Robert Golob, dan po razkritju vohunske afere v Ljubljani, z diplomati članic NATO – Ali gre za radikalno “spremembo kurza” v slovenski zunanji politiki? – TOPNEWS.si

Robert Golob, dan po razkritju vohunske afere v Ljubljani, z diplomati članic NATO – Ali gre za radikalno “spremembo kurza” v slovenski zunanji politiki?

Robert Golob, dan po razkritju vohunske afere v Ljubljani, z diplomati članic NATO – Ali gre za radikalno “spremembo kurza” v slovenski zunanji politiki?

Premier Robert Golob na srečanju z veleposlaniki članic NATO o izpolnjevanju zavez, ruski agresiji na Ukrajino in situaciji na Zahodnem Balkanu s poudarkom na BiH . Zahvalil se je tudi  veleposlanicam Združenega kraljestva in Severne Makedonije za organizacijo dogodka.

Do srečanja diplomati držav članic NATO prihaja le dan po medijski objavi, da so v Ljubljani decembra aretirali dva domnevna ruska vohuna.  Čeprav je od aretacije minilo skoraj dva meseca, priprave na aretacijo pa so očitno trajale dlje časa za kar je, poleg  SOVE, vedel seveda tudi vrh slovenske politike, se poznavalci sprašujejo, kaj  se je  prelomilo, da so stekle tudi objave v medijih. Očitno je prišlo do neke spremembe kurza  v zunanji in notranji politiki.

Zunanja ministrica Tanja Fajon je včeraj aretacijo  sicer označila za resno in mednarodno odmevno. Povedala je še, da ruskega veleposlanika v Sloveniji za zdaj ni povabila na zagovor, v zvezi z aretacijo pa na zunanjem ministrstvu trenutno ne vodijo nobenih aktivnosti.

Bolj zanimiv je podton izjav državnega sekretarja za nacionalno in mednarodno varnost v kabinetu premierja Roberta Goloba Andreja Benedejčiča, ki je med drugim dejal, “da so pri vsem tem sodelovali s partnerji, tako v zvezi Nato kot tudi v Evropski uniji”. Izpostavil je tudi, “da je v času ruske invazije na Ukrajino izredno pomembna enotnost zaveznic Nata in EU, ta enotnost pa se po njegovem kaže tudi skozi medsebojno zaupanje in skozi medsebojno izmenjavo podatkov”.

 

Tuja državljana, ki sta obdolžena vohunjenja za Rusijo, sta pripadnika ruske obveščevalne službe, je danes potrdila zunanja ministrica Tanja Fajon. Ob tem je tudi ponovno ponovila, da ruskega veleposlanika v Sloveniji za zdaj še ni povabila na zagovor na zunanje ministrstvo.

“Dva tuja državljana sta bila aretirana že decembra. Osumljena sta delovanja proti nacionalnim interesom Republike Slovenije in sta pripadnika ruske obveščevalne službe,” je dejala zunanja ministrica.

Na tožilstvu so v ponedeljek potrdili, da je Nacionalni preiskovalni urad na podlagi podatkov Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) decembra lani pridržal dva tuja državljana, ki sta obdolžena vohunjenja za Rusijo. Agenta so prijeli v pisarni v poslovni stavbi v Ljubljani. Sodišče je zanju odredilo pripor, grozi pa jima do osem let zapora.

Medtem ko sta vohuna v priporu, je zoper njiju s sklepom sodišča pravnomočno uvedena preiskava zaradi suma kaznivega dejanja vohunjenja za tujo obveščevalno službo in kaznivih dejanj overitve lažne vsebine po drugem odstavku 253. člena kazenskega zakonika.

Moški in ženska osumljena vohunjenja naj bi bila sicer v partnerski zvezi, imata dva otoka, ki obiskujeta ljubljansko osnovno šolo, in argentinsko državljanstvo. Predstavljala naj bi se z imenoma Maria Rosa Mayer Munos in Ludwig Gisch.

COMMENTS

Wordpress (0)