Borut Pahor: “S Kučanom sva se razšla glede odnosa z Janšo” – TOPNEWS.si

Borut Pahor: “S Kučanom sva se razšla glede odnosa z Janšo”

Borut Pahor: “S Kučanom sva se razšla glede odnosa z Janšo”

Z Janšo je vedno ohranjal spoštovanje. je zdaj že nekdanji predsednik Borut Pahor dejal v oddaji Ena na ena z Urošem Slakom. »Nekako sva si bila všeč,« je opisal njun odnos, ki izhaja še iz časov pred osamosvojitvijo Slovenijo. Je pa dejal, da ni naloga predsednikov vlad, da aktivne politike pošiljajo v pokoj in tako komentiral poziv predsednika vlade Roberta Goloba, da bi moral predsednik SDS v pokoj.

Kaj pa odnos z Janšo? “Gospod Pahor ste bili kot predsednik države preblizu Janezu Janši,” je zanimalo voditelja Slaka.  Kot je komentiral, odnos s prvakom SDS temelji predvsem na že omenjenem spoštovanju. ” Jaz mislim, da se moramo med seboj predvsem spoštovati. Leta 2009 sva se pomirila za izvolitev za predsednika vlade. Ne glede na to, da sva se spoštovala, se spomnite ni bilo lahko, so bile rokavice snete. Vendar sva takrat in kasneje ohranjala nek odnos spoštovanja, ki pa je morda, zdaj jaz ne vem ali se s  tem Janez strinja, segel v čas pred demokratične spremembe, ali pa  v čas slovenske pomladi. Midva sva se  spoznala  leta 1988, nekako sva si bila všeč, jaz sem bil seveda za njega manj znan, čeprav je tudi vedel, bil sem publicist, če ne drugega v tistem času zelo pogosto, v vseh medijih tiskanih.  Jaz sem pa vedel seveda za njegove aktivnosti. Nekako nama je bilo to najino prizadevanje simpatično, čeprav na različnih bregovih. Jaz sem bil takrat v Zvezi komunistov,  on je bil ostro proti njej in to je ostalo vse do danes. Midva nisva ideološka sopotnika, midva sva na dveh različnih bregovih. Razumela pa sva, da če želiš ohranit neko osebno integriteto nekoga, ki te spoštuje, ne moreš sovražit nazaj. Jaz sem ta občutek poskušal pri Janezu vedno povzročiti, da če ga jaz spoštujem, mora imeti slab občutek, če bi me izključeval ali ali celo sovražil. Tega nikoli ni počel.  ” V času zasedanja funkcije predsednika države se je Pahor redno pogovarjal z Janšo, a kot je dejal, so bili pogovori v času, ko Janša ni zasedal stolčka na vrhu vlade, nekoliko manj pogosti.

Voditelj Uroš Slak  je Pahorja soočil  z kritikami na njegov račun, ki jih je bilo predvsem v času vodenja vlade in države precej. Med bolj ostrimi je bil tudi nekdanji predsednik države Milan Kučan. Pri tem je uporabljal tudi težke in slabšalne besede, ki pa so se ga sicer dotaknile, a ga niso prizadele. “Vsaj v tej meri ne, da bi zaradi njih spremenil svoje politično obnašanje,” je povedal. Podrobneje je naslovil tudi politični razhod s Kučanom, ki mu je botroval odnos z Janšo in odnos do sprave.

Ob tem je izpostavil, da se slovenski politični prostor spreminja in da so pogovori o Kučanu in Janši zaman, saj da so glavni akterji v politiki ljudje. Kot je izpostavil, državljani niso tako močno politično sprti kot državni voditelji in da se večini ostre politične delitve zdijo nezrele.

Dotaknil se je tudi pristopov aktualnega predsednika vlade Roberta Goloba, ki ga ocenjuje kot dobrega in doumljivega politika, a da si želi, da bi razumel, da kot izvoljeni predstavnik ljudstva odloča v imenu vseh, tudi tistih, ki ga niso volili. “To bi lepo delovalo na slovensko politično vzdušje in atmosfero,” je dejal.

Vseeno pa ima Pahor Goloba za dobrega predsednika vlade in za zelo inteligentnega. Je pa poudaril, da ne Janše ne Kučana ne vidi kot središčni točki slovenske politike. Za Pahorja so to ljudje, Slovenci in Slovenke.

COMMENTS

Wordpress (0)