(VIDEO) “Duh je bil odličen”- Zoran Janković po sestanku z ministrom Daniel Bešič Lorednom, ki je potekal v duhu “umirjanja razmer” – TOPNEWS.si

(VIDEO) “Duh je bil odličen”- Zoran Janković po sestanku z ministrom Daniel Bešič Lorednom, ki je potekal v duhu “umirjanja razmer”

(VIDEO) “Duh je bil odličen”-  Zoran Janković po sestanku z ministrom Daniel Bešič Lorednom, ki je potekal v duhu “umirjanja razmer”

Sestanek ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana in ljubljanskega župana Zorana Jankovića, o reševanju težav na primarni ravni zdravstvu, je na ministrstvu za zdravje trajal okoli 45 minut. Niti pred sestankom, niti po sestanku minister Bešič Loredan in Zoran Janković nista bila pretirano zgovorna.

Zoran Janković je po sestanku dejal le : “Sestanek je bil zelo lep in v prijaznem duhu in ko bo kaj za povedati, bomo povedali skupaj”.

 

Mestna občina Ljubljana (Mol) je poslala zadnji opomin trem družinskim koncesionarjem, ki niso opravljali dežurstev v splošni nujni medicinski pomoči (SNMP), je danes povedal ljubljanski župan Zoran Janković. Sicer pa so na Molu ravno v ponedeljek odpirali ponudbe za pet novih koncesij za družinsko medicino in eno za pediatrijo.

Župan je že novembra poudaril, da kot župan odgovarja za delovanje Zdravstvenega doma (ZD) Ljubljana in tudi koncesionarjev v ljubljanski občini, ki so, če ne presegajo starostne meje, skladno s koncesijsko pogodbo dolžni opravljati tudi dežurstva v splošni nujni pomoči ljubljanskega ZD. Napovedal je, da jim bodo poslali dopis, če tega ne bodo začeli delati, sicer jim bodo odvzeli koncesijo.

Ljubljanska občina je sicer konec leta objavila javni razpis za podelitev petih koncesij za splošno oz. družinsko medicino in eno za pediatrijo. Na razpis je prispelo sedem prijav, od tega ena za pediatrijo. Na vprašanje, ali so med prijavljenimi tudi kateri od zdravnikov, ki so nedavno zapustili ZD Ljubljana, na občini pravijo, da dokler postopek ne bo končan in prijavitelji ne bodo izbrani, o njih ne morejo govoriti. Med zahtevami razpisa sicer ni vključevanje v SNMP, bo pa to del koncesijske pogodbe, so za STA pojasnili na občini.

Razmere v ZD Ljubljana Janković rešuje tudi z ministrom za zdravje Danijelom Bešičem Loredanom, s katerim sta se danes po v ponedeljek zglajenem sporu ponovno sestala. Na sestanku, ki je bil po besedah Jankovića kratek in koristen, sta iskala rešitve, ki bodo dobre za bolnike. Dogovorila sta se, da pogovorov ne bosta javno komentirala, dokler ne bo konkretnih predlogov. Na občini so med drugim predlagali administrativne razbremenitve in možnost opredeljevanja pri specializantih.

Janković ob tem ugotavlja, da tudi v tujini med zdravniki ni več takega interesa za delo v Sloveniji. “Kajti plače, govorim v Beogradu, Sarajevu in Skopju, so toliko zrasle, da mi z našo ponudbo plačilnih razredov nismo zanimivi,” je dejal. V Ljubljani pomanjkanje zdravnikov poskušajo reševati tudi tako, da mladim zdravnikom družinske medicine omogočijo pridobitev neprofitnega stanovanja za toliko časa, dokler bodo zdravniki v ZD Ljubljana.

Župan je še poudaril, da je ena od pristojnosti občine kot ustanovitelja skrb za mrežo. ZD Ljubljana ima namreč devet enot, ki so jih v 15 letih v delno ali v celoti obnovili. “Nazadnje je bil obnovljen Zdravstveni dom Bežigrad, kjer je bila dozidana še ena enota in pogoji za delo so tam izjemni. Tudi eden od razlogov, da sta tam dve novi zdravnici,” je dejal.

Občina ima sicer v načrtu tudi gradnjo štirih novih enot, in sicer Jarše, ki jo je inšpekcija zaprla zaradi nevarnih delovnih pogojev. V Šmartnem, kjer sedaj ni enote, naj bi jo začeli graditi konec leta. Gradnja enote se obeta tudi na Metelkovi, na Rakovniku pa bodo enoto rušili in zgradili novo, je še napovedal Janković.

Novinarsko konferenco z zahtevo za sklic izredne seje ljubljanskega mestnega sveta na temo zdravstva, na kateri so predstavili zahtevo in predloge rešitev za ureditev primarnega zdravstva v Ljubljani, pa so danes sklicali tudi nekateri opozicijski mestni svetniki. Zanimivo je , da so se na isti strani znašli svetnike Levice in Primčevi.

COMMENTS

Wordpress (0)