“Koliko konjev moraš vpeti v kočijo, da bo pot na Dunaj za 150 evrov dražja, kot z reaktivnim letalom” – Uroš Esih novinar Dela o izračunu kabineta predsednice državnega zbora Urške Klakočar Zupančič – TOPNEWS.si

“Koliko konjev moraš vpeti v kočijo, da bo pot na Dunaj za 150 evrov dražja, kot z reaktivnim letalom” – Uroš Esih novinar Dela o izračunu kabineta predsednice državnega zbora Urške Klakočar Zupančič

“Koliko konjev moraš vpeti v kočijo, da bo pot na Dunaj za 150 evrov dražja, kot z reaktivnim letalom” – Uroš Esih  novinar Dela o izračunu kabineta predsednice državnega zbora Urške Klakočar Zupančič

Iz kabineta predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič  so  medijem minuli teden poslali natančno vsoto stroškov obiska in  poleta na novoletni  koncert na Dunaju s Falconom. Stroški so, kot poroča 24.ur ,  znašali 7.350 evrov. Ob tem so izračunali, da bi bilo potovanje sedemčlanske delegacije z avtomobilom 150 evrov dražje, a le če bi skupina na Dunaju tudi prenočila.

Uroš Esih novinar Dela se ob tem vprašuje “koliko konjev moraš vpeti v kočijo, da bo pot na Dunaj za 150 evrov dražja kot z reaktivnim letalom” in pri tem namiguje na njeno  izjavo, “da se v današnjem času se ogljičnemu odtisu ne moremo popolnoma izogniti. Lahko pa se začnemo voziti s kočijami, pa še takrat ne bo nič-ogljičnega odtisa”.

 

Stroški udeležbe predsednice državnega zbora Urške Klakočar Zupančič in generalne sekretarke Uršule Zore Tavčar na novoletnem koncertu in delovnem obisku s predsednikom avstrijskega parlamenta Wolfgangom Sobotko 1. januarja 2023 na Dunaju so okvirno znašali 7352,36 evra, so sporočili iz državnega zbora.

Stroški so zajemali polet s posebnim letalom falconom (6926,75 evra), stroške Fraporta (oskrba potnikov), predvidene stroške dnevnic za vse udeležence, dodatno zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini Coris in predvidene stroške prevoza na letališče v Ljubljani in z njega (vštet tudi dodatek za delo na praznik za voznika DZ) 36 evrov, stroške prevoze z letališča na Dunaju in nazaj je kril gostitelj.

Če bi predsednica DZ na Dunaj odpotovala z avtomobilom, bi se pot začela 31. 12. ob 15. uri in bi se v Ljubljano vrnila 1. 1. okoli 20. ure. Predsednica in generalna sekretarka ter celotno spremstvo bi prespali na Dunaju, in sicer po izbiri gostitelja v Hotelu Imperial. Gostitelj bi v tem primeru kril stroške ene prenočitve za predsednico in generalno sekretarko, medtem ko bi morali ostali člani delegacije prenočiti v istem hotelu na stroške našega proračuna.

Stroški celotne poti bi v tem primeru po izračunu državnega zbora znašali 7503,68 evra, saj bi šlo za prenočitve na silvestrovo, ko so cene višje, in za delo na praznični dan. V ceno so vključeni predvideni stroški prevoza za vozilo DZ, predvideni stroški prenočitev, predvideni stroški dnevnic za vse udeležence in dodatka na delo na soboto in za prazničen dan za voznika DZ, dodatno zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini Coris.

Precej cenejši pa je bil dvodnevni obisk Klakočar Zupančičeve v Avstriji, kjer je najprej 11. januarja v Gradcu obiskala predstavnico slovenske narodne skupnosti na Štajerskem, naslednji dan pa se spet na Dunaju neformalno srečala s Sobotko in se udeležila odprtja prenovljenega parlamenta Republike Avstrije. Stroški tega obiska so okvirno znašali 2370,26 evrov, zajemali pa so predvidene stroške prevoza za vozilo DZ in vozila varnosti, prenočitve v Grand hotelu Wien za preostale člane delegacije (za predsednico in generalno sekretarko jih je kril gostitelj), predvidene stroške dnevnic in dodatno zdravstveno zavarovanje v tujini Coris.

 

Urška Klakočar Zupančič pa je bil v preteklih dneh žrtev dejstva, da so ženske v politiki poleg sovražnega govora, pogosto deležne še posebno vulgarne gnojnice. Onečedeno plakatno mesto na obrobju glavnega mesta z njeno sliko, je komentirala na Faceboku “Tudi to je Slovenija”.

 

COMMENTS

Wordpress (0)