(V ŽIVO) Na ljubljanskih Žalah zadnje slovo od Janeza Zemljariča z vojaškimi častmi – Janša: “Sklep vlade RS o časteh za šefa Udbe izkazuje pristen odnos oblastnikov do spoštovanja človekovih pravic, vladavine prava in slovenstva” – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Na ljubljanskih Žalah zadnje slovo od Janeza Zemljariča z vojaškimi častmi – Janša: “Sklep vlade RS o časteh za šefa Udbe izkazuje pristen odnos oblastnikov do spoštovanja človekovih pravic, vladavine prava in slovenstva”

(V ŽIVO) Na ljubljanskih Žalah zadnje slovo od Janeza Zemljariča z vojaškimi častmi – Janša: “Sklep vlade RS o časteh za šefa Udbe izkazuje pristen odnos oblastnikov do spoštovanja človekovih pravic, vladavine prava in slovenstva”

Vlada se je na včerajšnji seji odločila, da bo preminuli Janez Zemljarič danes pokopan z vojaškimi častmi. Uradni predlog je dal Marjan Šiftar, nekdanji šef kabineta prvega predsednika republike Milana Kučana, ki je bil pred tem republiški sekretar za informiranje od leta 1982 do 1990. Pogreb pokojnika bo organiziran v skladu s pravili službe v Slovenski vojski, so še zapisali.

V obrazložitvi predloga so Šiftar in drugi pobudniki, članice in člani izvršnega sveta med leti 1980 in 1984 zapisali: »Janez Zemljarič je bil nekdanji predsednik Izvršnega sveta SRS (1980-1984), ki je ob uspešnem opravljanju številnih odgovornih dolžnosti v političnem in javnem življenju, zavzemanju za gospodarski in vsesplošni razvoj ter dobrobit Slovenije operativno vodil velike projekte trajnega nacionalnega pomena: organizacijo gradnje Cankarjevega doma, gradnjo Kliničnega centra, ljubljanske obvoznice, Hale Tivoli, začetek gradnje avtocestnega križa ter spodbujanje izvoznega gospodarstva na svetovne trge.«

Rodil se je 30. decembra 1928 v Bukovcih pri Ptuju, diplomiral je na pravni fakulteti leta 1961, kasneje pa je imel številne politične, družbene in gospodarske funkcije. V zadnjih 50 letih je bil eden od najbolj vplivnih ljudi v Sloveniji.

Vlada je objavila tudi osmrtnico v Delu, v kateri je zapisala: »Ohranili ga bomo v trajnem spominu.« Dodala je še, da je bil Zemljarič v letih 1978 do 1980 republiški sekretar za notranje zadeve, od leta 1980 do 1984 pa predsednik izvršnega sveta skupščine SRS, kot se je takrat imenovala vlada. Da je bil pred tem načelnik tajne politične policije SDV ni omenila.

https://twitter.com/JJansaSDS/status/1611000129359675393

Člani in članice Izvršnega sveta Slovenije v osemdesetih letih pa so v osmrtnici zapisali: »Našo ‘tovarišijo'(E. Kocbek) je zapustil njen nepogrešljivi član, tovariš in prijatelj, več let prvimi med enakimi Janez Zemljarič, predsednik Izvršnega sveta Slovenije.« Dodali so še: »Ostajaš med nami, v našem spominu, dragi in spoštovani tovariš Janez!«

Osmrtnico v Delu je naročil tudi  župan mestne občine Ljubljana Zoran Jankovič. “Njegov prispevek skupnosti ostaja z nami” so zapisali o politiku pravniku in gospodarstveniku Janezu Zemljariču.

Pogrebna slovesnost  bo potekala  na ljubljanskih Žalah danes opoldne. Pogrebno slovesnost bomo prenašali na Topnews.si in YouTube kanalu TopTV.si.

COMMENTS

Wordpress (0)