(V ŽIVO) Janeza Janše z resolucijo nad Rusijo, “kot podpornico terorizma” – Tanja Fajon ne verjame, da lahko to ustavi Vladimirja Putina in da bo to ustavilo vojno, “nasprotno, gre za prilivanje olja na ogenj” – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Janeza Janše z resolucijo nad Rusijo, “kot podpornico terorizma” – Tanja Fajon ne verjame, da lahko to ustavi Vladimirja Putina in da bo to ustavilo vojno, “nasprotno, gre za prilivanje olja na ogenj”

(V ŽIVO) Janeza Janše z resolucijo nad Rusijo, “kot podpornico terorizma” –  Tanja Fajon ne verjame, da lahko to ustavi Vladimirja Putina in da bo to ustavilo vojno, “nasprotno, gre za prilivanje olja na ogenj”

Evropski poslanci s konec novembra lani na glasovanju podprli resolucijo, s katero so Rusijo označili za državo, ki sponzorira terorizem in uporablja teroristična sredstva. Resolucija, ki sicer ni pravno zavezujoča, je bila sprejeta s 494 glasovi za, medtem ko je 58 poslancev glasovalo proti, 44 pa je bilo vzdržanih.

»Načrtni napadi in grozodejstva, ki jih Rusija izvaja nad civilnim prebivalstvom Ukrajine, uničevanje civilne infrastrukture in druge hude kršitve človekovih pravic in mednarodnega humanitarnega prava pomenijo teroristična dejanja,« med drugim piše v resoluciji.

S tem je evropski parlament sledil pozivom ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega in tudi formalno, četudi predvsem na simbolični ravni, najostreje obsodil dejanja Rusije. Zelenski sam Rusijo pogosto označuje za teroristično državo in k temu poziva tudi zaveznice Ukrajine, predvsem EU in ZDA.

Skupina 27 poslancev SDS s prvopodpisano poslanko Jelko Godec  pa je v ponedeljek v parlamentarno proceduro vložila predlog resolucije o uvrstitvi Rusije med države, ki podpirajo terorizem. Podobno resolucijo je novembra lani sprejel Evropski parlament, poslanci SDS predlagajo, naj tudi Slovenija Rusijo uvrsti na seznam podpornic terorizma.

Poslanska skupina SDS predlaga, naj “DZ pozove vlado, da tudi Slovenija sledi priporočilom iz resolucije Evropskega parlamenta o uvrstitvi Rusije med države, ki podpirajo terorizem”.

Predsednik SDS Janez Janša je danes na novinarski konferenci dejal, da je spremljal današnji nagovor ruskega predsednika Vladimirja Putina o stanju v državi, kar ga je še utrdilo v prepričanju o pravilnosti predloga SDS.

Pojasnil je, da so predlog resolucije pripravili, ker tega vlada ni storila, čeprav so v SDS po Janševih besedah od novembra čakali, da bi Slovenija “sledila številnim evropskim državam” in tudi sama sprejela takšno resolucijo.

“S sprejetjem resolucije bi dali podporo ukrajinskemu narodu, ki kaže neverjeten pogum, ko brani svojo domovino in se obenem bori za univerzalne vrednote svobode in demokracije, ter obsodili rusko invazijo na ukrajinsko ozemlje in njen narod,” so v SDS zapisali v obrazložitvi.

Na vprašanje glede dogovarjanja o podpori predlogu resolucije v DZ je predsednik SDS dejal, da se mu zdi podpora takšni resoluciji samoumevna, “razen če tisti, ki predstavljajo slovensko oblast in hodijo v Bruselj na sestanke EU in Nata, tam govorijo nekaj, tukaj pa bodo ravnali drugače”.

“V tej resoluciji ni ničesar, kar bi odstopalo od uradnih stališč slovenske politike, močno pa odstopa seveda od izjave skupine rusofilov, ki smo jo pred časom prebrali, med katero so tudi neposredni podporniki sedanje oblasti,” je dejal.

Evropski parlament je resolucijo, s katero so Rusijo označili za državo, ki sponzorira terorizem in uporablja teroristična sredstva, sprejel 23. novembra lani. Resolucija ni pravno zavezujoča, temveč je šlo v prvi vrsti za močno politično sporočilo. V evropski zakonodaji namreč zaenkrat ni kategorije ali seznama držav, ki podpirajo terorizem, temveč ima EU le seznam terorističnih organizacij.

Resolucija Evropskega parlamenta poziva države članice EU, naj tudi same razmislijo o sprejetju takšne oznake za Rusijo, in predlaga vzpostavitev mednarodnega sistema, ki bi omogočil kazenski pregon ruskih vojnih zločinov, kar je eden od ciljev resolucije.

Novinarska konferenca, na kateri je  predsednik SDS Janez Janša predstavil vsebino resolucije o Rusiji kot podpornici terorizma, prenašamo v živo na Topnews.si in You Tube kanalu TopTV.si.

Vsaka pobuda za uvrstitev Rusije na seznam držav, ki podpirajo terorizem, pomeni kaznovanje celotnega ruskega naroda, se je danes na pobudo poslancev SDS za sprejem resolucije odzvala zunanja ministrica Tanja Fajon. Kot je dodala, je treba najti pot za začetek pogajanj za vzpostavitev trajnostnega in pravičnega miru v Ukrajini.

“Ne verjamem, da lahko to ustavi Vladimirja Putina v tej agresiji, da bo to ustavilo vojno, nasprotno, gre za prilivanje olja na ogenj,” se je na predlog poslancev SDS za sprejem resolucije, s katero bi Slovenija Rusijo uvrstila na seznam držav podpornic terorizma, v izjavi odzvala ministrica Fajon.

Kot je dodala, “moramo delati vse, da najdemo kanale za začetek pogajanj za trajnosten in pravičen mir”, ki pomeni tudi, da ne s silo in ne z orožjem ne spreminjamo meja ukrajinske meje. Pri tem je Fajon še poudarila, da Slovenija od vsega začetka ostro obsoja rusko brutalno agresijo v Ukrajini.

Ruska federacija je začela vojno na ukrajinskem ozemlju, je spomnila Fajon in opozorila, da gre za protipravno vojno, v kateri se Ukrajina, kot bi se tudi Slovenija, brani in prosi za pomoč. Znova je zatrdila, da bo Slovenija pomagala Ukrajini, dokler bo treba.

 

COMMENTS

Wordpress (0)