Putin za pravoslavni božič odredil 36-urno prekinitev ognja v Ukrajini – Uradni Kijev za zdaj poziv k božičnemu premirju zavrača – TOPNEWS.si

Putin za pravoslavni božič odredil 36-urno prekinitev ognja v Ukrajini – Uradni Kijev za zdaj poziv k božičnemu premirju zavrača

Putin za pravoslavni božič odredil 36-urno prekinitev ognja v Ukrajini –  Uradni Kijev za zdaj poziv k  božičnemu premirju zavrača

Ruski predsednik Vladimir Putin je za predvečer pravoslavnega božiča in božični dan, torej za 6. in 7. januar, obrambnemu ministru odredil prekinitev ognja v Ukrajini, so sporočili iz Kremlja. Ta naj bi trajala od 12. ure v petek do polnoči prihodnjega dne. K prekinitvi spopadov je pred tem pozval vodja ruske pravoslavne cerkve, patriarh Kiril.

“Glede na poziv njegove svetosti, patriarha Kirila odrejam ministru za obrambo Ruske federacije, naj uvede prekinitev ognja vzdolž celotne bojne linije v Ukrajini od 12. ure 6. januarja do 24. ure 7. januarja letos,” je po poročanju ruske tiskovne agencije Tass besede Putina navedla tiskovna služba Kremlja.

“Glede na to, da na območjih spopadov živi veliko število pravoslavcev, pozivamo ukrajinsko stran, naj razglasi prekinitev ognja in jim omogoči udeležbo pri bogoslužju na božični večer, pa tudi na božični dan,” so še dodali v izjavi.

To je prvič, da je Rusija uvedla popolno prekinitev ognja v Ukrajini od začetka ofenzive februarja lani. Pred tem je Putina k enostranski prekinitvi ognja med pravoslavnim božičem danes pozval tudi turški predsednik Recep Tayyip Erdogan, ki se je nato kasneje po telefonu pogovarjal še z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim.

Do te poteze je prišlo le nekaj dni po tem, ko je bilo v ukrajinskem napadu na začasno vojašnico v okupiranem ukrajinskem mestu Makiivka ubitih veliko število ruskih vojakov Rusko obrambno ministrstvo je število smrtnih žrtev ocenilo na 89, kar je največja posamična izguba življenj, ki jo je Moskva priznala od začetka vojne.

Sorodniki mrtvih, pa tudi nekateri politiki in komentatorji so izrazili jezo nad tem, kar se je zgodilo v Makijevki, in krivili nesposobne vojaške uradnike. Incident se je zgodil na silvestrovo – najpomembnejši praznik v ruskem koledarju.

Putin je prosil Ukrajino, naj mu odgovori, a je Kijev prošnjo  za prekinitev ognja hitro zavrnil. V svojem nočnem video nagovoru je predsednik Zelenski dejal, da želi Rusija uporabiti premirje kot krinko za zaustavitev ukrajinskega napredovanja v regiji vzhodnega Donbasa in pripeljati več ljudi in opreme. “Kaj jim bo to dalo? Le še eno povečanje njihove skupne izgube,” je dodal.

 Rusija mora zapustiti zasedena ozemlja, le tako bo lahko sklenila “začasno prekinitev ognja”, je izjavil svetovalec ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak. Ob tem je poziv ruskega predsednika Vladimirja Putina, ki je danes ruskim silam odredil 36-urno enostransko prekinitev ognja v Ukrajini med pravoslavnim božičem, označil za hinavščino.

“Prvič. Ukrajina ne napada tujega ozemlja in ne ubija civilistov, kot to počne Rusija. Ukrajina na svojem ozemlju uničuje le pripadnike okupacijske vojske …,” je na Twitterju zapisal Podoljak. “Drugič. Rusija mora zapustiti zasedena ozemlja – le tako bo lahko imela ‘začasno prekinitev ognja’. Hinavščino obdržite zase,” je dodal.

Kasneje je odločitev ruskega predsednika označil za “propagandno gesto”, s katero želi Moskva pod pretvezo, da gre za “humanistično gesto”, spodbuditi pritisk evropskih držav na Ukrajino ter pridobiti čas za prerazporeditev sil in utrditev položajev, poroča britanski BBC.

Podoljak se je pred tem odzval tudi na besede vodje ruske pravoslavne cerkve, patriarha Kirila, ki je pred odločitvijo Putina pozval k prekinitvi ognja. Zapisal je, da ruska pravoslavna cerkev ni avtoriteta za svetovno pravoslavje in da deluje kot “vojni propagandist”.

“Ruska pravoslavna cerkev je pozvala h genocidu nad Ukrajinci, spodbujala množične umore in vztraja pri še večji militarizaciji Rusije. Zato je njena izjava o ‘božičnem premirju’ cinična past in element propagande,” je ocenil.

Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba je dejal, da je Moskva večkrat ignorirala mirovne predloge predsednika Zelenskega. Opozoril je na rusko obstreljevanje Hersona na božični večer in napade na silvestrovo kot na dokaz nezmožnosti Moskve, da prekine sovražnosti med verskimi prazniki. Ameriški predsednik Joe Biden meni, da je  Putin preprosto “skušal najti nekaj kisika”.

COMMENTS

Wordpress (0)