“….Ampak posebne misije mu pa niste dali” – Tanja Fajon na “zagovoru” pri Rosviti Pesek, ker Pahorja ni imenovala, kot lobista za nestalni sedež Slovenije v Varnostnem svetu OZN – TOPNEWS.si

“….Ampak posebne misije mu pa niste dali” – Tanja Fajon na “zagovoru” pri Rosviti Pesek, ker Pahorja ni imenovala, kot lobista za nestalni sedež Slovenije v Varnostnem svetu OZN

“….Ampak posebne misije mu pa niste dali” – Tanja Fajon na “zagovoru” pri Rosviti Pesek, ker Pahorja ni imenovala,  kot lobista za nestalni sedež Slovenije v Varnostnem svetu OZN

Včeraj se je končal 26. posvet slovenske diplomacije na Brdu pri Kranju. Celotno dogajanje je bilo letos v znamenju prizadevaj kandidature Slovenije za nestalno članico varnostnega sveta. Tudi sinočnje soočenje v Odmevih, med zunanjo ministrico Tanjo Fajon in predsednikom NSi Matejem Toninom, se je začelo s tem vprašanjem voditeljice Odmevov Rosvite Pesek, ki je Tanjo Fajon tudi vprašala zakaj nekdanji predsednik Pahor ni postal posebni odposlanec za slovensko kandidaturo v OZN.

Rosvita Pesek: “In zdaj vas bom citirala: Rekli ste, Slovenija bo kandidaturo uspela, če bo zanjo stala celotna slovenska politika. Imamo slovenskega politika z najdebelejšim telefonskim imenikom ( mimogrede podobno oceno je Pahor dal za Dimitrija Rupla) in največ izkušnjami v svetovni politiki pa ni vključen v ta prizadevanja Borut Pahor, zakaj ne?”
“Pravzaprav je prav vsak državljan državljanska  Slovenije, lahko vključen v ta projekt. Jaz bom zelo vesela, če bo ali Borut Pahor ali doktor Danilo Türk, ki aktivno sodeluje v ZN ali mogoče naši ambasadorji, kot je Ana Roš, kot je mogoče Aleksander Čeferin, športniki, kulturniki, podpiral Slovenijo v tem projektu, ker bo nenazadnje ta kandidatura v VS OZN , če uspemo, odprla številna vrata priložnosti Sloveniji. Ne le da sooblikujemo svetovno agendo, odpirali bomo lahko vrata slovenskemu gospodarstvu, prepoznavnosti Slovenije slovenskim uspehom tudi tistemu, kar so naše specifike, znanost, razvoj tehnologija, umetna inteligenca, boj proti podnebnim spremembam. Jaz mislim, da imamo kot država, ki je majhna ampak ambiciozna, z vključujočo in odprto zunanjo politiko velike priložnosti, da bomo povezovalec znotraj varnostnega sveta različnih interesov…,” je med drugim dejala Fajonova.

“Ampak posebne misije mu pa niste dali”, je bila vztrajna voditeljica vendar se Fajonova ni dala motiti in je nadaljeval: “…kot neobremenjeni in kot nekdo (ampak posebne misije mu pa niste dali je bila vztrajna Peskova).
“Glejte mi imamo zunanje ministrstvo z zelo usposobljenimi diplomati, močno diplomatsko mrežo in tu8di delovno skupino, posebnega odposlanca veleposlanika Francija Buta, ki zelo zelo aktivno deluje zdaj z Afriško unijo na afriški celini.  Jaz mislim, da je vsak še enkrat dobrodošel imamo pa zato vzpostavljen in usposobljen diplomatski aparat”.

 

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)