Nataša Pirc Musar, ob pogrebu papeža Benedikta XVI, na sprejemu pri papežu Frančišku – V Vatikanu je Pirc Musarjevo spremljal mož Aleš Musar – TOPNEWS.si

Nataša Pirc Musar, ob pogrebu papeža Benedikta XVI, na sprejemu pri papežu Frančišku – V Vatikanu je Pirc Musarjevo spremljal mož Aleš Musar

Nataša Pirc Musar, ob pogrebu papeža Benedikta XVI, na sprejemu pri papežu Frančišku – V Vatikanu je Pirc  Musarjevo spremljal mož Aleš Musar

Verniki, cerkveni dostojanstveniki in državniki so se danes v Vatikanu poslovili od zaslužnega papeža Benedikta XVI. Pogrebne slovesnosti je prvič v zgodovini vodil naslednik umrlega papeža, sedanji papež Frančišek. Po maši na trgu svetega Petra, kjer se je zbralo 50.000 ljudi, so Benedikta XVI. pokopali v kripti vatikanske bazilike. Voditelje držav je sprejel tudi papež Frančišek , med drugim tudi slovensko predsednico Natašo Pirc Musar, ki je bila tako na prvi avdienci pri papežu.

“Danes sem se v Vatikanu v imenu Slovenije poslovila od zaslužnega papeža Benedikta XVI. Z njegovo smrtjo je svet izgubil pomembnega misleca in teologa, ki je bil predan dialogu različno mislečih, različnih verstev in kultur. Slovenija ceni predanost Benedikta XVI. pri spodbujanju dostojanstva do sočloveka, solidarnosti in sočutja do revnih in ranljivih in vseh, ki so potrebni pomoči. Papež Benedikt je gojil naklonjenost do Slovenije in do slovenske katoliške cerkve. V njegovem času so bile ustanovljene tri nove škofije (Novo mesto, Celje in Murska Sobota),” je na svojem Zwitter profilu zapisala predsednica Nataša Pirc Musar, ki se je, kot je povedala v izjavi za Odmeve+ pogreba udeležila na lastno pobudo. Na pogrebu je Musarjevo spremljal mož Aleš Musar.

Pogreb zaslužnega papeža, ki je umrl na silvestrovo v 96. letu starosti, je bil na željo pokojnika slovesen, a preprost. Kljub temu je bil brez primere, saj ga je prvič v zgodovini vodil naslednik umrlega papeža, sedanji papež Frančišek. Ta se je svojemu predhodniku poklonil in se mu zahvalil za njegovo znanje in predanost.

“Benedikt, zvesti ženinov prijatelj, naj bo tvoje veselje popolno, ko boš dokončno in za vedno poslušal njegov glas,” pa je dejal ob koncu homilije. Papež Frančišek je zaradi težav s koleni na vatikanski trg prispel na invalidskem vozičku.

Ob njem je mašo vodil kardinal Giovanni Battista Re, ob oltarju pa so bili tudi nadškof Georg Gänswein, dolgoletni osebni tajnik papeža Benedikta XVI., ter redovnice, ki so do konca skrbele zanj.

Maše na vatikanskem trgu svetega Petra se je po ocenah Svetega sedeža udeležilo okoli 50.000 ljudi. Med njimi so bili številni predstavniki kraljevih družin in tuji državniki. Iz Nemčije, domovine pokojnega papeža, so prišli Frank-Walter Steinmeier, kancler Olaf Scholz in bavarski ministrski predsednik Markus Söder, v italijanski delegaciji pa sta bila predsednik države Sergio Mattarella in premierka Giorgia Meloni. Na pogreb sta prišla tudi belgijski kralj Filip in žena nekdanjega španskega kralja Juana Carlosa, Sofia.

Navzočih je bilo tudi 3700 duhovnikov, 300 škofov, 130 kardinalov, med njimi tudi kardinal Franc Rode, in okoli tisoč novinarjev z vsega sveta. Zbralo se je tudi več deset tisoč vernikov, med njimi številni iz papeževe rodne Bavarske.

Iz Slovenije so se pogreba udeležili predsednica republike Nataša Pirc Musar, slovenski veleposlanik pri Svetem sedežu Jakob Štunf ter ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore.

Predsednica republike je po pogrebnih slovesnostih poudarila, da Slovenija ceni predanost Benedikta XVI. pri spodbujanju dostojanstva do sočloveka, solidarnosti in sočutja do revnih in ranljivih. Izpostavila je, da je svet z njegovo smrtjo izgubil misleca in vplivnega teologa, ki je bil predan dialogu različno mislečih in različnih verstev ter kultur. Omenila je še, da je papež Benedikt XVI. kot nekdanji nadškof v Münchnu in Freisingu gojil naklonjenost do Slovenije in do slovenske katoliške cerkve. V času njegovega pontifikata so bile namreč ustanovljene tri nove škofije – v Celju, Novem mestu in Murski Soboti.

Krsto iz cipresovega lesa, v kateri je pokojni papež, so pred pogrebnimi slovesnostmi prinesli na trg svetega Petra iz vatikanske bazilike. Tam se je od Benedikta XVI. po podatkih Vatikana od ponedeljka do srede zvečer poslovilo okoli 200.000 vernikov.

Po maši so krsto prenesli nazaj v baziliko svetega Petra, pogrebne slovesnosti pa s tem zaprli za javnost. V baziliki naj bi krsto iz cipresovega lesa, v katero so v sredo zvečer priložili spominske kovance in medalje iz obdobja njegovega pontifikata, Benediktove palije in v kovinskem valju še besedilo z opisom njegovega obdobja papeževanja, položili v dodatno krsto iz cinka, to pa še v dodatno iz hrastovega lesa.

Zaslužnega papeža so v skladu z njegovo željo pokopali v kripti bazilike svetega Petra, v tamkajšnji nekdanji grobnici Janeza Pavla II., katerega posmrtne ostanke so ob njegovi beatifikaciji leta 2011 prenesli v zgornji del bazilike, so sporočili s Svetega sedeža. Ob pokopu v kripti naj bi bilo navzočih le nekaj visokih cerkvenih dostojanstvenikov.

Pred začetkom pogrebnih slovesnosti je neka bavarska redovnica na trgu svetega Petra razgrnila transparent z napisom Santo subito (Takoj svetnik), pozive k razglasitvi Benedikta XVI. za svetnika pa je bilo slišati tudi po maši. Ob pogrebu so veljali strogi varnostni ukrepi. Med drugim je bil zaprt zračni prostor nad Vatikanom, za varnost je skrbelo več kot 1000 rimskih policistov.

Nemec Joseph Ratzinger je bil za papeža izvoljen 19. aprila 2005, na položaju je nasledil Janeza Pavla II. Osmi Nemec na čelu katoliške cerkve in drugi v skoraj 500 letih, ki ni bil Italijan, je izbral ime Benedikt v čast svetemu Benediktu, začetniku zahodnega meništva iz 5. stoletja. Zaradi šibkega zdravja je odstopil 28. februarja 2013 kot prvi papež po več kot 600 letih, s tem pa odprl pot za izvolitev svojega naslednika, papeža Frančiška.

Od svojega odstopa je živel v relativni osami v vatikanskem samostanu, Cerkev pa je vodil Frančišek. Že več mesecev je bilo znano, da je Benedikt XVI. fizično šibak in da komaj govori, njegovo zdravje pa se je močno poslabšalo prejšnji teden.

COMMENTS

Wordpress (0)