“Ukrajini hudo primanjkuje streliva” – Visoki predstavnik EU Josep Borrell je na münchenski konferenci napovedal povečano proizvodnjo streliva v državah EU – TOPNEWS.si

“Ukrajini hudo primanjkuje streliva” – Visoki predstavnik EU Josep Borrell je na münchenski konferenci napovedal povečano proizvodnjo streliva v državah EU

“Ukrajini hudo primanjkuje streliva” – Visoki predstavnik EU Josep Borrell je na münchenski konferenci napovedal povečano proizvodnjo streliva v državah EU

Visoki predstavnik EU Josep Borrell je na münchenski konferenci napovedal pomoč Ukrajini pri dobavi streliva in povečanje proizvodnje streliva v EU. Francoski predsednik Emmanuel Macron ne želi, da bi bila Rusija v vojni povsem potolčena. Ameriški zunanji minister Anthony Blinken pa je Kitajsko opozoril, naj ne nudi gmotne pomoči Rusiji v vojni.

Borrell je danes na münchenski varnostni konferenci spomnil, da Ukrajina potrebuje velike količine streliva. EU zato pripravlja nov način javnega razpisa, s katerim bi zagotovili zadostne količine.

Po navedbah estonske premierke Kaje Kallas je cilj EU, da bi uporabila podoben postopek kot za nakup cepiv proti covidu-19 med pandemijo. Po njenih besedah bi tako države EU zagotovile dovolj velike količine denarja, da bi z njim lahko orožarska industrija razširila proizvodnjo streliva.

Pri tem bi lahko pomagal tudi obstoječi Evropski mirovni instrument (European Peace Facility – EPF), prek katerega je EU za pomoč ukrajinskemu odporu namenila že 3,6 milijarde evrov.

Francija pa bo do naslednjega konca tedna začela Ukrajini dobavljati obljubljena oklepna vozila AMX-10, ki jim pravijo tudi lahki tanki, je danes za časnik Le Parisien sporočil obrambni minister Sebastien Lecornu.

Francoski predsednik Macron je sicer v današnjem pogovoru za več francoskih medijev dejal, da si ne želi, da bi bila Rusija v vojni popolnoma potolčena, temveč le poražena. Dodal je, da se lahko vojna konča le za pogajalsko mizo, nobena stran pa trenutno ni sposobna popolnoma prevladati.

Obenem je Macron izrazil željo, da bi Ukrajina sprožila ofenzivo ter tako Rusijo prisilila k pogajanjem. Ne podpira pa neposrednega ukrajinskega napada na rusko ozemlje. Moskva je izjave o porazu Rusije obsodila kot dvolične. Iz Kremlja so še sporočili, da se še vedno spomnijo usode Napoleona Bonaparteja, tiskovna predstavnica zunanjega ministrstva Maria Zaharova pa je izjavila, da je “Macron smešen”.

Ob robu münchenske konference sta o Rusiji v soboto govorila tudi ameriški zunanji minister Anthony Blinken in kitajski zunanji minister Wang Yi. Blinken je opozoril Peking pred posledicami, če bi nudil materialno pomoč Rusiji v vojni proti Ukrajini ali ji pomagala pri sistemskem izogibanju sankcijam.

Britanski premier Rishi Sunak pa je na münchenski konferenci dejal, da je London pripravljen podpreti vse zaveznice, če bi poslale Ukrajini bojna letala. London je pripravljen tudi uriti ukrajinske pilote je povedal Sunak in ponovil poziv zaveznicam k podvojitvi pomoči Ukrajini.

 

COMMENTS

Wordpress (0)