(VIDEO) “Čestitamo SOVI za uspešno izpeljano protiobveščevalno akcijo” – V SDS “čestitajo in pozdravljajo” akcijo SOVE – TOPNEWS.si

(VIDEO) “Čestitamo SOVI za uspešno izpeljano protiobveščevalno akcijo” – V SDS “čestitajo in pozdravljajo” akcijo SOVE

(VIDEO) “Čestitamo SOVI za uspešno izpeljano protiobveščevalno akcijo” – V SDS “čestitajo in pozdravljajo” akcijo SOVE

Z informacijami iz sveta obveščevalnih služb je pravzaprav tako, kot z vohunski filmi, ki nas običajno ne pustijo ravnodušne. Ujamejo nas. Nekateri imajo resnično podlago, drugi so zgolj fikcija.  Informacija o tem da so v Ljubljani ” odkrili in priprli dva ruska vohuna” me je ujela na poti,”  zato sem hotel kupiti Delo v prvi bencinski pumpi, vendar ga je zmanjkalo.

Dobra novica za Delo, saj so povečali naklado, pomislim. Kolegi iz Dela so menda že mesec dni  imeli informacijo o prijetju  domnevnih vohunov, vendar so jo objavili šele včeraj, na dan, ko je na Brdu bil velik sprejem za tuje diplomate,  za katere itak velja da je v njihovem opisu del in nalog tudi vohunjenje za matične države.

“Tukaj je to šlo v javnost verjetno z  premislekom i določenim političnim ciljem. Imate pa obcveščevalne dejavnosti ki nikoli ne pridejo v javnost in to so tiste, ki običajno najbolj uspešne in najbolj učinkovite in v cilju interesa države,” je zadevo ocenil varnostni strokovnjak in evropski poslanec Klemen Grošelj. Grošelj  dodaja, da se je tukaj jasno pokazalo, da je Slovenija članica Nata in EU ter, da izvaja tiste potrebne aktivnosti, da prepreči sovražno vohunsko dejavnost na  ozemlju države.

“Mislim, da je to ključno in pomembno politično sporočilo našim partnerjem. Slovenija se je izkazala kot pomemben podpornik ukrajinskega boja z dobavo vojaške opreme in oborožitve in siceršnjo podpor. In seveda tudi tukaj je pomembno , ker s tem se tudi Slovenija postavlja v določen krog ljudi, ki uživajo določeno stopnjo zaupanja med svojimi zavezniki in pa zdaj  tudi v trenutku glede na zaostrovanja, kateremu smo priča na Vzhodu oziroma Ukrajini, je to pravzaprav pomembne in pravilen korak,” tako Grošelj.

Državo, predvsem pa medije, je zajela prava histerija, kar je seveda razumljivo, saj  se doslej nikomur ni sanjalo, da je Ljubljani pravo leglo, kaj leglo – “brlog vohunov”. Sledila je običajna doza  medijske obdelave, snemanje  inkriminiranih prostorov, domov  in izjave  poklicanih in manj poklicanih strokovnjakov za obveščevalne službe, ki so prave vohune videli   samo v vohunskih filmih.

Vedno, ko novinarstvo zajame histerija, v tem primeru lova na ” bežigrajsko celico rdečih vohunov,” se mi zgodi tako imenovani  “Slivnikov sindrom”.   Saj veste, v novinarstvu vedno pač velja pravilo, v stilu:  “Če ti mama reče da te ima rada, preveri”.   Kljub prebiranju, snemanju izjav in iskanju informacij pravzaprav ni jasno, kaj natančno se očita paru, ki je v zaporu.

Znano je, da sta domnevna ruska vohuna z argentinskim potnim listom Maria Rosa Mayer Munos in Ludwig Gisch, imela sedež v Parmovi ulici v Ljubljani (v stavbi Lesnine).

Slovenska obveščevalno-varnostna agencija je o njunem delovanju obvestila tožilstvo, ki je za osumljenca  predlagalo pripor. Na Parmovi sta imela registrirano podjetje za računalništvo in informatiko ter umetniško galerijo, kot vohuna pa naj bi bila dejavna v Sloveniji in tujini.

Po  pisanju Dnevnika  naj bi Sova pomembne informacije o paru, ki je v Sloveniji živel z mladoletnim otrokom.  dobila od nemških obveščevalcev.

Po nekaterih neuradnih informacijah pa naj bi ukaz za prijetje vohunov Sova dobila od ameriških obveščevalcev, saj naj bi se po nekaterih informacijah naj bi se menda  pred meseci sestala  z nekim portugalskim diplomatom – sicer dvojnim agentom, ki je prav tako pristal v zaporu.  Vendar so informacije o  tem, kaj naj bi zagrešila, oziroma kakšni so utemeljeni razlogi za sum  skope ali pa jih ni.

Zato pa so bolj zanimive reakcije  političnega vrha tako iz koalicije in opozicije. Pa začnimo z opozicijo, kjer “čestitajo Slovenski obveščevalno varnostni agenciji za uspešno izpeljano protiobveščevalno akcijo” in prijetje domnevnih ruskih vohunov  “pozdravljajo”. To seveda ni nobeno presenečenje glede na simpatije  nekdanjega sekretarja sveta za nacionalno varnost  poslanca Žana Mahniča,  do direktorja Sove Jožka Kadivnika.

Zanimiva  pa je predvsem reakcija uradne slovenske politike, kjer  mi v ušesih še vedno odzvanjajo besede predsednika vlade Roberta Goloba na srečanju z  slovenskimi diplomati na Brdu, ki jih je opomnil, v stilu “da ne bi slučajno…,” kdo od njih  pomislil, kaj šele javno  zagovarjal pro ruskih stališč,  ampak da morajo strogo ostajati na liniji Nata in EU glede vojen v Ukrajini.

Premier Golob je seveda minuli teden moral vedeti vse o dejavnostih Sove in tožilstva.

Znano je namreč , da je javno mnenje v Sloveniji še vedno zelo zadržano do vojne v Ukrajini, saj velja da je  slovensko  javno  mnenje poleg srbskega morda najbolj naklonjeno slovanstvu in  seveda tudi Rusiji.  Zato je informacija o prijetju bolj ali manj speče celice ruskih vohunov prišla kot naročena za vladajočo politiko , da tako domači opoziciji, kot mednarodni javnosti dokaže, kako je na liniji “zavezništva” in “proti ruske koalicije”.

In kaj je boljši dokaz” lojalnosti”  kot,  da na pladnju prineseš glave “domnevnih ruskih vohunov”. To bi moralo razorožiti  tako domače, kot tudi tuje  skeptike, ki še vedno dvomijo v “uradno linijo” slovenske politike, ko gre za odnose z Zahodom in Rusijo.

 

COMMENTS

Wordpress (0)