“Očitno bo treba ponoviti vajo 1991” – Janez Janša o “ponavljanju vaje”, združenje VSO pa o tem, da bodo začeli “izvajati akcijski načrt v obrambo osamosvojitve Slovenije in njenih vrednot” – TOPNEWS.si

“Očitno bo treba ponoviti vajo 1991” – Janez Janša o “ponavljanju vaje”, združenje VSO pa o tem, da bodo začeli “izvajati akcijski načrt v obrambo osamosvojitve Slovenije in njenih vrednot”

“Očitno bo treba ponoviti vajo 1991” – Janez Janša o “ponavljanju vaje”, združenje VSO pa o tem, da bodo začeli “izvajati akcijski načrt v obrambo osamosvojitve Slovenije in njenih vrednot”

“Še enkrat pozivamo vlado, naj se tej nameri odpove in tako prepreči dodatno polarizacijo. Če se vlada do 10. februarja ne bo odpovedala odločitvi o ukinitvi samostojnega muzeja slovenske osamosvojitve, bo Združenje VSO začelo izvajati akcijski načrt v obrambo osamosvojitvi Slovenije in njenih vrednot,” so v dramatičnem sporočilu zapisali v VSO.  Glede na to , da gre za veteransko organizacijo je formulacija, da  “bo Združenje VSO začelo izvajati akcijski načrt v obrambo osamosvojitvi Slovenije in njenih vrednot,” precej dramatična formulacija , karko0li naj bi  že pomenila.

Glede na to, da gre za veterane in da imajo  večina orožje  doma, “akcijski načrt za obrambo Slovenije” kar je vojaška terminologija  zelo zlovešče. Janez Janša pa je na Twitterju  ob tem zapisal: “Predsednik vlade Robert Golob in ministrica za kulturo Asta Vrečko sta ukinila Muzej slovenske osamosvojitve. Hkrati pokopala šefa Udbe z vojaškimi častmi ter počastila vse vrste diktatorjev in ponižala slovensko vojsko. Očitno bo treba ponoviti vajo 1991”.

V Levici so zavrnili očitke, ki so jih na njih naslovili nasprotniki združitve muzejev. “Ne uničujemo samostojne Slovenije. Ne sledimo ukazom Udbe,” so me drugem zapisali na družbenih omrežjih.

Kot je v petkovi izjavi za javnost povedala Asta Vrečko, na ministrstvu menijo, da je smiseln en muzej in da bo tako obdobje novejše in sodobne zgodovine, ki se pretežno pokriva z obdobjem slovenske osamosvojitve, obravnavano bolj transparentno.

“Menimo, da je to izjemno pomembno obdobje v naši zgodovini, ki si zasluži strokovno konkretno obravnavo v trenutno našem osrednjem muzeju za novejšo in sodobno zgodovino. S tem se bomo izognili tudi podvajanju zbirk, reorganizirali bomo delo in na ta način nudili vse materialne in delovne pogoje za obravnavo tega zelo pomembnega obdobja,” je povedala ministrica.

 

Združenje VSO je sicer za jutri sklicalo na novinarsko konferenco, na kateri bodo predstavili njihovo “odločno nasprotovanje sklepu Vlade Republike Slovenije o združitvi Muzeja slovenske osamosvojitve in Muzeja novejše zgodovine Slovenije v Muzej novejše in sodobne zgodovine Slovenije”.

Na novinarski konferenci, ki bo jutri v prostorih VSO na Cankarjevi , bodo stališča združenja predstavili predsednik Alojz Peterle, Janez Janša in Jelko Kacin.

COMMENTS

Wordpress (0)