“Levica bo zapustila vlado leta 2030, ko bo naše delo opravljeno” – Slabe novice za Novo Slovenijo iz Brda, kjer je Golob Toninove predloge označil za “gasilske” – TOPNEWS.si

“Levica bo zapustila vlado leta 2030, ko bo naše delo opravljeno” – Slabe novice za Novo Slovenijo iz Brda, kjer je Golob Toninove predloge označil za “gasilske”

“Levica bo zapustila vlado leta 2030, ko bo naše delo opravljeno” – Slabe novice za Novo Slovenijo iz Brda, kjer je Golob Toninove predloge označil za “gasilske”

“Pričakujem, da me boste vprašali, ali bo Levica zapustila vlado,” se je je po sestanku koalicije pred  novinarji, kar sam vpraša in tudi  odgovoril koordinato Levice  Luka Mesec: “Če bo dogovarjanje videti tako, kot je bilo danes, bo Levica zapustila vlado leta 2030, ko bo naše delo opravljeno,”

“Vsak dobri gospodar se najprej loti velikega problema,” je Golob odgovoril na novinarsko vprašanje Luka Mesec o predvideni ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Za obvezno zdravstveno zavarovanje, ki ga izvaja zavod za zdravstveno zavarovanje (ZZZS) se plača več milijard evrov na leto, je pojasnil, za bolniške odsotnosti 700 milijonov evrov na leto, problem dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja pa je po Golobovih besedah velik 60 milijonov evrov na leto. S tem je najverjetneje mislil na presežke komercialnih zavarovalnic, ki zbirajo premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. “Prioritete so nastavljene tako, da bodo z reformo dosegli dejanski učinek,” je dejal Golob, “ne tako, da bi že na začetku lovili kurje tatove, ampak tako, da se bomo lotili sistema v njegovem bistvu.”

Mesec pa je na vprašanje o ukinitvi dopolnilnega zavarovanja odgovoril, da to ostaja prioriteta Levice in zaveza v koalicijski pogodbi. Tudi on pa je poudaril, da je prioriteta zavod za zdravstveno zavarovanje. Levica tokrat očitno ne bo zaigrala na karto dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, zaradi katerega je odrekla podporo vladi Marjana Šarca.

Premier Golob je odgovarjal tudi na vprašanje o političnih dimenzijah dogovarjanja o zdravstveni reformi, kje je očitno zelo pomembno ali bo v tem dialogu, pri iskanju čim širšega konsenza, vključena tudi opozicija. “Danes smo slišali NSI, v preteklih dnevih smo poslušali neke debate poslancev, kjer je tudi SDS izrazila željo, da bi bila del tega. V začetku mandata ste tudi razložili, da je možno, da bo še kakšen referendum. Ali je možno, da bi tako pomembno reformo, kot je zdravstvena v bistvu pripeljali do referenduma, da bi se o tem v bistvu cela javnost izrekla. Skratka kakšno bo to politično iskanje soglasja o te zelo pomembni temi. Katere so tukaj možne dimenzije ali bo to samo stvar koalicije,” je zanimalo novinarja Dnevnika.

Robert Golob: “Torej žal nas zgodovina uči, pa zelo poenostavljeno, da se levosredinske vlade reform lotevajo pa jih pol ne izpeljejo in mi nameravamo biti drugačni In zgodovina nas tudi uči , da se desnosredinske vlade ne lotevajo reform ,dokler so na vladi in potem o njih govorijo , ko so v opoziciji i tudi s tega vidika se teh zgodovinskih izkušenj zavedamo . naša odgovornost do volivk in volivcev je, da to reformo izpeljemo in to takoj in čim hitreje. iskali bomo konsenz med tistimi , ki delimo iste vrednote in te vrednote so krepitev javnega zdravstva. Popolnoma logično nam je , da bodo vsi ostali, vse ostale interesne skupine uporabljale vsa možna orodja, da ta proces zaustavijo. Čisto možno je, da bo kdo sprožil tudi referendum, ampak nič zato. to ne bo v ničemer zmanjšalo naše odločenosti , da v Slovenijo vrnemo delujoč javni zdravstveni sistem”.

Glede današnjega predloga Nove Slovenije, da bi se bolnik sam odloča, kje se bo zdravil, sredstva pa bi kril Zavod za zdravstveno zavarovanje je v. d. direktorice UKOM-ma odgovorila , “da o predlogu NSi nihče ni vedel nič v dvorani in tako detaljno se tudi niso lotili te razprave”. Robert Golob pa je odgovoril: “Reševanja z gasilskimi predlogi je bilo v preteklosti dovolj. 30 let se je delalo tako in rezultati so vidni., zato se ne bomo ne odzivali na gasilske predloge niti ne bomo delovali gasilsko”.

Predsednik NSi Matej Tonin je namreč današnji novinarski konferenci predstavil paket devetih rešitev za vsem dostopno javno zdravstvo. Med njimi v NSi predlagajo vključitev vseh razpoložljivih zdravstvenih kapacitet v reševanje krize ter da bi bile vse zdravstvene storitve, tudi pri zasebnikih in koncesionarjih, plačane iz zavarovanja.

Tonin je uvodoma dejal, da državljani od politike pričakujejo predvsem rešitve, in ne parlamentiranja, iskanja krivcev, ampak dialog, ki bo privedel do rešitev, ki bodo delovale. Te je predstavil v devetih točkah, kjer NSi vidi možnosti, da se vzpostavi boljši zdravstveni sistem, ki ga Slovenija potrebuje.

V NSi menijo, da je treba takoj vključiti vse razpoložljive zdravstvene kapacitete pri vseh izvajalcih zdravstvenih dejavnosti – tako javne zavode, koncesionarje kot tudi zasebnike. Predlagajo, naj se vsak zdravnik samostojno odloča, kje in kako bo opravljal svoj poklic, ključno je zgolj to, da je usposobljen in da ima licenco zdravniške zbornice. Zato želijo, da se uvede posebna statusna oblika samostojnega nosilca zdravstvene dejavnosti.

Hkrati bi se po njihovem mnenju moral vsak bolnik samostojno odločati, kje bo opravil svojo zdravstveno storitev, bodisi v javnem zavodu, pri koncesionarju ali zasebniku, pri tem pa je ključno, da storitve ne plačajo iz svojega žepa, ampak storitev plača zavod oz. zavarovalnica, kjer plačujejo zavarovanje.

Želijo, da se odpravi monopol Zavoda za zdravstveno zavarovanje (ZZZS). “Gre za socialistični mastodon in rešitve, ki so bile morda dobre pred 30 ali 40 leti, danes žal niso več ustrezne,” je dejal Tonin. Želijo tudi jasno uvedbo standardov kakovosti in varnosti zdravstvenih storitev, da se njihovo plačilo izvaja glede na rezultat zdravljenja in dosežene strokovne standarde in da se tudi zaposlene v zdravstvu nagrajuje v skladu z rezultati dela.

Poleg tega predlagajo tudi preoblikovanje javnih zdravstvenih zavodov, ki naj poslujejo neprofitno, a po načelih gospodarskih družb, so naknadno sporočili iz stranke.

Kot je na novinarski konferenci pojasnil Tonin, si želijo tudi, da se poveča vpisno število na medicinskih fakultetah in drugih zdravstvenih visokošolskih zavodih ter da se zmanjša administrativna obremenitev zdravnikov ter da se uvede resnična digitalizacija zdravstva.

Ključno se jim zdi, da naredijo miselni preskok, da v središče postavijo bolnika, ne pa državni zdravstveni sistem, pravi Tonin. “Ker v zadnjih letih imamo občutek, da hoče vsaj levi del politike vse utemeljevati na tem državnem zdravstven sistemu, kar odriva interes in pa dobrobit samih bolnikov,” je dejal.

V NSi si želijo, da bi v Slovenijo pripeljali delujoče zahodnoevropske zdravstvene koncepte. “Če lahko nekaj deluje v Avstriji, Švici ali Nemčiji, potem ne vidim razloga, zakaj te stvari ne bi delovale tudi v Sloveniji,” je dejal Tonin.

S tem programom bodo šli na turnejo, z zdravstvenimi deležniki si želijo vzpostaviti dialog, ker se jim zdi pomembno, da se bodo slišali. Tonin je poudaril, da imajo pripravljene tudi že zakone, a bodo z njimi počakali do pomladi. “Da ne bo očitek, da gre tukaj nekaj za prestižno tekmo, kdo je predlagatelj nekega zakona, in da ne bo ustvarjen vtis, da NSi z vlaganjem zakonov kakorkoli blokira vladno proceduro oz. vladni predlog neke zdravstvene reforme,” je dejal.

V kolikor se do pomladi ne bo nič zgodilo, bodo zakone vložili, če pa bo vlada že vložila svoje zakonske rešitve, pa bodo svoje rešitve poskušali uveljaviti z dopolnili vladnih zakonov, je še dejal. Pričakujejo pa, da bodo povabljeni k snovanju rešitev za zdravstvo.

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)