Od partije do Nata – Novi češki predsednik, upokojeni general Petr Pavl, na očitke o partijski preteklosti odgovarja, “da ni imel dovolj informacij in izkušenj, da bi ocenil zločinsko naravo komunističnega režima” – TOPNEWS.si

Od partije do Nata – Novi češki predsednik, upokojeni general Petr Pavl, na očitke o partijski preteklosti odgovarja, “da ni imel dovolj informacij in izkušenj, da bi ocenil zločinsko naravo komunističnega režima”

Od partije do Nata – Novi češki predsednik, upokojeni general Petr Pavl, na očitke o partijski preteklosti odgovarja, “da ni imel dovolj informacij in izkušenj, da bi ocenil zločinsko naravo komunističnega režima”

Zmagovalec predsedniških volitev na Češkem, upokojeni general Petr Pavel je prozahodno usmerjen in ima podporo češke desnosredinske vlade. Podpira tudi vojaško pomoč Ukrajini, Čehom pa je pred volitvami obljubil, da bo v državi vzpostavil red.

Pavel se je rodil 1. novembra 1961 v kraju Plana na severovzhodu tedanje Češkoslovaške blizu meje z Nemčijo. Obiskoval je vojaško gimnazijo in vojaško univerzo. Po vstopu v komunistično partijo se je začela njegova kariera v vojski strmo vzpenjati.

Prav komunistično preteklost mu nekateri Čehi zamerijo, na očitke o tem pa odgovarja, da je bilo članstvo v partiji v njegovi družini nekaj normalnega ter da tedaj ni imel dovolj informacij in izkušenj, da bi ocenil zločinsko naravo komunističnega režima.

https://twitter.com/visegrad24/status/1619351191506546694

Pomembno vlogo v njegovi karieri je imelo sodelovanje v mirovnih silah Unprofor v Bosni in Hercegovini, kjer je bil elitni padalec, njegova enota pa je leta 1993 rešila skupino francoskih vojakov.

Po vstopu Češke v zvezo Nato leta 1999 je Pavel tri leta delal v regionalnem poveljstvu zavezništva na Nizozemskem. Kasneje je magistriral iz mednarodnih odnosov na King’s Collegeu v Londonu, nato je bil načelnik generalštaba češke vojske. Leta 2015 je bil imenovan za poveljnika vojaškega odbora zveze Nato, najvišjega vojaškega organa zavezništva.

Dobitnik vrste vojaških odlikovanj, med drugim ameriškega reda legije za zasluge in francoskega vojnega križa, se je leta 2018 upokojil. Po njegovi upokojitvi so se v medijih začela pojavljati ugibanja, da bi lahko v prihodnosti kandidiral za predsednika. Sprva je zanikal takšne ambicije, junija lani pa je končno napovedal svojo kandidaturo.

Ob izbruhu pandemije covida-19 je Pavel ustanovil pobudo Skupaj močnejši za reševanje različnih kriz in pomoč ljudem v stiski.

Tudi Pavlova druga žena Eva Pavlova je vojakinja. Ima dva sinova iz prejšnjega zakona s soprogo Hano in posvojenko. V prostem času moški atletske postave z gostimi sivimi lasmi in brado rad potuje, smuča, fotografira in bere, njegova posebna strast pa je vožnja z motorjem.

Pavel je obljubil, da bo v primeru izvolitve za predsednika vzpostavil red v državi članici EU z 10,5 milijona prebivalcev. “Ne morem prezreti dejstva, da ljudje tukaj vse bolj občutijo kaos, nered in negotovost. Da je država nekako prenehala delovati,” je Pavel zapisal na spletni strani svoje kampanje. “To moramo spremeniti. Igrati moramo po pravilih, ki bodo veljala za vse enako,” je dodal.

V volilni kampanji je tudi podprl vojaško pomoč Ukrajini v vojni z Rusijo in poudarjal, da bi morebitna zmaga Rusije pomenila veliko tveganje.

redsednica republike Nataša Pirc Musar je novoizvoljenemu češkemu predsedniku Petru Pavlu danes čestitala za zmago na volitvah. Na Twitterju mu je zaželela uspeh pri njegovih prizadevanjih. Zapisala je še, da se veseli krepitve prijateljstva in sodelovanja med Slovenijo in Češko, da bi ljudem zagotovili uspešno prihodnost v Evropski uniji.

Pavel je v drugem krogu predsedniški volitev na Češkem, ki so potekale v petek in danes, po 99 odstotkih preštetih glasovnic prejel 58 odstotkov glasov, njegov protikandidat, nekdanji premier in milijarder Andrej Babiš pa 42 odstotkov.

Volilna udeležba v drugem krogu volitev, ki je potekal v petek in danes, je bila visoka, 70-odstotna.

Po razglasitvi volilnih izidov je 61-letni upokojeni general Pavel poudaril, da so na teh volitvah zmagale vrednote, kot so resnica, dostojanstvo, spoštovanje in ponižnost.

Z današnjo zmago bo Pavel postal četrti predsednik Češke, odkar je po mirni ločitvi od Slovaške leta 1993 postala neodvisna država. Nekdanji vojak, ki je bil tudi načelnik generalštaba češke vojske, bo marca na položaju nasledil 78-letnega Miloša Zemana, ki je s svojimi kontroverznimi izjavami o migrantih, muslimanih in medijih pogosto polariziral javnost.

Opazovalci zdaj ne pričakujejo samo menjave generacij, temveč tudi spremembo sloga na Praškem gradu, sedežu predsednika. “Moje geslo je: sodelovanje, spodobnost in normalna komunikacija,” je napovedal Pavel, ki ocenjuje, da je to tisto, kar Češki v zadnjih letih zelo primanjkuje.

Čeprav je njegova vloga večinoma protokolarna, češki predsednik tudi imenuje vlado, izbira guvernerja centralne banke in ustavne sodnike ter je vrhovni poveljnik oboroženih sil. Novi predsednik države bo položaj prevzel v času rekordne inflacije v srednjeevropski članici EU in Nata ter velikega javnofinančnega primanjkljaja, povezanega z vojno v Ukrajini.

COMMENTS

Wordpress (0)