Joc Pečečnik :”Mi podjetniki se težko borimo proti masi ljudi, ki je glasovala na referendumih” – “A se on sploh zaveda, kaj je izjavil,” se sprašuje tvitosfera, , ki Pečečnikovo izjavo uvršča med ponarodele v stilu Zmaga Jelinčiča: “Narod je glup” – TOPNEWS.si

Joc Pečečnik :”Mi podjetniki se težko borimo proti masi ljudi, ki je glasovala na referendumih” – “A se on sploh zaveda, kaj je izjavil,” se sprašuje tvitosfera, , ki Pečečnikovo izjavo uvršča med ponarodele v stilu Zmaga Jelinčiča: “Narod je glup”

Joc Pečečnik :”Mi podjetniki se težko borimo proti masi ljudi, ki je glasovala na referendumih” – “A se on sploh zaveda, kaj je izjavil,” se sprašuje tvitosfera, , ki Pečečnikovo izjavo uvršča med ponarodele v stilu Zmaga Jelinčiča: “Narod je glup”

Več gospodarskih in kmetijskih organizacij je včeraj  poslanske skupine pozvalo k vložitvi zahteve za presojo ustavnosti novele zakona o dohodnini, ki se bo začela uporabljati s 1. januarjem. Kot trdijo, novela v časih negotovih gospodarskih razmer in rastoče inflacije prinaša nerazumno ostro davčno politiko do delovno aktivnih.

Pod poziv so se podpisali predstavniki 13 organizacij, to so Klub slovenskih podjetnikov, ki ga vodi Joc Pečenik.  Pečečnik je minuli teden zasedel medijski prostor potem, ko je Borutu Pahorju dal v dar  zlati ključ za dostop do prostorov in storitev kluba v Ljubljani. Kot je dejal Pečečnik, se je s tem nekdanjemu predsedniku zahvalil za njegovo naklonjenost podjetnikom v času dveh predsedniških mandatov.

Glede poslovnih obetov za prihodnje leto Pečečnik pa Pečečnik ni optimističen. “Pričakujem katastrofalno leto. Veseli me sicer, da se padec gospodarske aktivnosti Sloveniji dogaja bistveno počasneje,” je dejal. Kot glavno težavo je izpostavil ohlajanje naročil po njihovi izjemni rasti ob umirjanju epidemije covida-19.

Od vlade zato pričakuje, da bo odnos do podjetnikov kot do “molznih krav” zamenjala z učinkovitimi ukrepi za pomoč gospodarstvu. “Če bodo podjetja v še večjih težavah, bo namreč kriza res pokazala svoje prave zobe,” je dodal. Pečečnik je zvečer nastopil še v Odmevih pri Rosviti Pesek.

“Ampak poglejte, podjetniki gotovo imate načine, tudi vi ste vključeni v nek dialog z vlado. Zakaj niste recimo pri tej davčni reformi vendarle se postavili nekako bolj odločno, ker tudi tukaj so ene stvari od teh poslovna uspešnost itd”, je  Pečečnika vprašala voditeljica.

“Ja saj vas razumem, mi podjetniki se težko borimo že proti masi ljudi, ki je glasovala na referendumih proti sebi. Vsak državljan bo prizadet , ker bo dobil manj plače na svoj račun, kot bi jo sicer. Drugače pa naše stališče ni nikoli uperjeno proti vladi direktno , ampak mi pač želimo povedati, da se s takšno dohodnino ne strinjamo in zato smo tudi predlagali , da gre na ustavno presojo”.

Nato se je vsulo na Twitterju: “A se on sploh zaveda, kaj je izjavil? Po njegovo so v vojni z ljudstvom, ne vlado, ljudstvom. Dokler imamo tako neizobražene in monarhistične podjetnike, smo v riti.,” je na Twitterju zapisala  uporabnica Tiara Kronca.

 

https://twitter.com/TiaraKronca/status/1607979872986566656

Finančni minister Klemen Boštjančič  se je na poziv o ustavni presoji zakon o dohodnini  odzval kritično in dodal, da je šokiran.

DZ je novelo zakona o dohodnini sprejel 9. decembra. Z njo se odpravlja načrtovano postopno zviševanje splošne olajšave do leta 2025 ter odpravlja nekatere razbremenitve, potrjene spomladi v času prejšnjega sklica parlamenta. Poleg tega se zvišuje skupni dohodek, od katerega se poleg splošne olajšave prizna tudi dodatna splošna olajšava, uvaja nova olajšava za mlade ter zaostruje davčna obravnava samostojnih podjetnikov.

Novela zakona prinaša nižjo splošno davčno olajšavo, so opozorili podpisniki poziva poslancem. Zvišuje se obdavčitev samostojnih podjetnikov in visoko izobraženih kadrov, otežuje notranje lastništvo podjetij ter bistveno poslabšuje socialni položaj kmetov na območjih z omejenimi možnostmi za kmetovanje, so dodali. Opozorili so tudi, da ukinitev usklajevanja olajšav z inflacijo zaradi visoke inflacije pomeni dejansko nižje neto plače.

Davčna politika, ki jo uvaja novela zakona, se jim zdi nerazumno ostra do delovno aktivnih ljudi, še posebej do srednjega razreda, pomembno bo vplivala tudi na nižjo samooskrbo s hrano. Poleg tega novela zakona krši ustavne pravice vseh državljank in državljanov, saj uvaja diskriminatorno obravnavo, na kar so večkrat opozorile tudi pristojne službe, so dodali.

Pod poziv so se podpisali predstavniki 13 organizacij, to so Klub slovenskih podjetnikov, Skupina podjetij z notranjim lastništvom, Sindikat kmetov Slovenije, Gospodarska zbornica Slovenije, AmCham Slovenija, Združenje bank Slovenije, Trgovinska zbornica Slovenije, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, Združenje Manager, Združenje delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije, Združenje delodajalcev Slovenije, Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije in Zadružna zveza Slovenije. Od poslancev pričakujejo, da bodo zagotovili potrebnih 30 podpisov in sprožili ustavno presojo novele zakona o dohodnini.

Vlada je novelo zakona o dohodnini ves čas zakonodajnega postopka utemeljevala s skrbjo za stabilnost javnih financ, na drugi strani je bilo slišati opozorila, da bo vsem zaposlenim znižala neto plače. Državni svet jo je skušal blokirati z odložilnim vetom, a jo je DZ nato še enkrat potrdil. V SDS pa so tik pred glasovanjem vložili pobudo za razpis posvetovalnega referenduma, vendar je poslanci niso podprli.

 

COMMENTS

Wordpress (0)