“Moški in ženske v našem svetu v svoji lakoti po bogastvu in moči požrejo celo svoje sosede, brate in sestre” – Papež Frančišek obsodil pohlep, “glavne žrtve tega človekovega pohlepa so šibki in ranljivi” – TOPNEWS.si

“Moški in ženske v našem svetu v svoji lakoti po bogastvu in moči požrejo celo svoje sosede, brate in sestre” – Papež Frančišek obsodil pohlep, “glavne žrtve tega človekovega pohlepa so šibki in ranljivi”

“Moški in ženske v našem svetu v svoji lakoti po bogastvu in moči požrejo celo svoje sosede, brate in sestre” – Papež Frančišek obsodil pohlep, “glavne žrtve tega človekovega pohlepa  so šibki in ranljivi”

Papež Frančišek je med sinočnjo  zgodnjo polnočnico pred božičem obsodil pohlep, katerega glavne žrtve so po njegovih besedah šibki in revni. Maši v baziliki svetega Petra je po dveh božičih, ki so ju zaznamovali pandemični ukrepi, prisostvovalo 7000 vernikov, še dodatnih 3000 pa jih je obred spremljalo na Trgu svetega Petra.

“Moški in ženske v našem svetu v svoji lakoti po bogastvu in moči požrejo celo svoje sosede, brate in sestre,” je dejal papež. “Koliko vojn smo videli. In kje vse, celo danes, sta človeško dostojanstvo in svoboda obravnavana s prezirom”.

Ob koncu leta, ki ga je zaznamovala vojna v Ukrajini, je 86-letni papež molil za otroke, še posebej za tiste, ki odraščajo v vojnih razmerah in revščini, poročajo tuje tiskovne agencije.

“Kot vedno so glavne žrtve tega človekovega pohlepa šibki in ranljivi,” je dejal. “Predvsem mislim na otroke, ki so jih požrle vojna, revščina in krivica,” je še dejal in omenil “nerojene, revne in pozabljene otroke”.

Argentinec na čelu Rimskokatoliške cerkve je dejal, da tudi Jezus ni bil rojen v izobilju in pri tem poudaril, da je ravno zaradi tega lahko prišlo do izraza pravo bogastva življenja.

Ob tem je obsodil pohlep tistih, ki so lačni denarja in moči. Človeštvo, ki nenasitno išče denar, moč in užitek ne pušča prostora ranljivim, je poudaril v svoji pridigi.

Papež Frančišek je večino maše sicer preživel sedeč ob oltarju zaradi zdravstvenih težav s kolenom. Argentinec na čelu Rimskokatoliške cerkve je dejal, da tudi Jezus ni bil rojen v izobilju in pri tem poudaril, da je ravno zaradi tega lahko prišlo do izraza pravo bogastva življenja.

Papeževa polnočnica, ki jo je letos tako kot pretekli dve leti obhajal že ob 19.30, je sicer eden glavnih dogodkov v uvodu v slovesnosti ob božiču, drugem največjem krščanskem prazniku, ko se verniki spominjajo Jezusovega rojstva. Mašo v baziliki svetega Petra so mnoge televizije in spletni portali tudi neposredno prenašali.

COMMENTS

Wordpress (0)