(V ŽIVO) “Karakter človeške duše sem v teh 12 mesecih spoznal v vseh širinah”- Robert Golob ob prvi obletnici stranke – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) “Karakter človeške duše sem v teh 12 mesecih spoznal v vseh širinah”- Robert Golob ob prvi obletnici stranke

(V ŽIVO)  “Karakter človeške duše sem v teh 12 mesecih spoznal v vseh širinah”- Robert Golob ob prvi obletnici stranke

Stranka Gibanje Svoboda danes praznuje eno leto delovanja. V tem času se je iz novinke na političnem parketu prebila v največjo parlamentarno in vladno stranko. A še bolj kot dosedanji dosežki je pomemben pogled na projekte in reforme, ki jih še morajo izpeljati, da bo Slovenija vrnjena na pot razvoja, so ob obletnici izpostavili v stranki.

Stranka Gibanje Svoboda je nastala 26. januarja 2022 na temeljih oziroma s preoblikovanjem Stranke zelenih dejanj, ki jo je sicer ustanovil in vodil Jure Leben. Na takratnem kongresu je bil za predsednika izvoljen Robert Golob, ki je stranko aprila tudi popeljal na parlamentarne volitve in z njo dosegel zgodovinsko zmago. Z 41 poslanci so postali največja parlamentarna stranka doslej, vodenje DZ pa je prevzela podpredsednica stranke Urška Klakočar Zupančič.

Pozneje pa so z oblikovanjem koalicije s SD in Levico postali še največja stranka aktualne vlade, ki jo vodi Golob. Trenutno ima stranka v njej še 12 ministrov.

Če je bila njihova poslanska klop večinoma sestavljena iz ljudi brez poslanskih izkušenj, pa sta se na njihovi ministrski listi znašla kar dva nekdanja premierja – Alenka Bratušek in Marjan Šarec – saj sta se Gibanju Svoboda priključili stranki SAB in LMŠ, s čimer je Gibanju Svoboda do neke mere uspelo konsolidirati strankarski prostor na levi sredini.

Stranka je sodelovala tudi na predsedniških in lokalnih volitvah. Na prvih je nastopila s skupnim kandidatom s stranko SD Milanom Brglezom, ki se mu ni uspelo prebiti v drugi krog. Na lokalnih pa je osvojila štiri županska mesta in več kot 400 svetniških sedežev.

Stranka je slavila tudi po referendumskem trojčku, saj opoziciji ni uspelo preprečiti uveljavitve treh vladnih zakonov, in sicer o o Radioteleviziji Slovenija, o dolgotrajni oskrbi in o vladi. Zaradi slednjega je sicer šele ta teden vlada zaživela v obliki, kot si jo je koalicija zamislila že na začetku.

Prvak stranke in premier Golob je ob tem v današnji izjavi ocenil, da je Gibanje Svoboda od ustanovitve prehodilo “ogromno pot”. “V teh 12 mesecih nismo samo iz nič v stilu start upa postavili največjo stranko, v teh 12 mesecih smo tudi dokazali, da smo se pripravljeni soočiti z odgovornostjo, prevzeli smo odgovornost za največji reformni pritisk kadarkoli,” je dejal Golob.

Največji uspeh pa je po Golobovi oceni spremenjena družbena klima, ki da je ne čutijo samo državljani, ampak jo opažajo tudi v evropskih institucijah. Zato je prepričan, da je bila njegova odločitev za vstop v politiko dobra. “Če kdaj podvomim v to, da je bila ta stvar koristna za Slovenijo, me moji evropski kolegi, ko se z njimi srečam, vedno znova sami spomnijo, kako so zadovoljni, da je v Sloveniji spet na oblasti demokratična struja,” je še dejal premier Golob.

“V enem letu delovanja je stranka dosegla številne pomembne mejnike, v državo smo vrnili medsebojno spoštovanje in dialog,” so ob obletnici zapisali v Gibanju Svoboda. Po Golobovih besedah “je trdna in povezana skupnost recept za uspeh in premikanje meja mogočega”. Stranka, ki ima danes približno 3300 članov, je enotna in povezana, zato bo še naprej premikala meje in se zavzemala za boljšo državo in svetlejšo prihodnost državljanov, so dodali v sporočilu za javnost.

“Sprejeli smo številne zakonodajne rešitve, s katerimi smo odpravili škodljive ukrepe prejšnje oblasti. Ljudem smo pomagali s protidraginjskimi ukrepi, sprejeli smo interventni zakon za skrajševanje čakalnih vrst v zdravstvu in vzpostavili ambulante za neopredeljene paciente,” so stranki nanizali svoje dosedanje dosežke.

A so hkrati opozorili, da je Slovenija v letu reform, za kar še bolj kot kadarkoli potrebujemo močno in povezano skupnost. “Oblikovanje zdravstvene in plačne reforme je v teku. Stanovanjska politika, kakovostna dolgotrajna oskrba, zeleni prehod in digitalizacija, so še nekatere glavne točke, na katerih moramo narediti nujne in velike premike,” so ob tem še opozorili v Gibanju Svoboda.

Mlada stranka se je v kratki politični poti sicer srečala že tudi z nekaj izzivi. Med drugim jih je zapustila Marta Kos, ki je bila ena od podpredsednic stranke. Prvak stranke Golob pa se je doslej sicer uspešno spopadal z različnimi “aferami” in očitki političnih tekmecev. Stranka namreč kljub določenemu padcu v zadnjih anketah še vedno ostaja na vrhu javnomnenjskih lestvic.

Golob je tako tudi danes ocenil, da večjih napak v prvem letu delovanja stranke ni bilo. Kot lekcijo prvega leta na čelu največje vladne stranke pa izpostavlja ugotovitev, da “v politiki ni važno, koliko blizu ti je nekdo prvi dan, saj to ne pomeni, da ti bo tudi vedno stal ob strani, ko bodo stvari postale resne”. “Karakter človeške duše sem v teh 12 mesecih spoznal v vseh širinah,” je še dejal prvak Gibanja Svoboda.

Predsednik stranke Robert Golob bo ob tej priložnosti dal izjavo za medije v prostorih poslanske skupine Svoboda, ki smo jo v živo prenašali na Topnews.si in Youtube kanalu TopTV.si.

COMMENTS

Wordpress (0)