(V ŽIVO) “Če to drži, je vrag vzel šalo – ustavno sodišče bo kot Janšev rabelj zabilo zadnji žebelj v krsto javnega servisa” – Kolesarski protestnik Janez Stariha že napovedal proteste pred RTV-jem in Ustavnim sodiščem – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) “Če to drži, je vrag vzel šalo – ustavno sodišče bo kot Janšev rabelj zabilo zadnji žebelj v krsto javnega servisa” – Kolesarski protestnik Janez Stariha že napovedal proteste pred RTV-jem in Ustavnim sodiščem

(V ŽIVO) “Če to drži, je vrag vzel šalo – ustavno sodišče bo kot Janšev rabelj zabilo zadnji žebelj v krsto javnega servisa” – Kolesarski protestnik Janez Stariha že napovedal proteste pred RTV-jem in Ustavnim sodiščem

Ustavno sodišče bo na današnji seji imelo znova na mizi pobudo za oceno ustavnosti novele zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS) s predlogom za začasno zadržanje, ki jo je vložilo več vodilnih na zavodu s prvopodpisanim predsednikom programskega sveta Petrom Gregorčičem. Zaenkrat ni znano, ali bo odločitev sodišča znana že danes.

Vlagatelji pobude izpodbijajo določbe, po katerih so z začetkom uveljavitve omenjene novele decembra lani prenehali mandati članov programskega in nadzornega sveta, generalnega direktorja in direktorjev televizije in radia. To se je po njihovem opozorilu zgodilo brez ugotavljanja pogojev, ki so sicer predpisani za prekinitev teh mandatov.

Portal N1 je včeraj poročal, da v vladnih vrstah vlada panika in da želijo na vladi s predlaganjem prič preprećičiti začasno zadržanje zakona o RTVS. “V vladnih vrstah vlada panika. Zakrožila je namreč informacija, da bi utegnilo ustavno sodišče na jutrišnji seji zadržati izvajanje novele zakona o RTVS. Da bi to preprečila, je vlada ustavnemu sodišču predlagala javno obravnavo ustavne presoje zakona o RTVS ter zaslišanje prič in izvedenca: Ksenije Horvat, Igorja E. Berganta, Roberta Pajka in Igorja Vobiča,” so med drugi zapisali na portalu N1.

https://twitter.com/starihalj/status/1625923072514457617

 

Programski in nadzorni svet v skladu z novelo nadaljujeta delo do imenovanja 17-članskega sveta zavoda v skladu z novelo, generalni direktor kot vršilec dolžnosti do imenovanja uprave v skladu z novelo, oba direktorja pa prav tako kot vršilca dolžnosti do imenovanja novih direktorjev radia in televizije.

Po mnenju pobudnikov se s tem krši tako ustaljena praksa ustavnega sodišča kot sodna praksa sodišča EU in Evropskega sodišča za človekove pravice. Kot ocenjujejo, bodo zaradi izvajanja novele in prekinitve mandatov nastale nepopravljive posledice, zato so predlagali absolutno prednostno obravnavo in začasno zadržanje novele.

Po poročanju medijev ni mogoče predvideti, kakšna bo odločitev osmih ustavnih sodnikov, saj je bil iz zadeve izločen ustavni sodnik Rok Čeferin. A po navedbah, ki jih je objavil Večer, naj bi bil izid bodisi izenačen bodisi bi se večina sodnikov na koncu lahko odločila za začasno zadržanje.

V. d. generalnega direktorja RTVS Andrej Grah Whatmough pa je za danes sklical novinarsko konferenco, na kateri bo dal pojasnila v povezavi s sprejemom ključnih dokumentov javnega zavoda. Novinarsko konferenco o aktualnem dogajanju v javnem zavodu je za opoldne sklical tudi kolektiv zaposlenih na RTVS.

Tiskovne konference boo prenašali v živo na Topnews.si in  You Tube kanalu TopTV.si.

 

COMMENTS

Wordpress (0)