Najmanj 38 smrtnih žrtev je povezanih s hudim zmrzovanjem na Arktiki, ki je prizadelo ZDA in Kanado – TOPNEWS.si

Najmanj 38 smrtnih žrtev je povezanih s hudim zmrzovanjem na Arktiki, ki je prizadelo ZDA in Kanado

Najmanj 38 smrtnih žrtev je povezanih s hudim zmrzovanjem na Arktiki, ki je prizadelo ZDA in Kanado

Uradniki pravijo, da je v ZDA umrlo 34 ljudi, najbolj prizadeto območje pa je bilo mesto Buffalo v zvezni državi New York. Štiri smrtne žrtve so bile v Kanadi, ko se je avtobus prevrnil na poledenelo cesto v bližini mesta Merritt v zahodni provinci Britanske Kolumbije.Obseg zimske nevihte je bil brez primere in se je raztezal od Kanade do juga do reke Rio Grande. Vremenoslovci pravijo, da se bo neurje v naslednjih dneh umirilo, vendar še vedno svetujejo, da se izogibajte potovanjem, razen če je nujno.

Nevihta že več dni povzroča opustošenje, vendar je bila elektrika po prejšnjih izpadih vztrajno vzpostavljena. Manj kot 200.000 odjemalcev je bilo brez elektrike v nedeljo popoldne EDT, kar je manj od največjega števila 1,7 milijona, poroča Associated Press .Na tisoče poletov je bilo odpovedanih, zaradi česar mnogi ljudje za božič ne morejo priti do svojih družin. Več kot 55 milijonov Američanov je v nedeljo ostalo pod opozorili o mrazu zaradi vetra.

Zimska nevihta “bomba ciklon” – ki se pojavi, ko atmosferski tlak strmo pade in povzroči močno sneženje in vetrove – je motila potovanja po ZDA. Guvernerka zvezne države New York Kathy Hochul, po rodu iz Buffala, je dejala: “To se bo v zgodovino zapisalo kot najbolj uničujoča nevihta v Buffalu.” “Kot bi šel na vojno območje in vozila ob cestah so šokantna,” je povedala novinarjem v nedeljo zvečer.

Prebivalci se še vedno soočajo z “zelo nevarno življenjsko nevarno situacijo” in vsi, ki so na tem območju, naj ostanejo v zaprtih prostorih, je dejala. V okrožju Erie so potrdili 12 smrtnih žrtev, nekatere žrtve pa so našli mrtve v avtomobilih ali snežnih nasipih.

Zbežali so na jug, da bi ubežali zimi. Nevihta jih je vseeno našla
Kako ostati varen v zimski nevihti
Z neurjem povezane smrti so poročali tudi v Vermontu, Ohiu, Missouriju, Wisconsinu, Kansasu in Koloradu. Temperature v južni Floridi so padle tako nizko, da so legvani zmrznili in padli z dreves. Zahodna ameriška zvezna država Montana je najbolj prizadeta zaradi mraza, kjer se temperature spustijo do -50 F (-45 C). V Kanadi največje breme neurja nosita provinci Ontario in Quebec.

V Quebecu je bilo v nedeljo brez elektrike skoraj 120.000 odjemalcev. Uradniki pravijo, da lahko traja nekaj dni, da se nekatera gospodinjstva ponovno priključijo.

COMMENTS

Wordpress (0)