Novica o slabem zdravju 95-letnega zaslužnega papeža Benedikta XVI, sprožila vprašanja o tem, kaj se zgodi, če in ko umre – TOPNEWS.si

Novica o slabem zdravju 95-letnega zaslužnega papeža Benedikta XVI, sprožila vprašanja o tem, kaj se zgodi, če in ko umre

Novica o slabem zdravju 95-letnega zaslužnega papeža Benedikta XVI, sprožila vprašanja o tem, kaj se zgodi, če in ko umre

Benedikt XVI. je zelo bolan, je danes sporočil papež Frančišek ob koncu splošne avdience v Vatikanu. Vernike je prosil za posebno molitev za 95-letnega zaslužnega papeža in ga nato obiskal v vatikanskem samostanu, kjer živi od odstopa pred devetimi leti, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Vatikan ima podrobne obrede in postopke, ki jih je treba upoštevati ob smrti papeža, ni pa objavil takih pravil za zaslužnega papeža piše Time.

“Spomnite se ga, zelo je bolan, in prosite Gospoda, naj ga tolaži in podpira vse do konca,” je dejal Frančišek ob koncu splošne avdience v Vatikanu, podrobnosti o njegovem zdravstvenem stanju pa ni navedel.

Podrobnosti ni sporočil niti tiskovni predstavnik Vatikana Matteo Bruni, ki je potrdil, da se je Benediktu XVI. v zadnjih urah zaradi visoke starosti stanje poslabšalo. Dodal je, da je njegovo stanje “trenutno pod nadzorom” in da ga zdravniki nenehno spremljajo, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Povedal je tudi, da ga je po koncu splošne avdience papež Frančišek obiskal v samostanu Matere Cerkve. “Pridružujemo se mu v molitvi za zaslužnega papeža,” je dodal.

Na Bavarskem rojeni zaslužni papež Benedikt XVI., ki se je pred izvolitvijo za papeža imenoval Joseph Ratzinger, od svojega odstopa leta 2013 živi v relativni osami v vatikanskem samostanu. Že več mesecev je znano, da je fizično šibak in da komaj govori.

Kot osmi Nemec na čelu Katoliške cerkve in drugi, ki ni bil Italijan v skoraj 500 letih, je Ratzinger izbral ime Benedikt v čast svetemu Benediktu, začetniku zahodnega meništva iz 5. stoletja.

Za papeža je bil izvoljen 19. aprila 2005, odstopil pa je 28. februarja 2013 kot prvi papež po skoraj 600 letih. S tem je odprl pot za izvolitev svojega argentinskega naslednika, papeža Frančiška.

Vatikan ima podrobne obrede in postopke, ki jih je treba upoštevati ob smrti papeža, ni pa objavil takšnih pravil za zaslužnega papeža. Zato je uradna novica v sredo, da se je zdravje zaslužnega papeža Benedikta XVI. poslabšala, sprožila vprašanja o tem, kaj se zgodi, če in ko umre.

Odgovor je: posebnega odgovora ni, vsaj ne tistega, ki ga je Vatikan objavil pred časom. Gotovo je le to, da najpomembnejši obred po papeževi smrti – konklave za izvolitev novega – ne velja.

Papež Frančišek je sprožil alarm glede zdravja 95-letnega Benedikta, ko je med tedensko splošno avdienco v sredo prosil za posebno molitev za svojega predhodnika, in dejal, da je upokojeni papež “zelo bolan”.

Frančišek je kasneje obiskal Benedikta na njegovem domu v Vatikanu. vatikanskih vrtov. Tiskovni predstavnik Vatikana je potrdil, da se je Benedictu zaradi starosti v zadnjih nekaj urah stanje poslabšalo, vendar je dejal, da je situacija pod nadzorom.

Večina cerkvenih opazovalcev domneva, da bodo pogrebni obredi za Benedikta, ko bodo potrebni, tesno podobni tistim za upokojenega rimskega škofa: pogreb bodisi v baziliki svetega Petra ali na trgu, v tem primeru pa mu bo predsedoval Frančišek in ne dekan kardinalskega zbora in pokop v jami pod baziliko.

“Pogreb zaslužnega papeža je pogreb zaslužnega rimskega škofa,” je dejal cerkveni zgodovinar Alberto Melloni in dodal, da situacija ni povsem brez primere, saj so se škofije po vsem svetu odločile, kako pravilno počastiti upokojene škofe.

Sami obredi so vsebovani v knjigi »Rimski obred«, ki določa, kako je treba obhajati liturgične obrede s posebnimi molitvami in branji.

Vseeno je potrebnih nekaj popravkov: ker je bil Benedikt voditelj države, bi pogreb verjetno dobil večji pomp z udeležbo uradnih delegacij z vsega sveta. Da bi jim dali čas, da pridejo, in da bi počastili Benediktov nekdanji status papeža, bi verjetno nekaj dni ležal v baziliki pred pogrebom, kot se je dogajalo za papeže v preteklosti.

Malokdo lahko pozabi dolge vrste romarjev, ki so dneve in noči stali v vrsti, da bi se poklonili sv. Janezu Pavlu II., ko je leta 2005 umrl.

Ena stvar, po kateri bi se pogreb Benedikta razlikoval od pogreba vladajočega papeža, je devetdnevni pogrebni obred pred pokopom, imenovan “novemdiales”, ki najverjetneje ne bi bil izveden, je dejal Melloni. Toda ena tradicija, ki bi se ohranila, je polaganje knjige evangelijev na skrinjico.

Ko je Benedikt leta 2013 naznanil svojo upokojitev, je odprl desetletje neraziskanega papeškega ozemlja. Od svojega naziva »zaslužni papež« do odločitve, da obdrži belo papeško obleko, je Benedikt v veliki meri ustvaril novo knjigo iger, ki zajema tako vladajočega kot upokojenega papeža.

Christopher Bellitto, profesor zgodovine na univerzi Kean v New Jerseyju, je dejal, da se bo novost Benedictove izjemne odločitve verjetno prenesla v posmrtno obdobje in naprej. »Na naslovih bo pisalo ‘En papež pokopava drugega.’ Ni res,« je v elektronskem sporočilu zapisal Bellitto. “Da bo jasno: Benedikt je nekdanji papež.”

»Toda to je izjemen prizor, saj v 600 letih nismo imeli papeškega odstopa. Govori tako o kontinuiteti papeške tradicije v rodu svetega Petra, kot tudi o novem svetu, kjer bodo papeški odstopi manj redki, morda celo pogosti,« je dejal.

COMMENTS

Wordpress (0)