(V ŽIVO) Sanja Ajanović Hovnik tudi o tem ali bi lahko prav ona prevzela notranji resor – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Sanja Ajanović Hovnik tudi o tem ali bi lahko prav ona prevzela notranji resor

(V ŽIVO) Sanja Ajanović Hovnik tudi o tem ali bi lahko prav ona prevzela notranji resor

Na podlagi poročila o izrednem strokovnem nadzoru nad ravnanjem policije pri varovanju protestov v letih 2020 in 2021 na notranjem ministrstvu pričakujejo, da policija v naslednjem koraku izvede notranje varnostne postopke preverjanja in na podlagi ugotovitev sproži delovnopravne postopke. Rok za izvedbo tega ukrepa se izteče konec meseca.

Na podlagi poročila o izrednem strokovnem nadzoru nad ravnanjem policije pri varovanju protestov je ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik, ki po odstopu ministrice za notranje zadeve Tatjane Bobnar začasno vodi notranje ministrstvo, že podala usmeritve in navodila, na podlagi katerih pričakuje ustrezno ravnanje policije, je dejala na današnji novinarski konferenci.

O tem, koliko premestitev in zamenjav posameznih kadrov bo to prineslo, Ajanović Hovnikova danes ni odgovorila. Policija bo o svojih ugotovitvah poročala 31. januarja in takrat bo tudi znano, koliko ljudi so identificirali na policiji in koliko na notranjem ministrstvu, je dejala. “Naše poročilo je zelo eksaktno, iz njega jasno izhaja, kje smo identificirali težave, in pričakujemo, da jih bo policija našla na istem mestu in ob tem v nadaljevanju ustrezno ukrepala,” je ob tem dodala ministrica.

Kot je še dejala, je sama kot državljanka zgrožena nad ugotovitvami poročila, kot ministrica pa je dolžna poskrbeti, da do takih zlorab nikoli več ne pride. Nadaljnje usmeritve policiji bodo tako šle predvsem v smeri priprave sistemskih ukrepov, ki bodo v bodoče preprečevali zlorabo policije.

V pripravi sta tako tudi noveli zakonov o organizaciji in delu v policiji ter o nalogah in pooblastilih policije. Priprava sprememb bo po besedah Ajanović Hovnikove temeljila tudi na ugotovitvah poročila o nadzoru, spremembe organiziranosti pa prihajajo še v luči umika schengenske meje s slovenske južne meje.

Ministrica je sicer med ključnimi prioritetami notranjega ministrstva za letos navedla pripravo strategije upravljanja migracij. Ob tem so v pripravi tudi spremembe zakona o tujcih, te so že v medresorskem usklajevanju z ministrstvom za javno upravo. Delo nadaljuje tudi medresorska skupina, ki bo v drugi polovici leta pripravila sistemske ukrepe za celovito obravnavo migracij in integracijo tujcev.

Svoj načrt dela za leto 2023 je sprejela tudi policija, ki bo še poseben poudarek namenila medvrstniškemu in družinskemu nasilju ter problematiki femicida in spolnih zlorab.

Ajanović Hovnikova je sicer vodenje resorja po odstopu Bobnarjeve prevzela začasno, za največ tri mesece. O tem, ali je morebiti tudi sama med kandidati za novega notranjega ministra, je danes dejala le, da je trenutno njena ključna naloga na tem resorju zagotavljanje njegovega nemotenega delovanja, o kandidatu za notranjega ministra pa da se bo izrekel premier Robert Golob, ko bo sprejel odločitev.

Ali bi sama sprejela vodenje tega resorja, ministrica ni izrecno zanikala, odgovorila je le, da je sama “odlična ministrica za javno upravo”.

Novinarska konferenca ministrice za javno upravo v funkciji ministrice za notranje zadeve Sanje Ajanović Hovnik, na kateri je ob začetku novega leta predstavila načrt dela ministrstva in nekatere aktualne zadeve z delovnega področja ministrstva za notranje zadeve.

COMMENTS

Wordpress (0)