Zakaj Svetlana Makarovič “svojega kremplja” nikoli ne bi zapičila v mladega politika, recimo v SDS-ovega poslanca Hoivika in kako je obračunala z oportunizmom “predsednice (K…)Musar in štromarja Roberta” – TOPNEWS.si

Zakaj Svetlana Makarovič “svojega kremplja” nikoli ne bi zapičila v mladega politika, recimo v SDS-ovega poslanca Hoivika in kako je obračunala z oportunizmom “predsednice (K…)Musar in štromarja Roberta”

Zakaj Svetlana Makarovič “svojega kremplja” nikoli ne bi zapičila v mladega politika, recimo v SDS-ovega poslanca Hoivika in kako je obračunala z oportunizmom “predsednice (K…)Musar in štromarja Roberta”

Svetlana Makarovič je po proslavi v pogovoru novinarjem  Sveta na Kanalu A Aleksandrom Pozvekom udarila po Pirc Musarjevi in Robertu Golobu.  Makarovičeva je dejala, da predsednica o pesništvu ve toliko kot njena čivava ali pa še manj. S tem je odgovorila na stališče Pirc Musarjeve , da “vročitev zavrnjene nagrade na tej proslavi torej ni primerna, ker gospe Makarovič ni med letošnjimi nagrajenci”.

“Predsednica K*** Musar. Še zdaj je žalostna, pogreša Ratzingerja, je v Vatikan odšla, se v črno je oblekla, šla javno žalovat. Slovenijo predstavljat, se malce pohat. Državniške obiske opravila je sproti, na partizanska slavja zašla je po pomoti. Predsednica vsakogar, predsednica nikogar, je isto sranje ona ali pa kakšen Logar,”  je  Pozveku zrecitirala  Svetlana Makarovič.

Makarovičeva mu je med drugim dejala, da se lahko satirik loti česarkoli oziroma kogarkoli, ki je na poziciji moči. Posredno je, preko poezije seveda, povedala, kaj si poleg Musarjeve misli o Robertu Golobu. “Kar dolgo časa sem bil tiho, sem predel in te rad imel, a danes te nič več ne maram. Sedaj pri meni si oplel. Že res, da si od sile fleten, a jaz sem fletnejši, da veš: Ker jaz sem pesnik, ti pa štromar. Ker jaz ostanem, ti pa greš. Saj še podgan ne znaš loviti. Ujel si le neznatno miš. Dovolj je tvojih kompromisov. Mar od janšistov se učiš, ti štromar? Nas je Islandija prva priznala, a je politika to zamolčala. Raje pred vsakim se papežem plazi, pravih prijateljev pa ne opazi. Katolicizem kroji nam prihodnost, silno skrbi nas slovenceljska rodnost. Splav prepovedati Cerkev želi, a o zlorabah previdno molči. Robert prisrčno se škofi rokuje. To je vesel krivonosi Zore. Bog ve, o čem so se dogovorili. Pazi se, štromar! Gledamo te.”

Je pa zanimivo Makarovičeva vzela v bran mladega upa stranke SDS poslanca Andreja Hoivia, ker jo, kot je dejala na nek način spominja nanjo v mladih letih.

“Satirik se ne sme nikoli lotiti tabu tem, kot so recimo holokavst, trpljenje, umsko, telesno prizadeti, begunci, otroci ali mladi ljudje. Svojega kremplja nikoli ne bi zapičila recimo v enega mladega politika, recimo v Hojvika, ker na nek način, ko ga gledam, me spominja name, ko sem bila v njegovih letih. Do takrat sem gledala vse črno-belo. Jaz sem bila navdušena ali pa ogorčena, besna, vse mogoče in sem bila stoodstotno prepričana, da imam prav jaz in nihče drug. In ker je ta mladi človek, ki je inteligenten, to ni noben idiot, da ga zmerjajo z Breivikom. To je kratkomalo svinjarija. To se ne dela.”

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)