“Nobenih ugank ni več, kajti Nova Slovenija je padla na preprostem testu” – Kako je Janez Janša “testiral” NSi – TOPNEWS.si

“Nobenih ugank ni več, kajti Nova Slovenija je padla na preprostem testu” – Kako je Janez Janša “testiral” NSi

“Nobenih ugank ni več, kajti  Nova Slovenija  je padla na preprostem testu” – Kako je Janez Janša “testiral” NSi

“Nobenih ugank ni več, kajti Nova Slovenija je padla na preprostem testu. Predlog interpelacije zoper ministrico za kulturo Asto Vrečko so umaknili zato, da jim ne bi bilo treba podpisati interpelacijo zoper vlado. Kajti stranka Levicalahko napadajo, Goloba pa ne. Sicer adijo Dars, Luka, SDH kadri,” je na Twitterju zapisal Janez Janša.

 

 

Na vprašanje Domovine kako vidite prihodnost pomladnega pola? Kako naj ravna, da se dvigne iz obrobnosti, v katero je padel po supervolilnem letu 2022, v njej pa je dejansko bil večino časa po drugi svetovni vojni?

“Za odgovor na to bi skoraj moral biti kakšen prerok oz. vizionar.

Sam vidim poslanstvo v tem, da zgradimo eno sodobno družbo, kjer bo delo vrednota, ki pa ne bo uničevalo zasebnega življenja. Usklajevanje med delom in družino je eden večjih izzivov danes. Kot mož in oče z izkušnjo različnih odgovornosti vidim, da bodo morale zdrave družbe tukaj ukrepati.

Potrebno bo najti odgovor na agresijo Rusije na Ukrajino. Po prvem letu poskusa pomoči Ukrajini, da se brani, smo se znašli na preizkušnji, kako dolgo bo to trajalo in kako zelo se razmere lahko zaostrijo. Naša vloga je znotraj Evropske unije najti nek zdrav in jasen odgovor.

Pomladni pol pa se bo moral tudi nekako konsolidirati in se znova povezati, najti pogum in dati upanje tej državi. S strani leve in radikalno leve koalicije ne dobivamo ničesar drugega, razen cinizma in ekstremnega populizma. Na to bo treba dati en dostojen odgovor: Kdor dela, mora od svojega dela dostojno živeti, da imamo vsem dostopno javno zdravstvo, da sodstvo deli pravico in da je družba predvidljivo in varno urejena. Tu vidim prihodnost, do tja pa bomo lahko prišli le s trdim delom”.

Z Janšo pravite, da v koalicijo več ne greste, Golob vas ne povabi. S kom boste torej šli v koalicijo, dokler sami ne postanete dominantna stranka, ki bo sama druge vabila v koalicijo?

“Najprej bi opozoril, da ni vedno dominantna stranka tista, ki sestavlja vlado. Če se po volitvah izkaže, da največje stranke ne morejo sestaviti vlade, bo morda Nova Slovenija tista, ki bo sestavljala vlado. Mi smo na to pripravljeni. Čeprav se danes morda to sliši nerealno, smo pripravljeni postati vodilna stranka, ki sestavlja vlado.

Trenutno smo v poziciji, kjer drugih sicer ne izključujemo, pa smo vseeno v poziciji brez stabilnih partnerjev, na katere bi se lahko zanesli. Kljub temu v parlamentu proces normalno teče in mi nimamo blokade do nikogar, niti do sedanje vlade, ki jo vseeno ostro kritiziramo. Vidimo pa, da programsko mi s to vlado ne gremo skupaj. Tudi, če bi nas Robert Golob povabil zraven. Pa je prvi premier po 10 letih, ki nas po volitvah ni niti povabil na kavo.

Tudi sicer vlada dela praktično vse, kar je v nasprotju z našim programom. Pod vplivom radikalne levice se lotevajo totalno ideoloških tem, ki delijo našo družbo. Naj omenim samo družinski zakonik, ki bi mu bolje rekli anti-družinski zakonik, stvari sprejemajo brez razprave, po skrajšanih postopkih, na hitro.

Nobeni gasilski ukrepi, ki jih izvajajo v zdravstvu ne primejo, da ne govorim o dolgotrajni oskrbi, proti-podjetniški in proti-gospodarski politiki ter posegu v dohodnino. S takimi politikami enostavno ni mogoče biti v koaliciji. Morda se razmere res ne zdijo ravno rožnate, ampak takšna je realnost. Morda pa ravno to vrenje na našem polu prinese kaj novega, morda se kdo opogumi. V preteklosti je že bilo nekaj perspektivnih projektov, ki se žal niso razvili,” je za Domovino dejal Janez Cigler Kralj.

 

COMMENTS

Wordpress (0)