(V ŽIVO) Se Nika Kovač umika z mesta direktorice Inštituta 8. marec? “Ne, ne, prvič slišim, ostajam kjer sem” – Inštitut 8. marec v zbiraje podpisov pod peticijo za dvig plač pomočnic vzgojiteljic – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Se Nika Kovač umika z mesta direktorice Inštituta 8. marec? “Ne, ne, prvič slišim, ostajam kjer sem” – Inštitut 8. marec v zbiraje podpisov pod peticijo za dvig plač pomočnic vzgojiteljic

(V ŽIVO) Se Nika Kovač umika z mesta direktorice Inštituta 8. marec?  “Ne, ne, prvič slišim, ostajam kjer sem” –  Inštitut 8. marec v  zbiraje podpisov pod peticijo za dvig plač pomočnic vzgojiteljic

Nedopustno je, da mnogi ljudje, ki opravljajo poklice v javnem sektorju, ne dosegajo minimalne plače, menijo članice programskega odbora Inštituta 8. marec. Na današnji tiskovni konferenci so opozorile na prenizke plače pomočnic vzgojiteljic. V inštitutu so danes tudi začeli zbirati podpise pod peticijo za dvig plač pomočnic vzgojiteljic.

Po mnenju Mojce Lukan iz programskega odbora inštituta so pomočnice vzgojiteljic ene od ključnih oseb pri vzgoji otrok. “Z otroki so v jutranjem varstvu, popoldanskih čakanjih na zadnjega starša, so zamenjava za čistilke, ko te zbolijo, so prva pomoč pri poškodbah, so opazovalke, pravljičarke, glasbenice, športnice, znanstvenice in naročje za crkljanje. Pričevanja kažejo, da prevzemajo tudi naloge vzgojiteljic, ko so te bolniško ali drugače odsotne,” je pojasnila.

V Inštitutu 8. marec poudarjajo, da je s plačo, nižjo od minimalne, težko plačati položnice, dobiti kredit in živeti dostojno življenje. Kot je opomnila Maja Koražija z inštituta, je povprečna plača pomočnice vzgojiteljice s srednješolsko izobrazbo za več kot 20 odstotkov nižja kot povprečna plača zaposlenih z enako stopnjo izobrazbe v javnem sektorju in za skoraj 50 odstotkov nižja od tiste, ki jo prejema vojak s srednješolsko izobrazbo. “Številne so zato prisiljene ob popoldnevih opravljati dodatna dela, veliko jih poklic tudi zapušča, kar pa ogroža kakovost in dostopnost javnega sistema vzgoje in izobraževanja,” je opozorila.

Tanja Matijašević, ki je tudi sama desetletje opravljala delo pomočnice vzgojiteljice, je opozorila, da poseganje po dodatnih delih pomočnic vzgojiteljic vodi tudi do izgorelosti. Po njenem mnenju so nujne spremembe. “Zadnji čas je, da se poklic ovrednoti in da se ga tudi ustrezno plača,” je dejala.

Ob tem pa v Inštitutu 8. marec poudarjajo, da nizke plače niso problem le pri pomočnicah vzgojiteljic, temveč pri številnih, zaposlenih v javnem sektorju. Pojasnili so, da več kot 22 tisoč delavk in delavcev v javnem sektorju prejema dodatek do minimalne plače.

“Nesprejemljivo je, da delavke in delavci, ki skrbijo za naše otroke, opravljajo skrbstvo starejših, kuharice, hišniki in drugi podporni delavci iz plačne skupine J prejemajo plače, nižje od minimalne. Nesprejemljivo je, da imamo v Sloveniji zakonodajo, ki omogoča, da delaš polni delovni čas, v pogodbi o zaposlitvi pa je zapisana plača, ki je nižja od minimalne,” je dejala Petra Meterc.

V Inštitutu 8. marec so danes zjutraj začeli zbirati podpise pod peticijo Za dvig plač pomočnic vzgojiteljic! Nihče ne sme imeti plače, nižje od minimalne. V prvi uri so zbrali že več kot 1150 podpisov. “Pomočnicam vzgojiteljic želimo pokazati, da niso same. Pravično se nam zdi, da bi bila njihova plača primerljiva s plačami posameznikov in posameznic v javnem sektorju, ki opravljajo enako zahtevne naloge in imajo primerljivo stopnjo izobrazbe,” je poudarila direktorica inštituta Nika Kovač.

Na problem prenizkih plač bodo pomočniki in pomočnice vzgojiteljic opozorili tudi na protestnem shodu, ki ga sindikat Sviz pripravlja 14. januarja v Ljubljani.

 

Tiskovna konferenca, ki je  potekala na Trgu republike ob 10 uri je bil tudi priložnost, da preverimo neuradne informacije, da Nika Kovač razmišlja o tem, da bi se umaknila z mesta direktorice Inštituta 8. marec. Nika Kovač je zanikala govorice o morebitnem umiku iz vrha Inštituta 8. marec. “Ne,ne, prvič slišim. Res pa je, da smo bili zelo utrujeni, da smo počivali. Zdaj se vračamo, jaz pa ostajam kjer sem”.

Nika Kovač je skupaj s Simonom Maljevcem, ki je sicer uradni ustanovitelj Inštituta 8. marec, najprej koordinirala kampanjo Čas je ZA. Ob ustanovitvi je direktorica Inštituta postala Nika Kovač. Kot poslanstvo Inštituta je ob ustanovitvi je Nika Kovač opredelila  “boj za pravičnejšo in enakopravnejšo družbo”. Po tem, ko je s somišljeniki je ustanovila Inštitut 8. marec,je sodelovala v številnih kampanjah, nazadnje v referendumski kampanji 3 krat ZA.

Bila je članica stranke Iniciativa za demokratični socializem. Koordinirala je kampanjo nasprotnikov zakona na referendumu o vodi. Z drugimi nevladnimi organizacijami so se povezali v Gibanje za pitno vodo. Koordinatorica kampanje nasprotnikov zakona je bila direktorica Inštituta 8.marec Nika Kovač. Njena vloga koordinatorice kampanje je bil glavni razlog, da je postala Mladinina osebnost leta in Slovenka leta. Revija Reporter jo je uvrstila med 100 najvplivnejših Slovencev.  Nominirana je bila tudi za Delovo osebnost leta. Po izboru francoske vlade je bila izbrana za eno izmed Evropejk leta.

V Inštitutu 8. marec so 10. januarja 2022 predstavili predlog zakona, s katerim naj bi odpravili škodljive ukrepe oblasti.Podpise so začeli zbirati 30. marca 2022.Potrebnih 5.000 podpisov (s čimer bi dosegli, da ga državni zbor mora obravnavati) so po lastnih navedbah zbrali že prvi dan, kot cilj pa so si zadali vsaj 60.000 podpisov. Podpise za zakon med drugim zbirali pred upravnimi enotami. Vlada Roberta Goloba je omenjeni zakon sprejela v prvem paketu zakonodajnih predlogov.

V času pred državnozborskimi volitvami leta 2022 je Inštitut izvajal akcijo Gremo volit, ki je bila hkrati namenjena za zbiranje podpisov za Zakon za odpravo škodljivih ukrepov vlade in za spodbujanje državljanov k udeležbi na prihajajočih državnozborskih volitvah.[ Pri pripravi kampanje je po navedbah Inštituta prisostvoval tudi Arun Chaudhary, ki je služil kot uradni videografer predsednika ZDA Baracka Obame in kot kreativni direktor in uradni fotograf predsedniške kampanje Bernija Sandersa. Nika Kovač je bila na podlagi kampanje Gremo volit izbrana, da je maja 2022 v okviru dogodka Obamove fundacije bivšemu predsedniku ZDA Baraku Obami osebno predstavila svoje dejavnosti v zadnjem letu. V študijskem letu 2021/2022 pa je bila povabljena k programu Obama Scholars, ki ga financira fundacija Baracka Obame.

COMMENTS

Wordpress (0)