(VIDEO) Kdo vse se je, poleg Milana Kučana in Zorana Jankoviča, prišel poslovit od Janeza Zemljariča? – TOPNEWS.si

(VIDEO) Kdo vse se je, poleg Milana Kučana in Zorana Jankoviča, prišel poslovit od Janeza Zemljariča?

(VIDEO) Kdo vse se je, poleg Milana Kučana in Zorana Jankoviča, prišel poslovit od Janeza Zemljariča?

V Ljubljani so danes z vojaškimi častmi pokopali dolgoletnega politika in gospodarstvenika Janeza Zemljariča. Ta je bil v svoji politični karieri v času socialistične Slovenije med drugim predsednik slovenske vlade, še pred tem pa notranji minister in načelnik slovenske Službe državne varnosti (SDV).

Med udeleženci pogreba Janeza Zemljariča je bil tudi nekdanji predsednik države Milan Kučan, prišel je tudi ljubljanski župan Zoran Janković, ter lastnik BTC-ja Jože Mermal.  Med znanimi imeni, ki so prišli na poslednje slovo od Janeza Zemljariča pa  so bili tudi nekdanji minister Borut Miklavič, Zdenko Pavček nekdanji lastnik Viator & Vektor Logistike., nekdanja predsednica uprave Trgalava Nada Klemenčič, Peter Tevž nekdanji direktor Telekoma, Ivan Vitežnik nekdanji generalni direktor Gorenja v Avstriji.

Od nekdanjih politikov je na pogreb prišel  tudi nekdanji predsednik SD-ja  Igor Lukšič ter Franci Gerbec, pravnik slovenske delegacije v Zvezni Skupščini v Beogradu, Davorin Terčon nekdanji poslanec LDS,  od aktualne politične garniture je bila opazna odsotnost predstavnikov aktualne vlade, razen vodje poslanske skupina Svoboda Boruta Sajovica. Od nekdanjih sodelavcev Zemljariča pa je bila opazna prisotnost Draga Isajlovića,  nekdanjega uslužbenca SDV, ki ji je Zemljarič sicer načeloval. Prav tako je prišel nekdanji nekdanji direktor kriminalistične službe Mitja Klavora.

Opozicijska SDS je  sicer izrazila ogorčenje in protest nad sklepom vlade, da se nekdanjega šefa slovenske Službe državne varnosti Janeza Zemljariča pokoplje z vojaškimi častmi. Kot so v SDS zapisali v sporočilu za javnost, gre za “grob napad vlade na pravico do človekovega dostojanstva”.

Ta odločitev vlade je po mnenju SDS v temeljnem nasprotju z duhom slovenske ustave, ki temelji na spoštovanju človekovega dostojanstva, človekovih pravic ter vladavini prava. Nekdanja tajna politična policija, uradno imenovana Služba državne varnosti in v ljudskem žargonu Udba, je bila institucionalizirano nasprotje temeljnih ustavnih vrednot današnje samostojne Slovenije, so dodali.

“Tako slovensko ustavno sodišče kot tudi vrhovno sodišče sta v različnih odločbah delovanje Udbe formalno prepoznala kot zločinsko,” so zapisali. Sklep vlade tako po njihovem mnenju v jedru krši temeljne pravice do človekovega dostojanstva in predstavlja “posmeh trpljenju številnih žrtev zločinskega delovanja Udbe”.

“Zloraba vojaških časti za poveličevanje šefa zločinske organizacije je nenazadnje tudi žalitev za Slovensko vojsko, ki je nastala na temelju odpora zoper represivni jugoslovanski režim, katerega sestavni del je bila desetletja tudi Služba državne varnosti oziroma Udba,” so še dodali.

Predsednik Zbora za republiko France Cukjati pa je v pisni izjavi pogreb Zemljariča z vojaškimi častmi označil za “veliko sramoto za Slovenijo”. Vlada, ki pogrebu take osebe dodeljuje vojaške časti, po njegovem mnenju izkazuje svojo privrženost nekdanjemu totalitarnemu režimu in ponižujoče ignorantski odnos do vseh, ki so v totalitarnem režimu trpeli ali bili celo ob življenje.

V Ljubljani so namreč danes z vojaškimi častmi pokopali politika, pravnika in gospodarstvenika Janeza Zemljariča. Zemljarič je bil v začetku 80. let predsednik slovenske vlade, zatem pa pet let podpredsednik jugoslovanske zvezne vlade. Bil je tudi notranji minister in direktor Službe državne varnosti. Umrl je 30. decembra na svoj 94. rojstni dan.

 

COMMENTS

Wordpress (0)