(VIDEO) Po Danilu Türku, letos častna gostja novoletnega koncerta dunajskih filharmonikov tudi Urška Klakočar Zupančič – TOPNEWS.si

(VIDEO) Po Danilu Türku, letos častna gostja novoletnega koncerta dunajskih filharmonikov tudi Urška Klakočar Zupančič

(VIDEO) Po Danilu Türku, letos častna gostja novoletnega koncerta dunajskih filharmonikov tudi Urška Klakočar Zupančič

Novoletni koncert dunajskih filharmonikov je vsakoletni koncert klasične glasbe orkestra Dunajske filharmonije. Poteka na dan novega leta dopoldne v Zlati dvorani Musikvereina na Dunaju. Izvajajo skladbe dinastije Strauss in njihovih sodobnikov. Na koncertu leta 2012 je bil častni gost bivši predsednik Republike Slovenije Danilo Türk, leta 2023 pa predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič.
Koncerta se je  tako na povabilo predsednika avstrijskega parlamenta Wolfganga Sobotke udeležila predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič.

Ker gre za dokaj prestižni dogodek so udeležbo Urške Klakočar Zupančič so  na tvitosferi zadevi dali domači slovenski pridih. in udeležbo Urške Klakočar Zupančič , ki med drugim odlično igra klavir povezali z njenim intervjujem za portal Siol.

Urška Klakočar Zupančič je v novoletnem intervjuju namreč izrazila upanje , da bodo Joc Pečečnik in njemu podobni začeli razmišljati manj kapitalistično  Na Pečečnikov  očitek, da bi morala premier Robert Golob in vlada razmišljati manj socialistično, je odgovorila: “Podjetništvo in gospodarstvo sta izjemno pomembna, ampak v tem okviru so najpomembnejši ljudje. Najprej je treba poskrbeti za njihovo socialno varnost. Delo ni več le produkcijsko sredstvo, s katerim podjetniki in gospodarstveniki ustvarjajo dobiček, delo so ljudje z vsemi svojimi težavami, tesnobo, družinskimi težavami in podobno. Upam, da bodo gospod Joc Pečečnik in njemu podobni začeli razmišljati malo manj kapitalistično.“

Prvi koncert  na Dunaju so sicer izpeljali 31. decembra 1939 kot dobrodelni koncert na pobudo Hitlerjeve NSDAP, kot zbiranje kurilnih sredstev za osiromašene. Na novega leta dan je bil koncert prvič izveden dve leti kasneje. Oba koncerta je vodil Clemens Krauss. Najdaljši staž med dirigenti je s 25 koncerti postavil avstrijski dirigent Willi Boskovsky, ki ga je po odstopu za šest let zamenjal ameriški dirigent Lorin Maazel. Čez nekaj let so se odločili, da bodo vodenje orkestra na koncertu vsako leto predali drugemu dirigentu.

Novoletni koncert leta 2021 so zaradi ukrepov preprečevanja širjenja novega koronavirusa prvič v zgodovini izvedli brez navzočnosti publike v dvorani. No letos je bilo drugače.

 

 

Člana Dunajskih filharmonikov sta iz Slovenije violinistka Petra Kovačič in kontrabasist Iztok Hrastnik. Hrastnik je bil leta 2014 prvi slovenski glasbenik, ki se je pridružil Dunajskim filharmonikom.

Petra Kovačič se je Dunajski filharmoniji pridružila leta 2019, pred tem je tri leta igrala v orkestru Dunajske državne opere. O letošnjem programu novoletnega koncerta je povedala, da je vsekakor izziv za orkester, ki hkrati prinaša dodatno motivacijo za koncentracijo in učinkovito delo na vajah. Sama je morala iz zdravstvenih razlogov odpovedati sodelovanje pri tem projektu.

COMMENTS

Wordpress (0)