Robert Golob izbral Boštjana Poklukarja, ki je v sporu z Bobnarjevo stopil na njegovo stran – TOPNEWS.si

Robert Golob izbral Boštjana Poklukarja, ki je v sporu z Bobnarjevo stopil na njegovo stran

Robert Golob izbral Boštjana Poklukarja, ki je v sporu z Bobnarjevo stopil na njegovo stran

Premier Robert Golob je v DZ poslal kandidaturo Boštjana Poklukarja za ministra za notranje zadeve. Poklukarja, ki je to funkcijo že opravljal v vladi Marjana Šarca, zdaj najprej čaka predstavitev pred parlamentarnim odborom. Ob zeleni luči DZ bo na čelu notranjega ministrstva nasledil Tatjano Bobnar, ki je s funkcije odstopila decembra lani.

DZ bo po napovedih premierja Goloba o kandidatu za ministra odločal na februarski redni seji, ki se bo začela 20. februarja. Še pred tem kandidata čaka predstavitev načrtov pred odborom DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo. Kandidat za ministra se mora namreč po poslovniku DZ najprej tri dni in najkasneje sedem dni po vložitvi predloga kandidature predstaviti pristojnemu delovnemu telesu DZ. To pomeni, da bi lahko zaslišanje Poklukarja sicer sledilo že v tem tednu, a se za zdaj kot najverjetnejši datum omenja naslednji ponedeljek.

 

Ob zeleni luči DZ pa bo tako magister za javno upravo Poklukar še pred koncem meseca na čelu resorja za notranje zadeve nasledil Tatjano Bobnar, ki je po zaostritvi odnosov s premierjem Golobom s te funkcije odstopila, vodenje resorja pa je za tem začasno prevzela ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik.

Kljub temu, da je Šarčeva vlada prav na Poklukarjev predlog v času njegovega ministrovanja med septembrom 2018 in marcem 2020 Bobnarjevo imenovala na čelo policije, pa se je ob njenem odstopu z ministrskega mesta Poklukar v javnih izjavah postavil na stran Goloba.

Tedaj se je zavzel tudi za depolitizacijo policije. “Ko danes pogledamo znotraj slovenske policije, vidimo, da so tam še vedno ljudje, ki so odločali o tem, da so s protestov odnašali bralce ustave, špricali z vodnim topom množico in zaplinjali Ljubljano. Tu bo treba narediti domačo nalogo in verjamem, da bo naslednja garnitura na ministrstvu za notranje zadeve to tudi naredila,” je ob odstopu Bobnarjeve v pogovoru za TVS dejal Poklukar.

Poklukar je bil sicer član nekdanje LMŠ, od združitve te stranke z Gibanjem Svoboda pa član največje vladne stranke premierja Goloba.

Od junija lani vodi Upravo Republike Slovenije za vojaško dediščino na obrambnem ministrstvu, na ministrstvu pa je sicer zaposlen od leta 1991. Kot pripadnik Slovenske vojske je opravljal različne naloge in dosegel čin višjega štabnega vodnika. Bil je odlikovan z bronasto medaljo generala Maistra in srebrno medaljo Slovenske vojske, kot udeleženec v vojni za Slovenijo pa s spominskim znakom Stražnice 1991.

V službi za protokol na obrambnem ministrstvu je nabiral izkušnje s področja protokola. Kot podčastnik za protokol je v službo prišel na predlog takratne ministrice za obrambo Ljubice Jelušič leta 2009 in v njej opravljal protokolarne naloge za ministre, vrha ministrstva in Slovenske vojske do leta 2015.

Od leta 2015 je bil zaposlen v Upravi Republike Slovenije za zaščito in reševanje, kjer je med drugim vodil Regijski center za obveščanje Kranj. Kot predstavnik za odnose z javnostmi uprave za zaščito in reševanje za področje migracij je sicer aktivno sodeloval pri soočanju z begunsko krizo v letih 2015 in 2016. Soočanje z vprašanjem migracij pa je bilo tudi v središču njegovega prvega ministrskega mandata v času Šarčeve vlade.

Poklukarja so sicer že ob njegovem prvem mandatu povezovali s sedanjim državnim sekretarjem na obrambnem ministrstvu Damirjem Črnčecem, saj je bil slednji Poklukarjev mentor pri magistrskem delu z naslovom Delovanje sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami pri obvladovanju migracij, ki ga je leta 2017 napisal na fakulteti za državne in evropske študije v Kranju.

Poklukar se je rodil januarja 1971 na Jesenicah, danes pa živi na Bledu, kjer je na zadnjih lokalnih volitvah tudi kandidiral za občinskega svetnika na listi Svobode.

Ob tem pa je več nevladnih organizacij na premierja Goloba naslovilo pismo, v katerem so opozorile, da je ministrstvo za notranje zadeve ena ključnih institucij v državi za zagotavljanje varnosti prebivalcev in pregon kriminalitete ter varovanje človekovih pravic in temeljnih svoboščin, kakor tudi demokratičnih načel delovanja. Predsednika vlade pozivajo, da to upošteva pri izbiri novega ministra oziroma ministrice.

V pismu so v šestih točkah izpostavili tudi ključna področja sodelovanja z notranjim ministrstvom, in sicer strategijo na področju migracij, prenovo zakonov o mednarodni zaščiti in tujcih, pripravo zakona o integraciji in zakona, ki bi uredil položaj otrok brez spremstva, ureditev položaja izbrisanih, prenovo zakona o javnih zbiranjih in ukrepe na področju nasilja v družini in nasilja nad ženskami.

Spomnili so tudi, da imajo nekatere nevladne organizacije dolgoletne izkušnje sodelovanja z ministrstvom za notranje zadeve, njihovo temeljno pričakovanje pa ob tem ostaja odprtost in pripravljenost na konstruktiven in strokoven dialog. V luči tega je direktorica Pravno-informacijskega centra Katarina Bervar Sternad za Dnevnik ocenila, da Poklukar, ki je stolček na čelu notranjega ministrstva enkrat že zasedal, sodi med ministre, ki so poslušali, a dialog ni dal rezultatov. Glede na dosedanje izkušnje in njihova pričakovanja ocenjujejo, da Poklukar ni primeren kandidat.

V kabinetu predsednika vlade ob tem pojasnjujejo, da so vse pobude državljanov dobrodošle, a da se nanje nikoli neposredno ne odzivajo, jih pa preučijo in upoštevajo pri oblikovanju politik.

Predsednik vlade dr. Robert Golob za ministra za notranje zadeve predlaga Boštjana Poklukarja

Predsednik vlade dr. Robert Golob je danes v Državni zbor poslal predlog za novega ministra za notranje zadeve, in sicer je kot kandidata predlagal Boštjana Poklukarja.

Boštjan Poklukar je po izobrazbi magister javne uprave. Od leta 1991 je zaposlen na Ministrstvu za obrambo. Kot pripadnik Slovenske vojske je opravljal različne naloge in dosegel čin višjega štabnega vodnika. Bil je odlikovan z bronasto medaljo generala Maistra in srebrno medaljo Slovenske vojske, kot udeleženec v vojni za Slovenijo pa s spominskim znakom Stražnice 1991. Od leta 2015 je bil zaposlen v Upravi Republike Slovenije za zaščito in reševanje, kjer je med drugim vodil Regijski center za obveščanje Kranj. V letih 2018–2020 je bil v vladi Marjana Šarca minister za notranje zadeve. Od junija lani vodi Upravo Republike Slovenije za vojaško dediščino na MORS-u.

Kandidat za ministra Boštjan Poklukar bo na voljo za izjavo po predstavitvi na matičnem odboru v Državnem zboru.

Prijazen pozdrav
____________________________________________________

REPUBLIKA SLOVENIJA
URAD VLADE ZA KOMUNICIRANJE

Gregorčičeva 25, 1000 Ljubljana
T: +386 1 478 26 30, E: info.ukom@gov.si


COMMENTS

Wordpress (0)