Incident med Bidnovim govorom o položaju v državi – Republikanka Marjorie Taylor Green je vpila, da je “lažnivec” – TOPNEWS.si

Incident med Bidnovim govorom o položaju v državi – Republikanka Marjorie Taylor Green je vpila, da je “lažnivec”

Incident med Bidnovim govorom o položaju v državi – Republikanka Marjorie Taylor Green je vpila, da je “lažnivec”

Ameriški predsednik Joe Biden je v sinočnjem govoru o položaju v državi pozval republikansko opozicijo v kongresu k sodelovanju za obnovo in razcvet države. Biden je bil odločen, glasen in šaljiv, republikance pa pripeljal do tega, da so glasno zanikali naklep o zmanjšanju pokojninskih ugodnosti.

Ameriški analitiki so se strinjali, da je šlo za doslej najbolj interaktivnih govorov o položaju v državi v zgodovini ZDA. Tako kot pred leti Baracka Obamo so republikanci Bidna glasno zmerjali z lažnivcem in predsednik predstavniškega doma Kevin McCarthy je moral kolegom kot razposajenim najstnikom z obrazno mimiko pošiljati znamenja naj se umirijo. Ko je Biden trdil, da nekateri republikanci želijo ukiniti Medicare in socialno varnost, je bilo veliko norčevanja. Rep. Marjorie Taylor Green je vpila, da je “lažnivec”. “Vsakdo, ki dvomi o tem, naj stopi v stik z mojo pisarno in dal vam bom kopijo predloga,” je dejal Biden

Biden se je na nemire odzval z nasmehom in improvizacijo. Le, ko so kričali, da je kriv za 70.000 mrtvih na leto zaradi mamila fentanil, ker ni zavaroval meje, je šel hitro naprej. Večino govora je namenil “delavskim” temam in se pohvalil, da se pod njim vračajo industrijska delovna mesta za katera so govorili, da so za večno šla v tujino.

Nove trgovinske spore si bo nakopal na glavo z napovedjo, da bodo odslej vsi javni zvezni gradbeni projekti morali uporabljati le materiale, ki so bili narejeni ZDA.

Analitiki so se strinjali, da je šlo za govor politika, ki bo kmalu napovedal kandidaturo za drugi štiriletni mandat. Pritisnil je namreč na vse gumbe, ki ganejo povprečnega volivca, ko je dejal, da imajo določena podjetja ljudi že predolgo za norce, ko jim zaračunavajo razne neupravičene takse in zamudne obresti.

Zunanji politiki ni posvečal veliko časa razen tega, da je omenil rusko vojno proti Ukrajini in se pri tem pohvalil, da je poskrbel za enotnost zveze Nato. Na oblast je prišel v času, ko so se po svetu krepile avtokracije, sedaj pa je zatrdil, da so demokracije spet v vzponu in zagotovil, da se bo zoperstavil naraščanju kitajskega vpliva.

Govor so prišli poslušat člani kongresa, nekateri člani vrhovnega sodišča in celo dva upokojena vrhovna sodnika, člani vlade in posebni gostje, ki so sedeli skupaj s prvo damo Jill Biden na galeriji kongresne dvorane in jih je Biden izkoristil za poudarjanje posameznih delov govora. Govor je kot rečeno, spremljal mini incident. ko je  republikanka  Marjorie Taylor Greene e kričala “lažnivec!” , kar so na družbenih omrežjih ocenili kot nespoštljivo.

 

COMMENTS

Wordpress (0)