(VŽIVO) Tanja Fajon in premier Robert Golob o zunanjepolitični strategiji države – TOPNEWS.si

(VŽIVO) Tanja Fajon in premier Robert Golob o zunanjepolitični strategiji države

(VŽIVO) Tanja Fajon in premier Robert Golob o zunanjepolitični strategiji države

Na Brdu pri Kranju se je danes  začel dvodnevni letni posvet diplomacije, ki bo posvečen predvsem spremembi zunanjepolitične strategije Slovenije. Diplomate bosta danes nagovorila zunanja ministrica Tanja Fajon in premier Robert Golob, v četrtek pa predsednici države in državnega zbora, Nataša Pirc Musar in Urška Klakočar Zupančič.

Kot napovedujejo na zunanjem ministrstvu, bo letni posvet diplomatov, že 26. po vrsti, posvečen tudi vprašanjem o vlogi Slovenije v Evropski uniji in svetu ter krepitvi gospodarske, javne, znanstvene in kulturne diplomacije.

Častni gost bo španski minister za zunanje in evropske zadeve Jose Manuel Albares Bueno, ki bo prav tako nagovoril udeležence, z zunanjo ministrico Tanjo Fajon pa bosta v četrtek ločeno opravila dvostranske pogovore, so sporočili z MZZ.

To bo prvi posvet slovenske diplomacije, od kar Mladiko po nastopu nove vlade junija lani vodi zunanja ministrica Fajon.

Globalni trendi v mednarodni skupnosti ne rišejo optimistične slike prihodnosti, je danes na posvetu slovenskih diplomatov na Brdu pri Kranju dejala zunanja ministrica Tanja Fajon. Po njeni ocena mora Slovenija kljub omejitvam razmišljati tudi o globalnih vprašanjih, še zlasti v luči kandidature za nestalno članico Varnostnega sveta ZN.

“Globalni trendi ne rišejo optimistične slike prihodnosti. Bolj pripovedujejo zgodbo o vse večji razdrobljenosti in delitvah na svetovnem prizorišču,” je zbranim diplomatom dejala Fajon, ki je Ukrajino označila za osrednji varnostno-politični izziv.

Poudarila je, da mora slovenska diplomacija kljub majhnosti delovati globalno. “V zunanji politiki moramo kljub nekaterim omejitvam, kot je recimo naša šibka diplomatska prisotnost zunaj Evrope in ključnih svetovnih prestolnic, razmišljati tudi o globalnih vprašanjih. Imeti moramo širšo sliko, v katero umeščamo regionalna vprašanja in izzive Slovenije,” je dejala.

Kandidaturo za članstvo v Varnostnem svetu ZN v letih 2024 in 2025 je označila za “prvo prioriteto v prihajajočih mesecih ter skupen nacionalni projekt”.

Ministrica je napovedala posodabljanje strateških dokumentov zunanjega ministrstva, ki morajo po njenih besedah “odsevati našo oceno mednarodne situacije in slovenske zunanjepolitične prioritete”.

Na ministrstvu so tako v preteklih mesecih že pripravili novo zunanjepolitično strategijo, ki jo bodo predstavili na posvetu, izboljšali naj bi tudi zakon o zunanjih zadevah.

Po lanskih parlamentarnih volitvah so zunanjo politiko zaznamovala predvsem napoved odmika od višegrajske usmeritve in vrnitve k jedrni Evropi, nadaljnja podpora Ukrajini v boju proti ruski agresiji ter uspešna prizadevanja za podelitev statusa kandidatke za članstvo v EU BiH. Slovenska diplomacija je v zadnjem času zelo dejavna prav na Zahodnem Balkanu.

Posvet diplomatov bo potekal v obdobju, ko slovenska prizadevanja za uspešno kandidaturo za nestalno članico Varnostnega sveta Združenih narodov v obdobju 2024-2025, ki je ključni projekt slovenske zunanje politike v tem letu, prehajajo v višjo prestavo. Zato je pričakovati, da bo na bo na posvetu govora tudi o tem, kako si zagotoviti zadostno podporo.

COMMENTS

Wordpress (0)