v življenja drugih ljudi. Družina je zveza moškega in ženske. Toda celo verska besedila so postavljena pod vprašaj, da bi upravičili idejo o spolno nevtralnem Bogu. Kaj reči o tem?

Naša dolžnost je zaščititi naše otroke pred degradacijo in ponižanjem. Zahod bo še naprej poskušal destabilizirati našo družbo. Uporabili bodo naše izdajalce. S terorističnimi napadi poskušajo destabilizirati našo družbo. Kijevski režim je navajen lova na čarovnice, ne bomo preganjali izdajalcev, naj živijo s tem.”

COMMENTS

Wordpress (0)