(V ŽIVO) Vrh koalicije na Brdu o izhodiščih reforme plačnega sistema v javnem sektorju – Robert Golob pa bo tiskovno predstavnico Vesno Vuković danes “povišal” na mesto generalne sekretarke Gibanja Svoboda – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Vrh koalicije na Brdu o izhodiščih reforme plačnega sistema v javnem sektorju – Robert Golob pa bo tiskovno predstavnico Vesno Vuković danes “povišal” na mesto generalne sekretarke Gibanja Svoboda

(V ŽIVO) Vrh koalicije na Brdu o izhodiščih reforme plačnega sistema v javnem sektorju – Robert Golob pa bo tiskovno predstavnico Vesno Vuković  danes “povišal” na mesto generalne sekretarke Gibanja Svoboda

Koalicija na Brdu pri Kranju nadaljuje s pretresanjem izhodišč za letos napovedanih vladnih reform. “Nadaljujemo z dvema točkama, najprej plačni sistem, ne bom ga več imenoval enotni, ker bo ta popolnoma drugačen, druga točka pa, kako narediti preboj na področju stanovanjske politike,” je ob prihodu na vrh koalicije dejal premier Robert Golob.

Na dnevnem redu sta sicer tudi davčna in šolska reforma, a pričakovati je, da bodo vladna ekipa in koalicijski poslanci te obravnavali na nadaljnjih zasedanjih koalicije.

Ob napovedih več reform in pomislekih o vzdržnosti javnih financ za takšne podvige pa je pred začetkom tokratnega koalicijskega vrha pred novinarje stopil tudi minister za finance Klemen Boštjančič in poudaril, da napovedanih reform nikakor ne vidi kot zahteve, temveč kot “vrsto ukrepov, da posamezne podsisteme naredimo bolj učinkovite”. O tem, ali že imajo analize, koliko bodo napovedane reforme stale državo, pa je dejal: “Nekaj že, marsikaj pa bomo še naredili.”

Ministrica za javno upravo Sanja Ajanovič Hovnik, ki bo danes predstavila izhodišča reforme plačnega sistema, pred začetkom izjav ni dajala.

Vodja poslancev Svobode Borut Sajovic pa je izrazil prepričanje, da lahko sedanja vladna koalicija predlaga in izpelje dobre rešitve, ki jih država potrebuje. Po njegovih besedah so pred 14 dnevi postavili dobra izhodišča za zdravstveno reformo, pričakuje, da bo podobno danes pri razpravi reformi sistema plač v javnem sektorju. Ključna pri tem bosta analiza in pregled stanja, nato pa odločni ukrepi, je pred začetkom koalicijskega vrha dejal za STA.

“Jasno pa je, da morajo biti zadeve finančno vzdržne, če bomo dali vse za plače, bo zmanjkalo denarja za druge investicije,” je ob tem še opozoril Sajovic. Ob tem sam poziva vse udeležene pri pripravi reform k realnemu razmisleku, oceni in sprejemanju ukrepov. “Sprejeti moramo nekaj, kar ni treba, da je všečno, ampak mora biti dobro za državo naprej,” je dejal. “Če bo plačna reforma zastavljena odločno, potem bo v naslednjem desetletju vsem v Sloveniji lažje,” je prepričan vodja poslancev Svobode.

Ostali koalicijski partnerji pred začetkom koalicijskega vrha izjav niso dajali, predsednica SD Tanja Fajon je dejala le, da pričakuje “dober pogovor”.

Izhodišča reforme plačnega sistema sicer nestrpno pričakujejo zlasti sindikati javnega sektorja. V zadnjih tednih se namreč vrstijo zahteve vse več skupin javnega sektorja po zvišanju plač in napovedi zaostrovanja sindikalnih aktivnosti. Vladi ob tem očitajo tudi, da problematiko plač rešuje parcialno le pri nekaterih poklicnih skupinah.

Po do sedaj znanih informacijah se z reformo plačnega sistema obeta oblikovanje posameznih plačnih stebrov ob skupnih temeljih, med katerimi je ministrica že navedla plačno lestvico in dodatke, kot je recimo dodatek za delovno dobo, ki morajo biti enaki, ne glede na to, v katerem stebru se bo zaposleni nahajal.

Še ena novica povezana z Gibanjem Svoboda Roberta Goloba. Mesto generalne sekretarke največje vladne stranke Gibanje Svoboda danes prevzema Vesna Vuković, nekdanja novinarka, ki je bila doslej v stranki predstavnica za odnose z javnostmi.

Dosedanja generalna sekretarka stranke Tamara Kozlovič se bo posvetila poslanski funkciji in znotraj nje vodenju parlamentarnega odbora za zdravstvo, ki ga ob napovedani zdravstveni reformi čaka zahtevno leto.

Kozlovičeva je sicer mesto generalne sekretarke prevzela sredi avgusta. Na tem mestu je nasledila Mateja Arčona, ki je postal podpredsednik stranke.

Po statutu Gibanja Svoboda generalnega sekretarja stranke imenuje predsednik stranke, torej je Vukovićeva izbira Roberta Goloba.
Generalni sekretar stranke je med drugim tudi član izvršnega odbora ter zagotavlja organizacijsko, strokovno in administrativno delovanje stranke in skrbi za poslovanje stranke skladno z veljavnimi predpisi in internimi akti, še piše v statutu.

Vrh koalicije, na katerem bodo obravnavali izhodišča za reformo plačnega sistema v javnem sektorju, na dnevnem redu bodo tudi stanovanjska politika, davčna in šolska reforma se bo začel ob 1o uri. Dogajanje na in ob vrhu koalicije bomo prenašali v živo na Topnews.si in You Tube kanalu TopTV.si.

 

COMMENTS

Wordpress (0)