(V ŽIVO) Janša, Peterle in Kacin na tiskovni konferenci VSO o “akcijskem načrtu za v obrambo osamosvojitve Slovenije in njenih vrednot” – NSi z interpelacijo nad ministrico Asto Vrečko – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Janša, Peterle in Kacin na tiskovni konferenci VSO o “akcijskem načrtu za v obrambo osamosvojitve Slovenije in njenih vrednot” – NSi z interpelacijo nad ministrico Asto Vrečko

(V ŽIVO) Janša, Peterle in Kacin na tiskovni konferenci VSO o “akcijskem načrtu za v obrambo osamosvojitve Slovenije in njenih vrednot” – NSi z interpelacijo nad ministrico Asto Vrečko

Zaradi vladnega sklepa, da Muzej slovenske osamosvojitve in Muzej novejše zgodovine Slovenije združijo v novi Muzej novejše in sodobne zgodovine Slovenije, so v NSi že začeli priprave za interpelacijo proti ministrici za kulturo Asti Vrečko. tranka z osmimi poslanci sicer še ne more vložiti – potrebnih je najmanj deset podpisov –, zato bodo podporo najverjetneje iskali pri poslanski skupini SDS, ki pa ocenjuje, da gre za potezo celotne vlade in ne samo odločitev ministrice-

Po pričakovanjih se je danes na dogajanje odzval prvak SDS Janez Janša, in sicer na novinarski konferenci Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO). Na njej sta stališča do omenjene združitve muzejem predstavila še predsednik VSO Alojz Peterle in nekdanji državni sekretar Jelko Kacin. Udeležil se je je tudi nekdanji minister za kulturo Dimitrij Rupel.

Janez Janša: “V zgodovini vsakega naroda, ki je dobil lastno državo, obstaja čas, ki je vrednotno središče naroda, ki nam je omogočil doseči svoj cilj. V času plebiscita, si je slovenski narod prvič pisal sodbo sam. Za samostojnost so glasovali tudi tisti, ki so živeli v Sloveniji pa po krvi niso bili Slovenci.” Janša je spomnil, da je so v procesu osamosvojitve enotno sodelovale različne politične opcije. Brez te enotnosti samostojne Slovenije danes nebi bilo. V Sloveniji obstaja 57 muzejev, ki so vpisani v nacionalni razvid muzejev. Imamo zelo različne muzeje. “To govorim, ker vlada govori o racionalizaciji,” je pojasnil prvak SDS-. Spomnil je, da obstaja več muzejev novejše zgodovine in drugih muzejev itd. Janša je prepričan, da je racionalizacija slab izgovor. Tudi če bi MSO enostransko prikazoval zgodovinsko obdobje, bi lahko nastavili bolj strokovno vodstvo, vendar pa so ga kar ukinili. “Ne gre le za dejanje neke ministrice, ki ni dorasla svoji funkciji, ampak za nedoraslost vlade. Vlada je z vsemi svojimi pooblastili potegnila izdajalsko potezo.”

Gre za dejanje, ki presega dnevno politiko, običajne politične razlike. To, da se je oddaljila od vrednotnega središča slovenskega naroda pa prinaša krizo. Vlada se je s tem po njegovem “ustrelila v obe koleni”. Tudi on je poudaril, da imajo čas do 10. februarja, da odločitev prekličejo. Vlada sicer lahko akt o ustanovitvi še vedno dopolni, če je ta res pomanjkljiv. Janša je prav tako prepričan, da interpelacija ministrice ne zadostuje, saj gre sedaj tudi za sklep vlade. Več o tem ali se bo za njeno interpelacijo odločila tudi SDS pa bo znano po 10. februarju. Poleg tega je še spomnil, da vlada s preusmerjanjem pozornosti na zgodovino, muzej, deloma preusmerja pozornost od katastrofalnih razmer v zdravstvu itd.

 

Ministrica Asta  Vrečko, ki je sicer v preteklih dneh odločitev vlade že pojasnila z besedami, da z združitvijo sledijo pozivom strokovne javnosti in veteranskih društev, ki so opozarjali, da je bila odločitev za ustanovitev samostojnega Muzeja slovenske osamosvojitve preuranjena ter brez javne razprave in strokovnih podlag.

Danes pa so pa je prav na temo združitve muzejev sklicana tudi novinarska konferenca Združenja VSO, na kateri bosta sodelovala tudi predsednik VSO Lojze Peterle in predsednik SDS Janez Janša.

Na novinarskai konferenca Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO), na kateri so predstavili stališča glede združenja Muzeja slovenske osamosvojitve in Muzeja novejše zgodovine Slovenije v Muzej novejše in sodobne zgodovine Slovenije,  so sodelovali  predsednik VSO Alojz Peterle, predsednik SDS Janez Janša in nekdanji državni sekretar Jelko Kacin in smo jo  prenašali v živo na Topnews.si in You Tube kanalu TopTv.si.

 

COMMENTS

Wordpress (0)