“Tankovska koalicija”: Volodimir Zelenski prepričan, da bodo z zahodnimi tanki zmagali – “Ti tanki gorijo kot vsi ostali, so le zelo dragi,” pa sporoča tiskovni predstavnik Kremlja Dimitrij Peskov – TOPNEWS.si

“Tankovska koalicija”: Volodimir Zelenski prepričan, da bodo z zahodnimi tanki zmagali – “Ti tanki gorijo kot vsi ostali, so le zelo dragi,” pa sporoča tiskovni predstavnik Kremlja Dimitrij Peskov

“Tankovska koalicija”: Volodimir Zelenski prepričan, da bodo z zahodnimi tanki zmagali – “Ti tanki gorijo kot vsi ostali, so le zelo dragi,” pa sporoča tiskovni predstavnik Kremlja Dimitrij Peskov

Nemčija je po večmesečnem oklevanju včeraj odobrila dobavo bojnih tankov leopard Ukrajini. Hkrati se je zavezala, da ji bo dostavila 14 leopardov, dobavo pa so napovedale še Poljska, Finska, Španija in Norveška. ZDA pa so napovedale dobavo 31 bojnih tankov M1 Abrams. V Kijevu so zadovoljni, Moskva napoveduje, da bo tanke uničila na bojiščih.

Kijev je skupaj z več zahodnimi državami že dlje časa pozival Nemčijo, naj izda dovoljenje za dobavo tankov leopard, ki jih je Ukrajini pripravljeno poslati več evropskih držav. Nemčija, ki mora kot proizvajalka odobriti vsak izvoz teh tankov, tudi iz drugih držav, je bila do tega doslej zadržana.

Včeraj  pa je vendarle odobrila dobavo leopardov drugim državam in se zavezala, da bo Ukrajini tudi sama dostavila 14 tankov leopard 2A6. Poleg njih celoten nemški paket pomoči vključuje še logistiko, oborožitev in vzdrževanje.

Kmalu naj bi se v Nemčiji začelo tudi usposabljanje ukrajinskih vojakov za uporabo leopardov. Prvi tanki bi lahko v Ukrajino prispeli čez približno tri mesece, je povedal nemški obrambni minister Boris Pistorius. Ukrajini so dobavo leopardov napovedale tudi Poljska, Finska, Španija in Norveška.  Španija ima trenutno 108 tankov leopard 2A4, kupljenih v Nemčiji, in 239 leopardov 2E, ki so modificirana različica modela 2A6 in se večinoma proizvajajo v Španiji za španske potrebe. Norveška pa ima na voljo 36 leopardov 2A4, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Nemčija je po poročanju medijev privolila v dobavo bojnih tankov, potem ko je od ZDA dobila zagotovila, da bo Washington Kijevu poslal bojne tanke abrams.

Uradno je pošiljko ameriških tankov za Ukrajino oznanil predsednik ZDA Joe Biden, ki je napovedal, da bodo poslali 31 bojnih tankov M1 abrams in ukrajinskim silam zagotovili ustrezno usposabljanje. Pri tem je še poudaril, da gre pri dobavi tankov za zaščito ukrajinskega ozemlja in ne za grožnjo Rusiji ter da bo za dobavo potrebno več mesecev.

Bojni tanki leopard zaradi svoje vsestranskosti veljajo za ene najuglednejših na svetu in bi po mnenju mnogih lahko spremenili potek vojne v Ukrajini. Poleg Nemčije jih uporabljajo še številne evropske države, skupno naj bi jih evropske države imele več kot 2000.

Tank tehta okoli 60 ton in ima štiričlansko posadko. S polnim dizelskim rezervoarjem prevozi približno 500 kilometrov in doseže hitrost do 68 kilometrov na uro. Tanki izstopajo po tem, da lahko na cilje na razdalji do pet kilometrov streljajo med premikanjem v vse smeri ter so razmeroma enostavni za vzdrževanje.

Za bojišča v Ukrajini so ameriški abramsi sicer manj primerni od nemških leopardov, predvsem zato, ker so manj mobilni ter delujejo na kerozin in ne na cenejše in dostopnejše dizelsko gorivo. Vseeno pa prednjačijo z močnim oklepom iz jekla in osiromašenega urana ter z elektroniko, ki jim omogoča, da zadenejo sovražnika mimo skoraj vseh ovir v vseh vremenskih razmerah.

Nemški kancler Olaf Scholz je odobritev dobave leopardov zagovarjal s tem, da se Nemčija pri vojaški podpori Ukrajini ravna po načelu storiti, kar je treba, vseeno pa se želi izogniti stopnjevanju konflikta med Natom in Rusijo. Pri tem je zavrnil očitke, da je Nemčija naredila premalo za vojaško podporo Ukrajini. Z odločitvijo Nemčije so bile včeraj zadovoljne tudi njene zaveznice.

Poljski premier Mateusz Morawiecki jo je označil za velik korak k ustavitvi Rusije, britanski premier Rishi Sunak pa za “pravo odločitev” in ob tem spomnil, da je tudi Velika Britanija Kijevu že obljubila bojne tanke, in sicer 14 tankov challenger 2.

Odločitev Berlina so pozdravili tudi v Parizu, kjer menijo, da le ta širi in krepi podporo, ki jo je Francija v začetku meseca zagotovila Kijevu z dobavo lahkih oklepnih vozil AMX10-RC. Francoska vlada sicer še ni sprejela odločitve o pošiljanju bojnih tankov leclerc, česar pa predsednik Emmanuel Macron ni izključil.

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je dejal, da bodo leopardi v kritičnem trenutku vojne pomagali Ukrajini, da se brani, zmaga in prevlada kot neodvisna država.

Premier Robert Golob je pozdravil potezo Berlina, a ob tem poudaril, da gre za izrazito nemško notranjepolitično vprašanje. Ne verjame, da bo to imelo odločilen vojaški vpliv, odločitev pa vidi predvsem kot zelo močno simbolno sporočilo. Nemčija po njegovih besedah na nek način “požiga mostove, ki jih je držala odprte”.

Iz Kremlja pa so danes sporočili, da bodo tudi zahodni tanki uničeni na bojišču. “Tehnološko je to neuspešen načrt. To je precenjevanje potenciala, ki ga bo to dodalo ukrajinski vojski. Ti tanki gorijo kot vsi ostali. So le zelo dragi,” je povedal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Poudaril je še, da v danih razmerah ne vidi možnosti za diplomatsko rešitev ukrajinskega konflikta.

Da gre za še “eno očitno provokacijo”, pa je ocenil ruski veleposlanik v ZDA Anatolij Antonov. “Očitno je, da nam Washington namerno poskuša zadati strateški poraz,” povzema Antonova Reuters.

Po besedah ruskega veleposlanika v Nemčiji Sergeja Nečajeva je ta odločitev izjemno nevarna in konflikt v Ukrajini prestavlja na novo raven konfrontacije, poroča nemška tiskovna agencija dpa. “Ta izjemno nevarna odločitev je v nasprotju z izjavami nemških politikov o nepripravljenosti Nemčije, da bi se vanj vpletla,” je veleposlanik zapisal v izjavi.

Kot je še dejal Nečajev, Nemčija in njene zahodne partnerice niso zainteresirane za diplomatsko rešitev spora, temveč stavijo na zaostrovanje. “Odločitev Berlina pomeni, da se Nemčija dokončno odpoveduje zgodovinski odgovornosti do našega naroda zaradi grozljivih zločinov nacizma” v drugi svetovni vojni, je dejal.

V Kijevu so odločitvi Berlina in Washingtona pozdravili ter ju označili za zgodovinski. Vodja kabineta ukrajinskega predsednika Andrij Jermak je potezo Berlina označil za prvi korak. “Prvi korak glede tankov je bil storjen. Naslednji korak je ‘tankovska koalicija’. Potrebujemo veliko leopardov,” je na družbenih omrežjih zapisal Jermak. Andrij Jermak je na Telegramu sporočil, “da je danes zgodovinski dan, ki bo odločal o prihodnji zmagi Ukrajine”.

Zelenski pa je prepričan, da bodo zahodni tanki odigrali odločilno vlogo v zmagi Ukrajine proti ruski agresiji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“To je pomemben korak na poti do zmage,” je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zapisal na Twitterju in se ameriškemu kolegu Joeju Bidnu zahvalil za pošiljko tankov M1 abrams. Vodja urada ukrajinskega predsednika Andrij Jermak pa je na Telegramu še zapisal, da je danes zgodovinski dan, ki bo odločal o prihodnji zmagi Ukrajine.

Ukrajinska vojska je včeraj sporočila, da so po več mesecih hudih bojev nadzor nad Soledarjem pustili ruskim silam, ukrajinske enote pa so se umaknile.

Rusko obrambno ministrstvo pa, da je fregata Admiral Gorškov preizkusila svoje udarne zmogljivosti v zahodnem Atlantskem oceanu. Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da je fregata izvedla računalniško simulacijo hipersonične rakete Cirkon, ki ima doseg 900 kilometrov.

 

COMMENTS

Wordpress (0)