“Zdravstvo naj prevzame vojska” – Vroča kri med županom Jankovičem in ministrom Bešič Loredanom o tem, kdo je kriv za razpad sistema – TOPNEWS.si

“Zdravstvo naj prevzame vojska” – Vroča kri med županom Jankovičem in ministrom Bešič Loredanom o tem, kdo je kriv za razpad sistema

“Zdravstvo naj prevzame vojska” – Vroča kri  med županom Jankovičem in ministrom Bešič Loredanom o tem, kdo je kriv za razpad sistema

V bežigrajski enoti ZD Ljubljana te dni prihaja do dolgih vrst, v katerih pacienti čakajo na možnost, da se opredelijo pri dveh novih družinskih zdravnicah. Nad dogajanjem je zaskrbljen tudi varuh človekovih pravic Peter Svetina. Medtem se poglablja spor med ministrom Danijelom Bešičem Loredanom in ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem.
Ljudje se vse bolj nostalgično spominjajo časov, ko je pravzaprav vsak večji kraj imel svojo zdravstveno  ambulanto, zdravniki pa so osebno poznali vsakega pacienta in vse njegove težave, ne samo zdravstvene.

“Danes ista slika !! Politika je uničila zdravstvo, ki je bilo pred letom 90 vzorno in so ga posnemali celo v tujini. Škoda je enormna, odgovarjal ne bo nihče od odgovornih. Kakšna beda od države smo ! Kaj bi se s takšnimi politikami zgodilo na Kitajskem? Nepopisna gneča,” je eden od  komentarjev  na družbenih omrežjih. ob pogledu na ljudi, ki so pred zdravstvenim domom Bežigrad čakali na avdienco pri zdravniku.

 

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je zaradi kadrovskih težav v ljubljanskem zdravstvenem domu kritike uperil tudi v župana prestolnice. Slednjega je v sredo celo obtožil, da želi zapreti dve enoti zdravstvenega doma in zemljišči, na katerih stojita, prodati. V oddaji 24ur Zvečer je Bešič Loredan v sredo dejal tudi, da nikoli ne bo sprejel navodil župana Ljubljane, da naj pusti ZD Ljubljana pri miru. “Če v dveh letih iz zdravstvenega doma odide 30 zdravnikov, je za to odgovorno vodstvo, župan in občina, ki je ustanovitelj ZD Ljubljana,” je zatrdil.

 

V posnetku, ki ga je objavil uporabnik Twitterja, lahko slišimo, kako mu eden od čakajočih v ZD Bežigrad županu Jankoviču, ki je obiskal čakajoče,   očita, da bi moral biti sistem v zdravstvenih domovih bolje organiziran. Janković mu na to odvrne: “Samo povejte mi boljši način, pa takoj uredimo.” Pacient pa se ne da. “Imate lepo plačo pa direktorica ima lepo plačo, pa zrihtajte sistem,” zabrusi Jankoviću. “Sem jaz kriv, da sem brez zdravnika?” . “A sem jaz kriv?” se še sliši župana Jankovića.

 

Glede jutranjih vrst čakajočih pred ZD Bežigrad se je danes odzval tudi minister za zdravje Danijel Bešič Loredan. Poudaril je, da bi morali Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) in vsak zdravstveni dom v dobi informatizacije in digitalizacije vendarle najti drugo pot, denimo opredelitev po telefonu. Tako naj bi  se od naslednjega tedna, da bi se izognili čakalnim vrstam,  ljudje naročali  za termin in jim tako ne bi bilo več potrebno čakati v dolgih vrstah.

V javni polemiki je svoj lonec pristavila tudi opozicija , tudi Aleš Primc, ki je v Ljubljani kandidiral proti Zoranu Jankoviču.

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je včeraj v javni predstavitvi odgovora vlade na stavkovne zahteve Fidesa med drugim izpostavil, da ravnanje sindikata pomeni zlorabo pravice do stavke. “Pogajanja vedno pomenijo kompromis, in ne igre, v kateri ena stran dobi vse na račun druge strani in predvsem na račun pacientov,” je dejal. Ministrstvo za zdravje je včeraj  javno razpravo o predlogu nacionalne strategije kakovosti in varnosti v zdravstvu v obdobju od leta 2023 do 2031 podaljšalo do 31. januarja. Rok za pripombe se tako ne izteče že danes, so zapisali na ministrstvu. Svoj predlog zdravstvene reforme oziroma kako preprečiti val stavk napovedanih za prihodnji teden je na nekoliko šaljiv način dal tudi uporabnik tviter profila “norakrava,” ki vidi rešitve v tem, “da zdravstvo prevzame vojska”.

 

Vsaka stavka, vsako pozivanje na ulice ljudi pomeni ekstremizem… imamo najboljšega predsednika vlade kdajkoli v zgodovini, kjer imamo 30 let možnost narediti korenito reformo zdravstva, se res moramo zbirati na ulici in kričati?,” pravi Bešič Loredan.

 

 

V naslednjem tednu se bo minister Bešič Loredan sestal tudi z vodstvom ZZZS in Jankovićem, ob tem pa upa, da bodo našli kompromis. Na vprašanje, ali tudi sam čuti odgovornost za nastale razmere, je odgovoril pritrdilno in zagotovil, da je kot minister ukrepal z vsemi pooblastili, ki jih ima.

Bešič Loredan sicer Jankovića prihodnji teden pričakuje na sestanku, saj naj bi ljubljanski župan nameraval prodati dve enoti ZD Ljubljana, ki sta zgrajeni na dobrih zemljiščih. Na prošnje novinarjev po dodatnih utemeljitvah je Bešič Loredan na  novinarski konferenci včeraj dejal, da so ga na županovo namero o prodaji zemljišč opozorili številni viri. Sam da si sicer želi, da gre za lažne informacije, a da je moral kot minister na slišano opozoriti. “Mislim, da je v domeni občinskega sveta, da zadevo razišče,” je dodal.

Z Mestne občine Ljubljana so v četrtek sporočili, da bo Janković izjave ministra komentiral prihodnji torek na novinarski konferenci, nad izjavami pa da je zgrožen. V zvezi s tem je Bešiču Loredanu poslal dopis in pričakuje odziv.

Ob dogajanju se je oglasil tudi varuh človekovih pravic Svetina, ki je zaskrbljen zaradi stanja, ki je nastalo zaradi pomanjkanja družinskih zdravnikov in je po njegovem mnenju alarmantno. Od odgovornih pričakuje, da začnejo konstruktivno sodelovati v korist bolnikov. Trenutno stanje vidi kot še en primer velikega in sistematičnega kršenja pravic prebivalcev, so zapisali pri varuhu. Nad dogajanjem še posebej v ZD Ljubljana je pretresen. Težko razume, da se v dobi digitalizacije pred zdravstveno ustanovo sredi noči vijejo dolge vrste ljudi, da bi si izbrali osebnega zdravnika.

Pravica do zdravstvenega varstva je po njegovem opozorilu temeljna človekova pravica, ki jo zagotavlja ustava. “To ni nekaj nadstandardnega, ampak najbolj osnovna pravica, ki izhaja iz obveznega zdravstvenega zavarovanja,” je opomnil. Kot je dodal, je država odgovorna za učinkovito izvajanje zdravstvene dejavnosti, vzpostaviti pa mora ustrezno delujočo mrežo zdravstvenih služb na primarni, sekundarni in terciarni ravni.

COMMENTS

Wordpress (0)