Skupščina Fortenova Group: Rusi ostali brez glasovalnih pravic – Razlog: uvrstitev SBK Art na seznam družb, za katere veljajo sankcije proti Rusiji – TOPNEWS.si

Skupščina Fortenova Group: Rusi ostali brez glasovalnih pravic – Razlog: uvrstitev SBK Art na seznam družb, za katere veljajo sankcije proti Rusiji

Skupščina Fortenova Group: Rusi ostali brez glasovalnih pravic – Razlog: uvrstitev SBK Art na seznam družb, za katere veljajo sankcije proti Rusiji

Na današnji skupščini imetnikov depozitnih potrdil Fortenova Group STAK Stiching v Amsterdamu, končnega lastnika Fortenova grupe d.d., so bili vsi predlagani sklepi podprti in izglasovani z več kot 77 odstotki glasov prisotnih.

Na prejšnjih dveh skupščinah delničarjev, na katerih so bili predlagani enaki sklepi, 18. in 30. avgusta 2022, ni bila potrebne večine za glasovanje, ker sankcionirani delničar SBK Art, ki ga obvladuje ruska Sberbank, ki ima 42,5 odstotka glasov, zaradi sankcij ni mogel glasovati. Današnja, tretja po vrsti skupščina z enakim dnevnim redom je izvedena v skladu s statutom STAK, za izglasovanje sklepov pa je bila potrebna 75-odstotna podpora vseh prisotnih delničarjev.

Tako so delničarji Fortenova grupe z glasovalno pravico izglasovali vrsto sklepov, ki bodo olajšali odločanje na prihodnjih skupščinah, omogočili nadaljnjo konsolidacijo strukture in poslovanja Fortenova grupe ter zagotovili pravočasno sprejemanje ključnih poslovnih odločitev v korist družbe in vseh nesankcioniranih delničarjev. Zahvaljujoč sklepom skupščine bodo zdaj možni novi prevzemi in združitve oziroma odprodaje premoženja do največ 500 milijonov evrov v letu 2023, ob predhodni odločitvi upravnega odbora Fortenova grupe. Prav tako so ustvarjeni predpogoji za refinanciranja obstoječega dolga skupine in reševanja različnih finančnih obveznosti, tudi po predhodnem soglasju upravnega odbora.

Poleg omenjenih sklepov so delničarji danes z nekaj več kot 77 odstotki glasov vseh prisotnih delničarjev izglasovali tudi podaljšanje mandata članom upravnega odbora Fortenova grupe ,in za naslednje šestletno obdobje imenovali Fabrisa Peruška, Pava Vujnovca, Damirja Spudića, Maksima Poletaeva in Vsevoloda Rozanova, ter s temi odločitvami zagotovili delovanje Upravnega odbora v naslednjem obdobju.

Skupščina je potekala v znamenju bistveno večjega zanimanja delničarjev, kot na prejšnjih skupščinah, pa tudi izrazitega strinjanja delničarjev glede predlaganih sklepov, kar potrjuje tudi dejstvo, da je od skupno 594 delničarjev le 12 (2%) glasovalo proti nekaterih sklepov. Sprejeti sklepi so med drugim olajšali operativno poslovanje družbe in podaljšali mandat članom upravnega odbora Fortenova grupe, ki je bil pred iztekom.

Skupščina je potekala dva tedna za tem, ko je višje sodišče v Amsterdamu odločilo, da družba SBK Art, prek katere je ruska Sberbank obvladovala 42,5 odstotka lastništva hrvaške skupine Fortenova, začasno nima glasovalnih pravic na skupščinah Fortenove. Razlog za to je uvrstitev SBK Art na seznam družb, za katere veljajo sankcije proti Rusiji.

„Vodstvo Fortenova grupe ob zaupanju lastnikov ostaja usmerjeno v odličnost poslovanja. Pri konkretnih projektih je vsekakor prednostna naloga refinanciranje dolgov in nadaljnja širitev poslovanja, ki jo bomo zdaj lahko dosegli ne glede na sankcioniranega delničarja brez glasovalne pravice, ki s svojo glasovalno nezmožnostjo ne more več onemogočati normalnega poslovanja družbe“- je ob skupščini delničarjev lastnikov depozitarnih potrdil povedal Fabris Peruško, član upravnega odbora in glavni izvršni direktor Fortenova grupe.

COMMENTS

Wordpress (0)