(VIDEO) Lista devetih ministrskih kandidatov danes na glasovanje v DZ – Ministrska ekipa Roberta Goloba bo od danes štela 20 članov – TOPNEWS.si

(VIDEO) Lista devetih ministrskih kandidatov danes na glasovanje v DZ – Ministrska ekipa Roberta Goloba bo od danes štela 20 članov

(VIDEO)  Lista devetih ministrskih kandidatov danes na glasovanje v DZ – Ministrska ekipa Roberta Goloba bo od danes štela 20 članov

DZ bo danes odločal o listi devetih ministrskih kandidatov, ki bodo z reorganizacijo vlade zasedli ministrske stolčke. Vlada premierja Roberta Goloba bo tako po osmih mesecih zaživela v obliki, kot so si jo ob nastopu mandata zamislili koalicijski partnerji. Ministrska ekipa, ki bo po novem štela 20 članov, pa se bo še danes sestala na seji vlade.

Reorganizacija vlade, kot so jo s spremembami zakona o vladi načrtovali v koalicijskih Gibanje Svoboda, SD in Levici, prinaša ustanovitev treh novih ministrstev, in sicer ministrstva za visoko šolstvo, znanost in inovacije, ministrstva za okolje, podnebje in energijo ter ministrstva za solidarno prihodnost.

Ob tem se štirim dosedanjim ministrstvom spreminjajo delovna področja, dve vladni službi pa preraščata v ministrstvo. Vlado bo po novem sestavljalo 19 ministrstev in en vladni urad.

Poslanke in poslanci bodo tako po skoraj osmih mesecih od nastopa Golobove vlade danes na seji DZ, ki jo bodo sicer začeli s poslanskimi vprašanji premierju Golobu, glasovali še o enem paketu ministrskih kandidatov. DZ glasuje o listi kandidatov za ministre kot celoti, potrditi pa jo mora večina poslancev, ki se udeležijo glasovanja. Ob zdajšnji koaliciji, ki v parlamentu šteje 53 poslancev, presenečenj ob glasovanju ni pričakovati.

Po izvolitvi bo devet ministrov zapriseglo pred DZ, nekateri že drugič v tem mandatu. Za tem se bo Golobova ministrska ekipa sestala na seji vlade. Vlada, ki napoveduje, da bo leto 2023 v znamenju številnih reform, ob tem zagotavlja, da bo z reorganizacijo bolj učinkovita pri naslavljanju številnih izzivov, ki jo čakajo.

DZ bo  sicer redno zasedanje danes začel  s poslanskimi vprašanji premierju Robertu Golobu. Še pred odločitvijo o listi devetih ministrskih kandidatov bodo poslanke in poslanci ponovno glasovali o noveli zakona o finančni upravi. Na dnevnem redu pa je med drugim tudi predlog za imenovanje Miodraga Đorđevića za predsednika vrhovnega sodišča.

Potem ko so v ponedeljek na poslanska vprašanja odgovarjali ministri, bo danes na vrsti še predsednik vlade Golob. Zvonko Černač (SDS) bo premierja spraševal glede aktivnosti na področju sistema plač v javnem sektorju. S plačami v javnem sektorju pa je povezano tudi vprašanje Janeza Žaklja (NSi), ki od premierja pričakuje pojasnila glede dosedanjih dvigov plač posameznim skupinam v javnem sektorju ter nadaljnjih korakih in reševanju zahtev ostalih skupin zaposlenih v javnem sektorju.

Žan Mahnič (SDS) je napovedal vprašanje v zvezi s pregonom koruptivnih dejanj, organiziranega in gospodarskega kriminala. Predrag Baković (SD) pa bo premierju zastavil vprašanje v zvezi s prodajo slovenskega lesa v tujino. Zanima ga, ali bo vlada spremenila oz. preklicala pravila prodaje gozdnih lesnih sortimentov, ki jih je postavila prejšnja vlada in ki se nanašajo na prodajo lesa hrvaškim podjetjem v skladu z reciprociteto, ter če jih ne bo, kako bo zaščitila slovenske lesne predelovalce.

DZ bo tudi ponovno odločal o noveli zakona o finančni upravi, ki jo je DZ potrdil sredi decembra, teden dni pozneje pa so državni svetniki nanjo izglasovali odložilni veto. Zmotila jih je predvsem določba, po kateri se lahko pri opravljanju finančne preiskave pridobiva podatke o položaju in gibanju blaga z uporabo tehničnih pripomočkov, in to zgolj na podlagi odločitve pooblaščene osebe Finančne uprave RS. Novela v ponovni obravnavi na odboru DZ za finance minuli teden ni dobila zadostne podpore. Da je primerna za vnovično potrditev, bi morala glasovati večina vseh članov odbora, torej osem, glasove za pa je prispevalo le sedem poslancev Svobode.

Dogajanje  v DZ ob nadaljevanju redne seje DZ, ki se bo ob 9. uri začela  s poslanskimi vprašanji predsedniku vlade Robertu Golobu, odločali  pa bodo tudi o listi devetih ministrskih kandidatov in o noveli zakona o finančni upravi ter o predlogu zakona o dostopnosti do proizvodov in storitev za invalide, bomo prenašali v živo na portalu Topnews.si in You tube kanalu TopTV.si prenašali v živo.

COMMENTS

Wordpress (0)