“Akcijski načrt, točka AV/1” -Ministrica Asta Vrečko na dom dobila sovražno pismo zaradi združevanja muzejev – TOPNEWS.si

“Akcijski načrt, točka AV/1” -Ministrica Asta Vrečko na dom dobila sovražno pismo zaradi združevanja muzejev

“Akcijski načrt, točka AV/1” -Ministrica Asta Vrečko na dom dobila sovražno pismo zaradi združevanja muzejev

“Danes sem na domači naslov, kjer živim z družino, dobila sovražno pismo zaradi združevanja muzejev. Upam, da se gospodje, ki že nekaj mesecev stopnjujejo zaostreno, hujskaško in šovinistično retoriko, zavedajo kakšne posledice imajo lahko njihove besede,” je sinoči na Twitterju objavila ministrica za kulturo Asta Vrečko.

Na družbenih omrežjih so pisanje povezali z napovedjo VSO-ja , da bodo v primeru “če vlada ne bo potegnila te odločitve nazaj, začeli izvajati t. i. akcijski načrt v obrambo samostojnega muzeja osamosvojitve in same osamosvojitve”.
Podrobnosti o njem, kot je na tiskovni konferenci VSO, ja dejal Lojze Peterle  bodo razkrili po 10. februarju.

Kot so  sporočili z vlade, je ministrica za kulturo Asta Vrečko  včeraj določila vršilko dolžnosti direktorja Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije. Na mesto je imenovala Natašo Robežnik, z združitvijo sta namreč Jožetu Dežmanu in Željku Osetu prenehala mandata direktorjev Muzeja novejše zgodovine Slovenije in Muzeja slovenske osamosvojitve.

Robežnikova je po izobrazbi univerzitetna umetnostna zgodovinarka in magistrica znanosti, zaključila je magisterij iz menedžmenta neprofitnih organizacij na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani.

“Ima več kot 17 let delovnih izkušenj na področju muzejske dejavnosti,” so tudi utemeljili izbiro na vladi in pripisali, da je bila od leta 2012 zaposlena v Muzeju novejše zgodovine Slovenije, v katerem je trenutno vodja Pedagoškega oddelka. Leta 2006 je pridobila naziv kustodinja, leta 2015 naziv višja kustodinja in leta 2021 naziv muzejska svetovalka. Od konca leta 2021 predseduje Sekciji za izobraževanje in komuniciranje pri Skupnosti muzejev Slovenije, so tudi pripisali.

Nataša Robežnik bo mesto vršilke dolžnosti direktorja zastopala do imenovanja direktorja po izvedenem javnem razpisu, vendar največ za eno leto, torej najkasneje do 26. januarja naslednje leto. Ministrica je sicer v preteklem tednu zagotovila, da bodo ostala delovna mesta ohranjena.

Združitev Muzeja slovenske osamosvojitve in Muzeja novejše zgodovine Slovenije pa je bila v preteklih tednih sicer tema prerekanj med vlado in opozicijo. Slednja je zaradi tega proti ministrici za kulturo napovedala tudi interpelacijo, združenje VSO pa akcijski načrt za obrambo samostojnega muzeja osamosvojitve.

Do združitve so bili kritični tudi v vrhu Muzeja novejše zgodovine, direktor Dežman je odločitev vlade označil za zlorabo muzejskih združenj za konkretno politično akcijo”. Kot so zapisali v izjavi za javnost, jih o nameri ukinjanja in združevanja ni obvestil ali vprašal nihče.

COMMENTS

Wordpress (0)