(V ŽIVO) Sanja Ajanović Hovnik in Boštjan Lindav o ukrepih po izrednem nadzoru nad delom policije pri varovanju protestov – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Sanja Ajanović Hovnik in Boštjan Lindav o ukrepih po izrednem nadzoru nad delom policije pri varovanju protestov

(V ŽIVO) Sanja Ajanović Hovnik in Boštjan Lindav o ukrepih po izrednem nadzoru nad delom policije pri varovanju protestov

 

Poročili o izrednem nadzoru pri varovanju protestov v letih 2020 in 2021 sta pokazali razloge za sum, da je 13 policistov storilo kaznivo dejanje, za katera se storilec preganja po uradni dolžnosti. Med 13 policisti so tudi štirje vodstveni delavci na policiji, so razkrili danes na novinarski konferenci ministrstva za notranje zadeve in policije.

Kot je povedal vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije Boštjan Lindav, so na policiji podrobno preučili poročilo ministrstva za notranje zadeve o ugotovitvah izrednega nadzora pri delu policije pri varovanju šestih protestov v zadnjih dveh letih. Pri tem so ugotovili različne sume storitev kaznivih dejanj, med katerimi je navedel protipravni odvzem prostosti, kršitev človeškega dostojanstva, zlorabo uradnega položaja in kaznivega dejanja nevestnega dela.

Pri varovanju protestnega shoda 26. maja 2020 je podan sum, da so trije uslužbenci policije storili kaznivo dejanje protipravnega odvzema prostosti.

Pri varovanju shoda 15. septembra 2021 je pri enem uslužbencu podan sum storitve kaznivega dejanja kršitve človeškega dostojanstva z zlorabo uradnega položaja ali uradnih pravic in sum storitve kaznivega dejanja protipravnega odvzema prostosti.

Za sedem uslužbencev policije pa je pri varovanju protesta 5. oktobra 2021 podan sum storitve kaznivega dejanja kršitve človeškega dostojanstva z zlorabo uradnega položaja ali uradnih pravic, za enega uslužbenca policije pa je podan sum storitve kaznivega dejanja nevestnega dela v službi.

Lindav je poudaril, da so vse primere odstopili posebnemu oddelku Specializiranega državnega tožilstva, ki vodi svoje postopke. Izpostavil je tudi, da so zaradi časovne oddaljenosti dogodkov določeni delovnopravni ukrepi že zastarali, zato bi bili postopki odpuščanja nezakoniti.

Novinarska konferenca Sanje Ajanović Hovnik v funkciji ministrice za notranje zadeve in v. d. generalnega direktorja policije Boštjana Lindava, na kateri stapredstavila izvedene ukrepe glede odprave pomanjkljivosti, ki so bile ugotovljene v izrednem nadzoru nad delom policije pri varovanju protestov v letih 2020 in 2021.

Novinarsko konferenco smo ob 11-uri o prenašali v živo na Topnews.si in You Tube kanalu TopTV.si

COMMENTS

Wordpress (0)