(VIDEO) “To je občutljiva tema” – Pretres v vladi predsednika Volodimirja Zelenskega zaradi korupcijskega škandala v tednu, ko je Ukrajina prosila Zahod, naj pošlje tanke – TOPNEWS.si

(VIDEO) “To je občutljiva tema” – Pretres v vladi predsednika Volodimirja Zelenskega zaradi korupcijskega škandala v tednu, ko je Ukrajina prosila Zahod, naj pošlje tanke

(VIDEO) “To je občutljiva tema” – Pretres v vladi predsednika Volodimirja Zelenskega zaradi korupcijskega škandala v tednu, ko je Ukrajina prosila Zahod, naj pošlje tanke

Od začetka vojne so zahodni uradniki z nekaj tesnobe opazovali, kako so Ukrajini poslali milijarde dolarjev pomoči, skupaj z velikimi pošiljkami vojaške opreme in orožja.

Minuli teden je 11 uradnikov bodisi odstopilo bodisi so bili odpuščeni, medtem ko se Kijev poskuša spoprijeti s korupcijo v vladi. Zaradi tega so nekateri politiki v ZDA pozvali k omejitvi pomoči Ukrajini. Predsednik Volodimir Zelenski poskuša hitro povrniti zaupanje javnosti, vendar so obtožbe resne, čas pa je slab.

Po zaslugi Mykhayla Tkacha, preiskovalnega novinarja novičarskega spletnega mesta Ukrayinska Pravda, se je pojavilo več trditev. Nedavno je poročal, da naj bi družba osebnega trenerja visokega uradnika od obsežne invazije prejela milijone funtov, pa tudi zgodbo o namestniku vodje urada predsednika Zelenskega. Kirilo Timošenko, namestnik vodje urada predsednika Volodimirja Zelenskega, je odstopil po poročanju, da je svojo družino preselil v dvorec.

Kirilo Timošenko je odstopil dva meseca po tem, ko je Tkach poročal, da je svojo družino preselil v dvorec znanega gradbenika. Novinar je objavil tudi posnetek, na katerem je videti, da se uradnik nekaj mesecev vozi z dragim porschejem. Timošenko je zanikal, da bi naredil kar koli narobe. »Neredko pri poslancih in funkcionarjih, če jim ni jasen izvor denarja, premoženje prijavijo na ljudi, ki so jim blizu,« pojasnjuje Tkach.

 

Še pred čistkami v ukrajinski vladi so republikanci v kongresu snovali načrte za natančno preučitev vojaške in finančne pomoči. Predstavnica Marjorie Taylor Greene iz Georgie, pomembna zaveznica predsednika predstavniškega doma Kevina McCarthyja, je pri njem uspešno lobirala, da bi predlagal predlog zakona, ki zahteva kongresno revizijo denarja, poslanega Ukrajini, je ta teden poročal The Times.

Na zaslišanju v senatu so visoki uradniki Bidnove administracije dejali, da niso videli nobenih verodostojnih dokazov o ukradeni ali preusmerjeni pomoči ZDA v Ukrajini. Vendar so priznali, da je težko nadzorovati orožje in denar v državi v vojni.

Minuli teden je bila na zaslišanju v ameriškem senatu izražena zaskrbljenost zaradi zapravljanja ali kraje, le nekaj dni po velikem pretresu v vladi predsednika Volodimirja Zelenskega zaradi obtožb o korupciji.

To je občutljiva tema: Celo dojemanje goljufije bi ogrozilo politično podporo v ZDA in Evropi, saj zavezniki načrtujejo nadaljnjo podporo vojnih prizadevanj in povojne obnove, ugotavljajo pri New York Timesu

Več najvišjih ukrajinskih uradnikov, vključno z namestnikom obrambnega ministra, je bilo odpuščenih ali prisiljenih odstopiti. Odpustitve so sledile preiskovalnemu poročilu, v katerem je podrobno opisano, kako je ukrajinska vojska plačevala prenapihnjene cene za hrano, namenjeno njenim vojakom. Škandal je izbruhnil, ko je Ukrajina prosila Zahod, naj pošlje tanke.

Odstopil je tudi  pomočnik predsednika Zelenskega, potem ko je povzročil ogorčenje zaradi uporabe SUV-ja, ki je bil podarjen za humanitarno delo, in namestnik generalnega državnega tožilca, ki je povzročil bes, ko se je z družino odpravil na vojne počitnice v Španijo..

Pretres “pošilja zelo močan signal drugim, ki bi poskušali iztrgati ta vojni napor, in je pomemben za prihodnost Ukrajine,” je Victoria Nuland, ameriška državna podsekretarka za politične zadeve, pričala med senatom za zunanje odnose. Zaslišanje odbora je bilo  v četrtek.

Odkar je Ukrajina pred 31 leti razglasila neodvisnost, korupcija pesti njene javne službe in predvsem politiko. Leta 2014 je ljudska revolucija strmoglavila zadnjo k Moskvi nagnjeno vlado, ker so ljudje želeli končno živeti v demokraciji.

Od takrat je Ukrajina poskušala izvesti vrsto reform, predvsem zaradi kasnejše ruske agresije proti državi. Spremembe so veljale za bistvene za zagotovitev stalne podpore Zahoda. Nato so bile ustanovljene nove protikorupcijske agencije, novi sistemi za vladno porabo, nova policija, politiki pa so bili prisiljeni razkriti svoje bogastvo – pogosto z orosljivimi priznanji.

“Želeli smo rezultate,” mi pove Yaroslav Yurchyshyn. Je poslanec in namestnik predsednika parlamentarne protikorupcijske komisije. “Da, nekaj nam je ostalo od korupcije v preteklosti, a vsaj zdaj o tem nismo tiho. Naslednja postaja bo preventiva.”

 

COMMENTS

Wordpress (0)