(V ŽIVO) Novinarska konferenca Glasu ljudstva pred torkovo stavko pacientk in pacientov na Trgu republike – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Novinarska konferenca Glasu ljudstva pred torkovo stavko pacientk in pacientov na Trgu republike

(V ŽIVO) Novinarska konferenca Glasu ljudstva pred torkovo stavko pacientk in pacientov na Trgu republike

Civilna iniciativa Glas ljudstva je ministrstvu za zdravje danes predala stavkovne zahteve bolnikov. Med drugim zahtevajo dostop do družinskega zdravnika za vse, ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in ustavitev odtekanja javnega denarja k zasebnikom. Organizirali bodo tudi stavko bolnikov, ki jo napovedujejo za 10. januar.

Predstavniki iniciative so  danes na tiskovni  konferenci večkrat poudarili, da ne stavkajo proti zdravnikom ali aktualni vladi, niti ne v podporo opoziciji, saj ima slednja v svojem programu zapisano privatizacijo zdravstva. Gre za stavko pacientov, ki zahtevajo sistemske spremembe, zato da ustavijo rušenje javnega zdravstva, poudarjajo. So pa ob tem spomnili, da je politika pred volitvami obljubljala hitro ukrepanje na področju zdravstva.

“Stavka ni uperjena proti zdravnikom, ki vztrajajo v okviru javnega zdravstvenega sistema. Stavka tudi ne ruši vlado. To je stavka za obnovo javnega zdravstva; stavka pacientk in pacientov, kot tudi zdravnikov in vseh zdravstvenih delavcev, ki še vztrajajo v javnem zdravstvenem sistemu. Zato bomo danes k udeležbi povabili tudi vse zdravstvene delavke in delavce. Predstavili bomo tudi nabor konkretnih ukrepov, ki smo jih uskladili s stroko, ter Ministrstvo za zdravje pozvali, naj se do njih nemudoma opredeli oz. jih začne izvajati,” so zapisali v sporočilu pred današnjo tiskovno konferenco.

Med njihovimi zahtevami so tudi prenehanje spodbujanja sočasnega dela zdravnikov v javnem in zasebnem sektorju ter ukinitev komercialnih zavarovanj, ki po njihovih navedbah omogočajo preskakovanje čakalnih vrst.

“Vsi se zavedamo, da je situacija v slovenskem zdravstvu katastrofalna in da se slabša vsak dan, vsaj 130.000 ljudi je brez izbranega osebnega zdravnika,” je dejal predstavnik iniciative Glas ljudstva Jaša Jenull. Vsak dan svojega zdravnika še dodatno izgubi približno 60 ljudi, kar lahko v prihodnjih letih pomeni, da bo brez osebnega zdravnika 350.000 ljudi, že zdaj pa zaradi tega nastajajo dolge čakalne vrste na urgencah, je izpostavil.

Dodal je tudi preskakovanje čakalnih vrst s posebnimi zavarovanji in grajenje stanovanjskih sosesk z denarjem koncesionarjev, v katerih ponujajo tudi zdravstveno nego. “Vse to so simptomi nekega sistema, ki v svoji osnovi ne deluje tako, kot bi moral, ne deluje v interesu pacientov, ampak trenutno deluje predvsem v interesu interesnih skupin, ki ustvarjajo dobičke,” je dejal.

 

Najbolj urgentno je zagotoviti dostop do osebnih zdravnikov, je izpostavil nekdanji zdravstveni minister Dušan Keber. “Vendar pa pri tem opozarjamo, da ‘posebne ambulante za paciente brez zdravnika’ niso prava rešitev in jim nasprotujemo,” je dejal. Iniciativa je v sodelovanju s stroko pripravila nabor ukrepov, ki bi lahko hitreje in bolj celostno naslovili “problem izbrisanih pacientov”, dodaja. “Zgolj partikularno saniranje simptomov brez naslavljanja sistemskih napak in konfliktov interesov bo samo pospešilo razpad zdravstvenega sistema,” je dejal.

Prva stavka bolnikov v zgodovini Slovenije bo potekala na delovnih mestih, pred zdravstvenimi domovi v različnih krajih po Sloveniji, ob 17. uri pa se bodo zbrali tudi na Trgu republike v Ljubljani. Simbol stavke sta prekrižana obliža na srčni strani. Vabijo tudi vse zdravstvene delavce, da si ju na dan stavke nadenejo v podporo. Da stavkajo tudi v podporo zdravnikom, ki trenutni javni sistem še držijo skupaj, je izpostavila Tea Jarc.

Prek stavke bodo poskušali pacientom in pacientkam brez osebnega zdravnika skupaj s Pravno mrežo za varstvo demokracije nuditi pravno pomoč, pripravljajo tudi tožbo.

Po ocenah predsednice Zdravniške zbornice Slovenije Bojana Beović je prav, da ljudje povedo, kaj si želijo in kje vidijo probleme, “seveda pa navadno stavke niso način, na katerega se stvari dokončno rešijo”. “Treba bo sesti za isto mizo in v dialogu najti konkretno rešitev,” meni.

Tako zdravniška stavka, ki jo sindikat Fides napoveduje za prihodnji teden, kot stavka bolnikov sta po njenih besedah namenjeni izboljšanju zdravstvenega sistema v Sloveniji. Tako ne gre “za dva dogodka, ki si nasprotujeta, nasprotno, v zdravniškem žargonu bi rekli, da gre za dva sinergistična dogodka, ki si bosta eden drugemu pomagala, da najdemo nadaljnje rešitve,” je dejala v izjavi za medije ob podpisu sporazuma o sodelovanju med zdravniško zbornico in Zvezo organizacij pacientov Slovenije.

Minister za zdravje Bešič Loredan pa je na novinarski konferenci ob robu srečanja s predstavniki estonskega zavoda za zdravstveno zavarovanje dejal, da je civilna iniciativa po njegovih informacijah na ministrstvu pustila seznam zahtev. Kot je napovedal, bodo proučili te zahteve kot tudi zahteve zdravniškega sindikata Fides in v petek podali “jasne odgovore”.

Ob tem je spomnil na shod za javno zdravstvo, ki ga je iniciativa zdravnikov, ki jo je vodil skupaj z zdravnikom Erikom Brecljem, organizirala junija 2013 v Ljubljani. “Še danes trdim, da je bila to edina neodvisna civilna iniciativa, kjer nihče od organizatorjev ni nikoli imel nobene pogodbe s komerkoli. Od takrat dalje se ni zgodilo nič kaj takega,” je dejal.

Novinarsko konferenco, ki se bo začela ob 11.uri  smo prenašali v živo na Topnew.si in You Tube kanalu TopTV.si:

COMMENTS

Wordpress (0)