Borut Pahor že opravil prvo obveznost, ki jo imajo običajno nekdanji predsedniki – Pahor nocoj slavnostni govornik na sv. Jakobu – TOPNEWS.si

Borut Pahor že opravil prvo obveznost, ki jo imajo običajno nekdanji predsedniki – Pahor nocoj slavnostni govornik na sv. Jakobu

Borut Pahor že opravil prvo obveznost, ki jo imajo običajno nekdanji predsedniki – Pahor nocoj slavnostni govornik na sv. Jakobu

Ob današnjem državnem prazniku, dnevu samostojnosti in enotnosti, državljanom čestita tudi predsednik vlade Robert Golob. Ob tem v vladi podarjajo pomen enotnosti, ki so jo državljani izkazali na plebiscitu. “Samo če bomo enotni, bomo našli najboljše rešitve,” so zapisali na Twitterju.

“Danes praznujemo dan, ko smo se skupaj odločili, da želimo živeti v svoji državi. To je bil dan enotnosti. Ker smo se zmogli o tej enkratni in izjemno pomembni odločitvi poenotiti. In samo če bomo enotni, bomo našli najboljše rešitve,” je vlada zapisala na Twitterju in objavila voščilo premierja Goloba.

Na obrambnem ministrstvu pa se 26. decembra 1990 spominjajo kot mejnika, ko se je hrepenenje po lastni državi dejansko začelo uresničevati. “Za osamosvojitev sta bili velika složnost in enotnost v slovenskem narodu, zato je osamosvojitev zasluga celotnega naroda – vseh Slovenk in Slovencev, ki so trdno verjeli v to, da bomo lahko zaživeli suvereno, v družbi drugih narodov, s katerimi smo danes član vseh najpomembnejših mednarodnih organizacij,” so zapisali v sporočilu za javnost.

Ob tem poudarjajo, da sta temelja, na katerih je slovenski narod utemeljil svojo identiteto, slovenski jezik in kultura, “vendar pa plebiscitarne odločitve slovenskega naroda za življenje v samostojni državi ne bi bilo mogoče zavarovati in tudi ne realizirati, če naša mlada država takrat ne bi bila vojaško pripravljena”.

Kot so še zapisali, Slovenska vojska “ponosno nasleduje naša zgodovinska državotvorna prizadevanja in slovensko vojaško tradicijo, domoljubje pa je ena od temeljnih vrednot, ki vodi zaposlene na obrambnem področju ter področju zaščite in reševanja pri delovanju v dobro domovine”.

Na ministrstvu za notranje zadeve pa so poudarili, da so nas leta 1990 pri zgodovinski odločitvi za samostojno državo vodili pogum, odločnost in ponos. “Tudi danes naj nas v naših ravnanjih vodijo spoštovanje, iskrenost in prizadevanje za skupno dobro,” so zapisali na Twitterju.

S čestitko se je na tem družbenem omrežju oglasila tudi zunanja ministrica Tanja Fajon. “Samo ena je Slovenija. Ena in edina. Nam je dom, nam daje varnost, nanjo smo ponosni in ji želimo vse najboljše. Enotnost in solidarnost sta temelja naše državnosti, ljudje in spoštovanje pa gonilo razvoja,” je zapisala.

V nedeljo, 23. decembra 1990, na plebiscitni večer, se je skupina stalnih obiskovalcev, lahko bi rekli, oboževalcev cerkvice Sv. Jakoba nad Medvodami odločila, da rezultate plebiscita, te zgodovinske priložnosti Slovencev, dočaka na tem dominantnem hribu s prekrasnim razgledom daleč naokrog. Ko se je razvedelo, da se jim utegne pridružiti tudi Vlada republike Slovenije s predsednikom Lojzetom Peterletom, se je število čakajočih povečalo v pravo množico.

Predsednica republike Nataša Pirc Musar pa je v poslanici ob državnem prazniku, dnevu samostojnosti in enotnosti, spomnila na pogum in enotnost državljanov, ki so leta 1990 glasovali za samostojno Slovenijo, ter tedanjega vodstva. “Sreča je bila vedno na naši strani, ko smo bili enotni,” je zapisala in poudarila pomen medsebojnega spoštovanja.

Kot je zapisala v poslanici, je na plebiscitu leta 1990 kot mlado dekle obkrožila “da”. “Da za samostojno Slovenijo, za državo, ki je hrabro in z državljanskim pogumom stopila na pot negotovosti. Bili smo enotni in vedeli smo, da je v skupnosti moč za uresničevanje nacionalnih interesov in spopadanje z izzivi,” je poudarila.

Kot nova predsednica tudi sama stopa na novo pot previdno, a s prijetnim vznemirjenjem in državljanskim pogumom. “Ker vem, da sreča pomaga pogumnim,” je dodala.

“Hrabri ste bili vi, državljanke in državljani, ki ste decembra 1990 obkrožili da, hrabro je bilo tedanje vodstvo, in bili smo enotni. In sreča je bila vedno na naši strani, ko smo bili enotni,” je še poudarila.

Kot je dodala, smo bili enotni v zavedanju, da imamo novo državo. “Ki jo imamo in moramo imeti radi in jo moramo braniti. Braniti njeno demokracijo, njeno pravno državo, človekove pravice, njene podsisteme, njene ranljive državljanke in državljane,” je zapisala predsednica republike.

“Predvsem pa moramo spoštovati drug drugega. Veliko smo dosegli kot skupnost. In velike izzive sodobnega časa lahko premagamo le kot skupnost. S solidarnostjo, prijaznostjo in dobrotljivostjo,” je poudarila.

Zagotovila je še, da si bo kot predsednica prizadevala, da bo naša država prijazen dom za vse, državljanov pa je ob prazniku čestitala z željo, “da nas njegovo sporočilo vodi na pot lepe in pravične prihodnosti”.

COMMENTS

Wordpress (0)