“Barter posli” – Janševi bodo Toninovim dali podpise za interpelacijo kulturne ministrice, če bo NSi SDS-u dala glasove za interpelacijo vlade Roberta Goloba – TOPNEWS.si

“Barter posli” – Janševi bodo Toninovim dali podpise za interpelacijo kulturne ministrice, če bo NSi SDS-u dala glasove za interpelacijo vlade Roberta Goloba

“Barter posli” – Janševi bodo Toninovim dali podpise za interpelacijo kulturne ministrice, če bo NSi  SDS-u dala glasove za interpelacijo vlade  Roberta Goloba

Poslanci SDS bodo prispevali podpise pod interpelacijo zoper ministrico za kulturo Asto Vrečko, ki so jo pripravili v NSi, če bodo vsi poslanci NSi prispevali svoje podpise za interpelacijo vlade premierja Roberta Goloba, so sporočili iz SDS. V NSi se za zdaj še niso odzvali. Gre za tako imenovane  “barter posel”, ki je se običajno uporablja v ekonomiji.  Slovar knjižnega jeziku vsebuje štiri sopomenke za besedo barter posli: barterski posli, neposredna menjava blaga, neposredna menjava, blagovna menjava.

V NSi so namreč po vladni odločitvi o združitvi Muzeja slovenske osamosvojitve in Muzeja novejše zgodovine Slovenije spisali interpelacijo zoper ministrico za kulturo Asto Vrečko, v kateri ji med drugim očitajo vodenje kulturne politike, ki naj bi bilo v nasprotju s slovensko ustavo, ter kršitev zakona o varstvu kulturne dediščine in strategije kulturne dediščine za obdobje med letoma 2020-2023.

Interpelacijo so v sopodpis poslali opozicijski SDS in poslancema italijanske in madžarske narodne skupnosti, saj poslanska skupina NSi sama nima zadostnega števila poslancev za vložitev interpelacije. Po poslovniku DZ lahko to namreč stori najmanj deset poslancev, barve krščanskih demokratov pa v DZ v tem mandatu zastopa osem poslancev, zato potrebujejo podporo drugih poslanskih skupin.

Poslanca italijanske in madžarske narodne skupnosti podpisov sta že sporočila, da podpisov za vložitev interpelacije ne bosta prispevala. Iz SDS pa so danes sporočili, da bodo podpise pod interpelacijo zoper ministrico Vrečko posredovali “sočasno ob posredovanju podpisov vseh poslancev NSi za interpelacijo zoper vlado”.

Da se v SDS pripravljajo na interpelacijo zoper celotno vlado, je bilo razumeti tudi iz besed prvaka SDS Janeza Janše, ki je minuli teden na vprašanje o morebitni podpori interpelaciji ministrice za kulturo dejal, da “bi bila interpelacija zoper ministrico upravičena, ali pa zadostna, ali pa dovolj močan odziv do časa, dokler je obstajal zgolj predlog ministrstva, ne pa tudi sklep vlade”.

Interpelacijo vlade lahko sicer prav tako vloži najmanj deset poslancev, poslanska skupina SDS jih v tem sklicu DZ šteje 27.

https://twitter.com/brutus91101394/status/1620913996856528896

Sicer pa so odnosi med opozicijskima SDS in NSi so sicer v tem sklicu DZ že nekaj časa zaostreni. Prvak NSi Matej Tonin je med drugim napovedal, da v vladi, ki bi jo vodil prvak SDS Janez Janša, ne bodo več sodelovali. Pripravljeni pa so sodelovati s stranko SDS.

V pismu članstvu po reorganizaciji Golobove vlade pa je Tonin poudaril, da NSi tudi v Golobovi vladi ne bo in bo še naprej neizprosna opozicija. Vabila v Golobovo vlado sicer NSi ni dobila. Hkrati je Tonin še ocenil, da stvari v opoziciji tečejo “po ustaljenem in že videnem scenariju”, NSi pa da ostaja pod nenehnimi napadi in neutemeljenimi obtožbami največje opozicijske stranke.

Napeto pa je med strankama tudi zaradi porazdelitve mest v parlamentarnih komisijah za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) in za nadzor javnih financ, v katerih mora imeti po poslovniku DZ večino opozicija. V NSi so že ob začetku mandata kot “povsem logično” ocenjevali, da bi vsaka izmed opozicijskih strank prevzela vodenje ene od komisij. Ob podpori koalicije so dosegli dogovor, da jim pripade predsedniško mesto v komisiji za nadzor javnih financ. Po tistem, ko SDS zaradi te poteze ni želela imenovati svojih članov v Knovs, pa je NSi prevzela vodenje tudi te komisije.

Predsednik SDS Janša je sicer danes na Twitterju zapisal, da je SDS pripravljena NSi odstopiti vodenje Knovsa poslancu NSi, kot je to v preteklosti že storila. Kot je še zapisal, lahko tudi interpelacijo zoper ministrico za kulturo in zoper vlado vložijo skupaj.

NSi z osmimi poslanci sama nima zadostnega števila podpisov za vložitev interpelacije. Po poslovniku DZ lahko to namreč stori najmanj deset poslancev, zato NSi potrebuje podporo še dveh poslancev. Enako število poslanskih podpisov je potrebnih za vložitev interpelacije vlade, SDS pa v tem sklicu DZ šteje 27 poslancev. To pomeni, da za vložitev interpelacije podpisov poslancev NSi ne potrebuje. Za uspeh konstruktivne nezaupnice pa je potrebnih 46 poslanskih glasov.

COMMENTS

Wordpress (0)