“Dream team”: Na nacionalko sedaj še Rajko Gerič – Ustavno sodišče naj bi včeraj zadržalo zakon o RTV – TOPNEWS.si

“Dream team”: Na nacionalko sedaj še Rajko Gerič – Ustavno sodišče naj bi včeraj zadržalo zakon o RTV

“Dream team”: Na nacionalko sedaj še Rajko Gerič  – Ustavno sodišče naj bi včeraj zadržalo zakon o RTV

Čeprav so mediji že včeraj povzemali informacije časopisa Delo, da  se je podpora na Ustavnem sodišču nagnila v podporo zadržanja novele Zakona o RTV Slovenija, je danes  tudi  spletna Mladina potrdila  informacijo, da naj bi ustavni sodniki dali prav pobudnikom ustavne presoje zakona o RTV.  To naj bi podprlo pet sodnikov, trije pa naj bi bili proti. Po neuradnih informacijah so glas v podporo zadržanju izvajanja zakona dali predsednik sodišča Matej Acceto, Marko Šorli, Klemen Jaklič, Rajko Knez in Rok Svetlič. Proti zadržanju pa so bile sodnice Špelca Mežnar, Katja Šugman Stubbs in Neža Kogovšek Šalamon.

Ustavno sodišče je namreč včeraj ponovno obravnavalo pobudo za zadržanje novele zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS). Medtem pa na RTVS nadaljujejo zaposlovanje na nezasedenih uredniških mestih. Tako bo položaj odgovornega urednika informativnega programa drugega televizijskega programa v ponedeljek prevzel Rajko Gerič, ki je na televiziji že delal. Gerič se tako pridružuje “All-Star” ekipi direktorjev in urednikov  v kateri so Jože Možina, Jadranka Rebernik, Uroš Urbanija, Ksenija Koren & ostali.

Informativni program Televizije Slovenija (TVS) se je v skladu z lanskoletnimi statutarnimi spremembami razdelil v dve uredniško-producentski enoti, in sicer v informativna programa prvega in drugega programa. Razpis za odgovornega urednika nove enote je bil objavljen že 2. avgusta lani, danes pa so z RTVS sporočili, da bo nad njo kot odgovorni urednik bdel Gerič.

Na položaj je bil z večinsko podporo uredništva imenovan za mandatno obdobje štirih let. Uredniško producentska enota, kjer bo odgovorni urednik, vključuje poseben nacionalni program, namenjen parlamentarnim vsebinam DZ in njegovih delovnih teles, so dodali. Še vedno pa ostaja prazno delovno mesto odgovornega urednika Multimedijskega centra RTVS, za katerega je bil prav tako razpis objavljen že poleti.

Z RTVS se je medtem danes ukvarjalo tudi ustavno sodišče, ki je znova obravnavalo pobudo za oceno ustavnosti novele zakona o RTVS s predlogom za začasno zadržanje. Niso pa še sporočili, kakšna je odločitev. Ustavno pobudo je vložilo več vodilnih na zavodu s prvopodpisanim predsednikom programskega sveta Petrom Gregorčičem. Izpodbijajo določbe, po katerih so z začetkom uveljavitve omenjene novele decembra lani prenehali mandati članov programskega in nadzornega sveta, generalnega direktorja in direktorjev televizije in radia. To se je po njihovem opozorilu zgodilo brez ugotavljanja pogojev, ki so predpisani za prekinitev teh mandatov.

Programski in nadzorni svet v skladu z novelo nadaljujeta delo do imenovanja 17-članskega sveta zavoda v skladu z novelo, generalni direktor kot vršilec dolžnosti do imenovanja uprave v skladu z novelo, oba direktorja pa prav tako kot vršilca dolžnosti do imenovanja novih direktorjev radia in televizije.

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)