(V ŽIVO) V organizaciji civilne iniciative Glas ljudstva se ob 17. uri na Trgu republike začenja stavka pacientov – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) V organizaciji civilne iniciative Glas ljudstva se ob 17. uri na Trgu republike začenja stavka pacientov

(V ŽIVO) V organizaciji civilne iniciative Glas ljudstva se ob 17. uri na Trgu republike začenja stavka pacientov

S popoldanskimi protestnimi shodi bo danes po številnih krajih po Sloveniji potekala t. i. stavka bolnikov. K udeležbi v civilni iniciativi Glas ljudstva pozivajo vse državljanke. Med drugim zahtevajo dostopnejši javni zdravstveni sistem. Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je do stavke kritičen.

Po besedah predstavnika iniciative Jaše Jenulla protest ni uperjen proti vladi, pač pa se zavzemajo za ohranitev javnega zdravstvenega sistema. Med drugim zahtevajo dostop do družinskega zdravnika za vse, ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in ustavitev odtekanja denarja k zasebnikom.

V Ljubljani, kjer se bodo protestniki zbrali na Trgu republike, bodo med drugim spregovorili nekdanji minister za zdravje Dušan Keber, družinska zdravnica iz ljubljanskega zdravstvenega doma Moste Polje, Katarina Brvar Strnad iz Pravne mreže za varstvo demokracije in več pacientov, ki bodo predstavili svoje osebne zgodbe. Shodi bodo še v Izoli, Kopru, Mariboru, Novem mestu, Slovenskih Konjicah, Kranju, Slovenj Gradcu in Novi Gorici.

Stavko bolnikov so med drugim podprli v vrstah zdravstvene nege, Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije in Konfederaciji sindikatov javnega sektorja Slovenije.

Zahteve so podprli tudi v koalicijskih strankah, v Levici pa tudi napovedali udeležbo na shodu. Da se bo udeležil shoda in prisluhnil tam predstavljenim zahtevam, je v ponedeljek napovedal tudi premier Robert Golob. Stavko pacientov sicer sam vidi kot stavko, s katero želijo opozoriti na zapostavljene pravice bolnikov in nujnost sprememb.

Minister za zdravje pa je do stavke pacientov precej kritičen. Dejal je, da vsaka stavka in vsako pozivanje ljudi na ceste pomeni ekstremizem, pozneje pa je izjavo nekoliko omilil.

Stavko pacientov bomo ob 17 uri prenašali v živo na Topnews.si in YouTube kanalu TopTV.si.

COMMENTS

Wordpress (0)